用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 死啦!忘記了passport要交埋去做英國visa, 点去旅行呀? ...
go

死啦!忘記了passport要交埋去做英國visa, 点去旅行呀?

有無人幫下我!

Taimum 發表於 18-6-6 00:05
有無人幫下我!

幾時交證,幾時去旅行先 !

Taimum 發表於 18-6-6 00:05
有無人幫下我!

好似有快證,要比 額外$

回覆樓主

是有快證的 ,但係唔知你交證和旅行的日期相距多遠。

回覆 katrinafu 的帖子

我7/30-8/6去日本,再8/9-8/12去韓國,我怕等到12号返,當13号做,就算做快証,做得切8/27号飛嗎?定佢7/1返到香港,先快証做passport(因出年2月到期), 再快証做英國visa, 又做得切取回passport7/30去旅行嗎?仲有樣麻煩嘢,機票已用舊passport number, 如已續証,又會改number, 已訂機票可以改嗎?好煩呀!

回覆 Taimum 的帖子

因趕做UK student visa 或趕付英留學,而做passport 快證,我試過對上兩本passport 都批,第一本三天就比到我,第二本就跟機票日子比我。不過你要比齊supporting documents 在灣仔做。我仔前後三本passport 都是經快証做的,因出國留學不會留難,因旅行就不可以。
至於機票,我因同日出新passport 同日飛是坐CX,CX 話機場counter 出示新舊passport 即場更改。另一張BA 一早訂定,經旅行社更改,另有Asia Mile 自己再改新passport。

你的情況,我自己會選旅行前換passport,旅行後做visa。

Taimum 發表於 18-6-6 02:56

我7/30-8/6去日本,再8/9-8/12去韓國,我怕等到12号返,當13号做,就算做快証,做 ...

買機票用了護照號碼可隨意更改,放心出發前改已經可以

醒目開學勳章

Taimum 發表於 18-6-6 02:56

我7/30-8/6去日本,再8/9-8/12去韓國,我怕等到12号返,當13号做,就算做快証,做 ...

盡快網上或郵寄申請passport, 預足時間申請, 落機回來後便可以取回新passport, 之後申請visa快証, 應該可以在出發前取回passport

回覆樓主:

elbar有講英推上,特快簽証估-定快,自己剛相反學校放假去旅行完,8月初回港,31号回英,也要做快証

可考慮用Keep My Passport服務,官網有介紹:

https://www.vfsglobal.co.uk/hong ... sport-when-applying

LAS01 發表於 18-6-6 10:18
可考慮用Keep My Passport服務,官網有介紹:

https://www.vfsglobal.co.uk/hongkong/user_pay_services.h ...

其實點用那服務?

上網遞交Visa時,同時選取Keep my passport附加費服務,如常到中心交form收集個人資料。Passport可即日取回,待visa結果搞定後,4星期內親自再交回passport作後續處理。費用少予$600。不能同時要求加急服務。

Taimum case 亦不用加急申請Passport renewal. 只要預早作網上申請,囝囝回港後親自上Immigration 到取即可

TAIMUM, 我仔PASSPORT會19年3月到期, 但學校叫我唔好暑假換新証, 要求18年12月TERM BREAK先換. 因為學校會在6月中用現有PASSPORT NUMBER出L6 既CAS做VISA, 唔知你會唔會有同一問題?

CAS letter 係唔係舊 passport number?如果換新 passport 會唔會做唔到 Visa 架?

回覆樓主:

個agent要出CAS,要影印passport,CAS要填passport 號碼!新passport出咗通知學校改CAS statement 現6月改估很快

會唔會先喺 2/7 用舊 passport 申請快証 Visa,因為 CAS Letter passport number 係舊 passport number,而且仲有成個用先去旅行應該Visa出得切,我上年問過申請 Visa D 職員,佢地話 7月申請 Visa 會快 D,一踏入八月就好多大學生申請 Visa,係佢地一年最忙嘅月份,出 Visa都會慢D,去完旅行就同 Immigration 申請 passport 快証,咁連旅行機票都唔駛改!

回覆樓主:

用舊passport出visa,.再用新passport去英可,通常兩本新舊釘—起用 (有錯請更正丿

brother4 發表於 18-6-8 12:09
用舊passport出visa,.再用新passport去英可,通常兩本新舊釘—起用 (有錯請更正丿
...
無錯,開學時就帶住新舊 passport就得。

唔知大家有無留意,滿16歲申請 passport 係10年期架?我自己較懶,大女夠16歲時佢個 passport 仲有3年先 expired,我都幫佢申請個新 passport,當時 Immigration 打電話比我,話見到我亞女 passport 仲有三年先 expired,係唔係睇錯左個 expired date?我同個職員講,因為亞女第二年要申請中六 Visa,過兩年又要申請大學 Visa,我而家同佢換左個10年期 passport 咁之後就唔駛怕 passport expiry,可以記少一樣野!

basbyy 發表於 18-6-8 13:10
唔知大家有無留意,滿16歲申請 passport 係10年期架?我自己較懶,大女夠16歲時佢個 passport 仲有3年先 ex ...
你好醒呀! 可惜阿仔去英國時都未夠16, 到佢16歲時又諗唔到呢啲問題.