用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯vs英一
樓主: kavenzou
go

聖類斯vs英一 [複製鏈接]

pccw2017 發表於 18-6-9 21:06
所以睇女生的比率會比較準確

睇女生一樣唔準
係中西區,男家長應要注意升中保障, 想係做到B1生時, 都安心等派位, 定係諗定要點去叩門呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hungcheung0720 發表於 18-6-10 07:04
我之前將你既分析同c6講, 話不如交埋李陞叩門位, 佢回一句, 你唔發din啦
妳應該問吓佢: 日後阿仔如果做咗B1生但入唔到B1中學, 係咪你負全責? 保証唔發顛先?

中西區中學日後就算會加學額, 多數只會先要求聖類斯加一班, 最後先俾KC加番一班.

如果KC加番班, 抽獎位會多咗, 但聯繫位亦會多咗, 所以11網兩間官小永遠唔會蝕底.

只係貪圖學校名氣或外貌, 其實係最不理智既選校方法.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-11 07:38
睇女生一樣唔準
係中西區,男家長應要注意升中保障, 想係做到B1生時, 都安心等派位, 定係諗定要點去叩門呢 ...

所以中西區男生最好係可以响直私階段入到好中學唔使去大抽獎,本來中基係不錯的選擇,但你降左中基去B2,咁港島區除左赤提仲有乜嘢B1直私可以選擇?

pccw2017 發表於 18-6-11 15:12
所以中西區男生最好係可以响直私階段入到好中學唔使去大抽獎,本來中基係不錯的選擇,但你降左中基去B2, ...

spcc, spc, hkuga

所以中西區男生最好係可以响直私階段入到好中學唔使去大抽獎,本來中基係不錯的選擇,但你降左中基去B2, ...

但係又有分析中西區男生不願誇區選校,又無須要考直資喎~~~

中基過去幾年既DSE成績:

S6畢業年度33222率
2012 -  201377.00%
2013 -  201459.70%
2014 -  201562.00%
2015 -  201664.50%
2016 -  201756.90%

如果你認為佢仲可以算係B1中學, 其實無問題, 反正Banding呢家嘢無標準

回覆 hkpapa852 的帖子

撞鬼咯,中基越來越低

cmchang0927 發表於 18-6-11 15:24
spcc, spc, hkuga

SPCC太難,唔會有幻想,SPC 同 HKUGA 都可以諗諗,高主教唔知有無位?

pccw2017 發表於 18-6-11 16:51

SPCC太難,唔會有幻想,SPC 同 HKUGA 都可以諗諗,高主教 ...

高記是津校,不是直私呢

pccw2017    發表於 18-6-11 23:18

pccw2017 發表於 18-6-11 16:51

SPCC太難,唔會有幻想,SPC 同 HKUGA 都可以諗諗,高主教 ...

中西區,名氣好多人選KC, 本人很多朋友在KC畢業都话敎學不好,他們說老師公務員心態好得去邊,但作為家長都會試試。結論:男仔中西区,官津KC,高记。次之SL.直资只考慮SPCC.至於SPC我個觉得成绩和KC, 高记相差不大,如果官津有信心博到KC,高记,感觉SPC不值得比錢的感觉。

nicholasnip 發表於 18-6-12 15:16
中西區,名氣好多人選KC, 本人很多朋友在KC畢業都话敎學不好,他們說老師公務員心態好得去邊,但作為家長 ...

果然,仲有大量家長唔理解現今中學既水平。

nicholasnip 發表於 18-6-12 15:16
中西區,名氣好多人選KC, 本人很多朋友在KC畢業都话敎學不好,他們說老師公務員心態好得去邊,但作為家長 ...

我地唔想簡D太勁學校,B1C或B1B學校比較適合我仔,佢比較hea。

hkpapa852 發表於 18-6-12 18:24
果然,仲有大量家長唔理解現今中學既水平。

exactly 例如dse英文 4+9x%的學校會和5x%的學校被例為相同/差不多水平...
‹ 上一主題|下一主題