用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 死啦!忘記了passport要交埋去做英國visa, 点去旅行呀? ...
樓主: Taimum
go

死啦!忘記了passport要交埋去做英國visa, 点去旅行呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

basbyy 發表於 18-6-8 13:10
唔知大家有無留意,滿16歲申請 passport 係10年期架?我自己較懶,大女夠16歲時佢個 passport 仲有3年先 ex ...

請問考大學時, 何時要交護照副本?阿仔本護照5年期,我要諗定何時預早申請新的10年期護照

3b 發表於 18-6-9 11:17
請問考大學時, 何時要交護照副本?阿仔本護照5年期,我要諗定何時預早申請新的10年期護照
...

你真係好早plan 定喎。
以我所知10年期passport 要18歲先得?and 大學應該係meet 到offer 先要passport copy?(so far 阿仔無被要求send passport copy), 再者renew passport 好快啫。
阿仔個passport 2019 先到期,我就諗住等佢七月中返嚟就renew, 然後等8月中放榜,大學比CAS 就可以做visa.

...

我個囡firm 咗嗰間大學5月1號send email要求confirm passport details,話六月打後,offer 一變成unconditional 就會出CAS. 剛啱有新護照就要scan copy 通知大學改。

其實阿囡本護照都係未到期,不過夠18歲我就幫佢換本10 年嘅方便簽証。

...

我唔知大學幾時交 passport copy,不過我就喺亞女一足16歲就換定,我係2017年聖誕節換架!

Ruby1219 發表於 18-6-9 21:34
以我所知10年期passport 要18歲先得?and 大學應該係meet 到offer 先要passport co ...

肯定係16歲就可以換10年期 passport,我亞女已經換左10年期 passport 成年喇,佢而家都未夠18歲!去政務處攞份 application form 睇下就知喇!

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 18-6-9 21:34
以我所知10年期passport 要18歲先得?and 大學應該係meet 到offer 先要passport co ...

我怕臨急抱佛腳, 心裡有個底會好些

醒目開學勳章

Chole 發表於 18-6-9 21:58

我個囡firm 咗嗰間大學5月1號send email要求confirm passport  ...

多謝分享!

noel2010 發表於 18-6-6 03:26
回覆 Taimum 的帖子

因趕做UK student visa 或趕付英留學,而做passport 快證,我試過對上兩本passport 都 ...

請問灣仔快證可否上網預約?

回覆 tingtingb 的帖子

可以上網普通passport 預約,到交件時即場提出,職員再比籌排見主任申請,寫份聲明書加所有附件正本副本,我影漏原有passport ,職員仲叫我上樓上影番,他就同我仔吹下水,話入境冇帶舊passport 都比你入....估計是過來人,所以好順利。

noel2010 發表於 18-6-10 18:10

可以上網普通passport 預約,到交件時即場提出,職員再比籌排見主任申請,寫份聲明 ...

阿女10月尾滿16歲,但passport是19年2月尾到期,所以8月尾去英國開學,12月聖誕假回來,就可以換10年期passport,否認18歲又要再申請。謝謝!

noel2010 發表於 18-6-10 18:10

可以上網普通passport 預約,到交件時即場提出,職員再比籌排見主任申請,寫份聲明 ...

我仔都急住七月中一返嚟換定HKSAR passport!
想問下我係咪可以幫佢上網做定個application, 預約佢一返嚟就帶舊證去攞新證?
親身去攞新證嘅日子有無得揀?
而家做online application 會唔會太早?

Ruby1219 發表於 18-6-11 09:50
想問下我係咪可以幫佢上網做定個application, 預約佢一返嚟就 ...

可上網book定日期時間,等阿仔一返嚟第二日就去得喇!

亮燈 發表於 18-6-11 11:02
可上網book定日期時間,等阿仔一返嚟第二日就去得喇!

唔該哂亮兄

Ruby1219 發表於 18-6-11 11:12
唔該哂亮兄

唔使客氣Ruby

亮燈 發表於 18-6-11 11:13
唔使客氣Ruby

想請問下,online application UK visa, 一般完成網上申請,最快現正可約幾多天之後的appointment ? 謝謝

victoriatio 發表於 18-6-11 11:42
想請問下,online application UK visa, 一般完成網上申請,最快現正可約幾多天之後的appointment ? 謝謝
...

唔好意思,我都唔清楚,因為要睇多唔多人申請!

回覆 Ruby1219 的帖子

我以前都以為18 歲才有10年,入大學時得17歲所以冇renew passport,現在UK visa 在舊的passport內,香港入境處話是for 首次入境用,日後只帶新passport 便可,現未試過只帶新。
不過這裏家長資訊,的確是最有用。

victoriatio 發表於 18-6-11 11:42
...
我昨天改Appt.,見最早13/6仍有位!
我本人就由13/6改去14/6。

Ruby1219 發表於 18-6-11 09:50
想問下我係咪可以幫佢上網做定個application, 預約佢一返嚟就 ...
其實去民政處攞份特區護照申請表 (我上次去長沙灣政府合處地下攞 Form,怕填錯我攞兩份 Form),填好晒資料同提交所需交件及相片,寄去入境處,一個星期左右己經有 receipt 寄返黎,通知你一個日子(申請日後10個工作天左右)之後一個月內去你選定嘅領証辦事處攞政,應該唔需要預約攞証!

16-17歲申請者要提交埋父或母身份證及申請人出世紙就得!
‹ 上一主題|下一主題