用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯vs英一
樓主: kavenzou
go

聖類斯vs英一 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

smallpeachbb 發表於 18-6-6 16:39

首先,係英皇,唔係皇仁
你要嘅數字在校務報告有,assume學生人數無大變,男生入英皇都有一定機會

Charlotte_mom 發表於 18-6-8 14:52
首先,係英皇,唔係皇仁
你要嘅數字在校務報告有,assume學生人數無大變,男生入英皇都有一定機會

其實我認為中西區李陞又係一間一直俾人睇低既學校, 幾年前仲俾人列入寶校級別.

如果間學校真係咁流, 又點可能年年有1/3男生入到KC?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-8 14:58
其實我認為中西區李陞又係一間一直俾人睇低既學校, 幾年前仲俾人列入寶校級別.

如果間學校真係咁流, 又點 ...

係WOR, 1/3入英皇都幾堅
女仔就弱D

Charlotte_mom 發表於 18-6-8 15:01
係WOR, 1/3入英皇都幾堅
女仔就弱D
BPS俾中西區得5個聯繫位, 計埋他區都係得7個.

咁佢攞到3個, 叫唔差啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-8 15:04

咁講係李陞升英皇既機會率仲大過中西區好多小學?

hkpapa852 發表於 18-6-8 15:04

2015-2017 3個係2年度先得3個定每年度3個?定係2016-2017, 張圖好蒙(emoji)(emoji)

fatangel1108 發表於 18-6-8 22:16

2015-2017 3個係2年度先得3個定每年度3個?定係2016-201 ...

呈分計二年成績,小五下學期,小六上下學期。所以二年先有一屆成績

clcsandy 發表於 18-6-8 14:44
我抽中呂小,聖類斯後備(佢話收的話會13/6前收到CALL),如聖類斯收的話,大家覺得我應該揀邊間? ...

呂小係中西區?定沙田?

Usagicat 發表於 18-6-8 22:36
呈分計二年成績,小五下學期,小六上下學期。所以二年先有一屆成績

哦…thanks, 我見其他學校都係每年寫,所以先唔明問(emoji)

hkpapa852 發表於 18-6-8 14:58

如果間學校真係咁流, 又點 ...

有聯繫位又點可以咁計。

pccw2017 發表於 18-6-8 23:18
有聯繫位又點可以咁計。

10個KC聯繫位俾兩間小學,你認為聯繫位可以幫到幾多?

1998Ruby1998 發表於 18-6-8 22:53
呂小係中西區?定沙田?
香港有好多間叫呂明才既學校,港九新界都有

hkpapa852 發表於 18-6-9 10:51
10個KC聯繫位俾兩間小學,你認為聯繫位可以幫到幾多?
李陞有10個入英皇, 假設5個聯繫位入. 聯繫位幫了50%.

pccw2017 發表於 18-6-9 14:34
李陞有10個入英皇, 假設5個聯繫位入. 聯繫位幫了50%.
係升中不利男仔既地區, 有聯繫位就係有著數.

而且事實証明, 李陞有至少1/3男生係B1

因為如果係B2, 10個聯繫位都俾般小攞晒, 加上中西區男生一向唔夠位, 個10男生如果係B2, 根本入唔到KC

除非坊間認為超強既般官, 原來係好流, 所有聯繫位都俾陞用晒.

如果按常理推斷, 女生成績係小學階段比男生好一樣發生係李陞, 咁李陞既B1學生比例, 應該比1/3高.

pccw2017 發表於 18-6-9 14:34

聯繫位都要分高下㗎,你去ko人定被ko,人地出50個B1生,你得10個,戰果正常已大大不同~~~

hkpapa852 發表於 18-6-9 14:39
係升中不利男仔既地區, 有聯繫位就係有著數.

而且事實証明, 李陞有至少1/3男生係B1

問題係如果佢地無左呢5個聯繋位,呢5個B1生就末必入到B1中學,你都知中西區只有英皇同聖類斯比較多保留位,而聖類斯又被你歸類為B2。抽唔到英皇就分分鐘入B2中學。其他小學都會有B1生抽唔到英皇入B2中學的情況,所以其他小學的B1比率都會被低估左,最好係睇女生升B1比率,不過唔好意思無公佈。所以無理由話1/3男生入英皇就係比其他小學好,其他小學因為無聯繫位大可能被低估。例如Peter仔多左人入聖類斯,當中有B1生被派去左。

mcl203 發表於 18-6-9 15:08
聯繫位都要分高下㗎,你去ko人定被ko,人地出50個B1生,你得10個,戰果正常已大大不同~~~
...

所以睇女生的比率會比較準確

hungcheung0720 發表於 18-6-9 17:47
我記得你好似有赤柱聖提offer...你放左?

唔係呀,都係後備生咋。雖然鐘意呢間學校,但太遠,要小朋友超早起身呢個問題真係好煩擾。

我抽到中西區呂小。聖類斯后期又招收多九十個后備生,本身上緊佢個小一bridging course後備生已有一大堆,有多一班擺明想收精英。

‹ 上一主題|下一主題