用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 亞大出年DSE, 暑假開始話要去補習天王報五科. ...
樓主: 常歡笑
go

亞大出年DSE, 暑假開始話要去補習天王報五科.  

October. 發表於 19-2-18 21:27
如果補5科,要日日返補習,晚晚遲返家,早出晚歸,想像下都好攰,加上學校功課+PAST PAPER, 我家倆個就做 ...
數學先取5
請問一下學校大約成績係點?

Yanamami 發表於 19-2-18 23:22
仲有weekend嘛……
係,要好勤力學生先捱到呀。

TwinWong 發表於 19-2-19 08:43
數學先取5
請問一下學校大約成績係點?

佢係學校后尾係6X-7X分。

不過,DSE要7X先取到5.

October. 發表於 19-2-19 10:56

謝謝

October. 發表於 19-2-19 10:56

想問,揾pass paper限時自己操,然後對答案,唔識返校問老師,同去補習社操有咩唔同?我囡懶,DSE pass paper都未必操得哂,佢肯定唔肯額外操……想知道補習社操數可教到什麼蹺妙嗎?

TwinWong 發表於 19-2-19 11:00
謝謝

學校MOCK 卷比較接近DSE程度,我女當時取78分,係整個高中時期數學最高分既一次,果然,DSE取到5. 所以,學校MOCK卷都幾信得過。

如果要取5**, 我仔補習社導師就話需要:實力+運氣,公開試好緊張,識晒有時都會錯小小唔小心,所以,都講運氣。

csy_ma    發表於 19-2-19 11:20

October. 發表於 19-2-19 11:18
學校MOCK 卷比較接近DSE程度,我女當時取78分,係整個高中時期數學最高分既一次,果然,DSE取到5. 所以, ...

我囡依兩年極唔小心, 先至難搞

TwinWong 發表於 19-2-19 11:46
我囡依兩年極唔小心, 先至難搞
我囡從未小心過……每次考試都因大意失掉x~1x分,數學老師話佢每逢考試成績都打八折……可能多操都未必有用,所以慳返錢同時間……

csy_ma 發表於 19-2-19 11:17
想問,揾pass paper限時自己操,然後對答案,唔識返校問老師,同去補習社操有咩唔同?我囡懶,DSE pass pa ...

我女受補習社嗰套,肯聽嗰補習導師話,當時DSE PASS PAPER唔多,主要都係操補習社自制既練習,我女話MC題出得特別好,佢係鎖住房門SET 時操卷的,唔識問學校阿SIR及補習社老師都有。可能,小女不材,係要花功夫先考到小小成績。
係自己對答案,我聽女講係有技巧既(尤其MC).

csy_ma    發表於 19-2-19 12:11
csy_ma    發表於 19-2-19 12:11

October. 發表於 19-2-19 11:59
我女受補習社嗰套,肯聽嗰補習導師話,當時DSE PASS PAPER唔多,主要都係操補習社自制既練習,我女話MC題 ...
謝解答。所以我信命,係你既就係你既。聽得多太緊張反而失蹄,已到轉彎跑直路,只可繼續……家長作為旁觀者,亦好難判斷邊條路最啱佢……
請問您囡補邊間?等我囡問吓有冇同學補可偷師?

csy_ma 發表於 19-2-19 12:17
謝解答。所以我信命,係你既就係你既。聽得多太緊張反而失蹄,已到轉彎跑直路,只可繼續……家長作為旁觀者 ...
原來MC果part好重要,我大果个當年話佢MC錯左3題。

csy_ma 發表於 19-2-19 12:17
謝解答。所以我信命,係你既就係你既。聽得多太緊張反而失蹄,已到轉彎跑直路,只可繼續……家長作為旁觀者 ...
細補習社,PM你。

csy_ma    發表於 19-2-19 21:10

October. 發表於 19-2-19 10:55
係,要好勤力學生先捱到呀。
Oh, 忘了~有时太忙去唔到都無所謂,可以攞番notes, 睇番video. 温唔温notes就另一回事了。好似有notes在手就安心禁款。

Yanamami 發表於 19-2-19 18:48
Oh, 忘了~有时太忙去唔到都無所謂,可以攞番notes, 睇番video. 温唔温notes就另一回事了。好似有notes在手 ...
心理補習.