用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 亞大出年DSE, 暑假開始話要去補習天王報五科. ...
樓主: 常歡笑
go

亞大出年DSE, 暑假開始話要去補習天王報五科.  

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 18-6-7 12:42
我仔係“唔見棺材唔掉淚”,叫極唔肯去補。

我女升左中六至見到個棺材囉

MM1155    發表於 18-6-14 16:04

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-7 15:10

阿仔中五,今天開始大考,回家後睇新聞、上網、食lunch,再斯條萬理去沖涼,攪到下午三時才温書。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

Charlotte_mom 發表於 18-6-7 15:10
越早受到挫折越好呀,有時間補救。我擔心個仔以為自己掂,其實井底蛙。

回覆樓主

恕我井底,大型補習上堂形式係點呢?video 班就睇完video 就落堂? 咁會唔會比功課?對唔對答案(個別比評語咁?)sorry 問埋D奇怪問題

Acatmom 發表於 18-6-7 19:23
恕我井底,大型補習上堂形式係點呢?video 班就睇完video 就落堂? 咁會唔會比功課?對唔對答案(個別比評 ...

補名師嘅live要上堂前預早一粒鐘搶籌入主房,如果搶唔到就要睇住個mon上,同video班冇分別,另外video班亦都會有功課同埋改文服務,只要你交篇文同功課去counter,跟住大約幾個月之後個堂會派返,不過功課就會上堂嘅時候對答案,而嗰篇文呢就會係助教幫你改
我個女補嗰啲全部都唔係名師教嘅小班,所以可以無限比文佢改,係佢會自己親自改,過咗兩三堂之後就會俾返個篇文佢睇
所以我一定唔會補名師,又要瞓街排隊,又要預早攞籌,好嘥時間

有冇人知補F5physic 報邊個好 ?

^曾小姐^ 發表於 18-6-8 11:14
補名師嘅live要上堂前預早一粒鐘搶籌入主房,如果搶唔到就要睇住個mon上,同video班冇分別,另外video班亦 ...
請問如果唔係名師,又點知邊間好?朋友介紹?

我真係唔明YY,CW係咩?有冇人可以好心PM我呀?

b3410 發表於 18-6-8 16:01
請問如果唔係名師,又點知邊間好?朋友介紹?

補習社好多時有暑期首月半價,燈塔升中六班今日最後一日報,或9月會有one day course,你咪可以試上下,睇下模式同老師啱唔啱,啱就繼續

b3410 發表於 18-6-8 16:02
我真係唔明YY,CW係咩?有冇人可以好心PM我呀?

兩個都係燈塔名師,YY補中文,CW補phy,你上佢個網果科排頭位就知邊個

醒目開學勳章

^曾小姐^ 發表於 18-6-8 16:31
補習社好多時有暑期首月半價,燈塔升中六班今日最後一日報,或9月會有one day course,你咪可以試上下,睇 ...
燈塔只得部分係有暑假首月半價, 大部分名師係無半價架!
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 18-6-8 17:07
燈塔只得部分係有暑假首月半價, 大部分名師係無半價架!

唔上名師咪用半價上其他,通常名師個個都唔駛試都通宵排架啦,邊駛做半價

^曾小姐^ 發表於 18-6-8 11:14
補名師嘅live要上堂前預早一粒鐘搶籌入主房,如果搶唔到就要睇住個mon上,同video班冇分別,另外video班亦 ...

Oic 咁徒時間真係冇必要排名師隊,原本諗住去報YY live 暑期班

牛拔雞肉腸 發表於 18-6-11 11:46
浪費金錢, 買筆記較划算

金錢浪費左仲可以搵得返,時間事大,不能浪費

牛拔雞肉腸 發表於 18-6-11 11:46
浪費金錢, 買筆記較划算

哪裡有得買筆記?

我係想問番D學生, 如果由細到大都倚賴補習, 稍後入到大學又叫個幫佢補呢? 而且出嚟做嘢真係成日揾人教你都幾難喎!

我仔補咗幾個月x理video班, 佢話唔鐘意上live, 佢話佢上堂專心 但返得好hea 經常一個月返唔足四堂, 又唔肯補堂 又唔係點溫筆記  暫時真係睇唔到依d補習班既成效