用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 請問大家對<查理九世>有咩comment?
go

請問大家對<查理九世>有咩comment?

請問大家對<查理九世>有咩comment?thanks!

比光緒帝更不幸既君主。

回覆樓主:

我仔小二, 睇緊同作者的另一著作"怪物大師", 非常入迷, 我自己有睇幾本, 覺得主角正面, 用詞豐富, 唯劇情有點熟口熟面

口水書
好似快餐,零食,薯片。如果小朋友唔鐘意睇書,而可以通過呢套書開始自行閱讀,都好值得。之後慢慢引導睇其他更加有營養價值的書。

醒目開學勳章

b3410 發表於 18-6-8 09:11
口水書
好似快餐,零食,薯片。如果小朋友唔鐘意睇書,而可以通過呢套書開始自行閱讀,都好值得。 ...
邊啲書營養價值高?

bobbob 發表於 18-6-8 12:21
邊啲書營養價值高?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3567844&extra=page%3D2
可以參考

我覺得通常小朋友如果英文能力高過中文,故事類的書會喜歡英文書,科學類可能也情願揀英文書。

不過中國歷史故事,成語故事,傳統古典小說,一定睇中文喇。還有就是兒童文學等短文。高年級一大套金庸,中文閱讀能力可以好快提高。

b3410 發表於 18-6-8 15:11
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3567844&extra=page%3D2
可以參考

請問初小, 未睇到金庸之前, 有冇推介呢?

我仔覺得恐怖, 驚左唔敢再睇, 冒險小虎隊都係

牛拔雞肉腸 發表於 18-6-13 17:45
小說還是兒童繪本?

小說

回覆 王家爸爸 的帖子

唔明白意思添,sorry

回覆 bbsonyy 的帖子

會唔會係西遊記之類?

回覆 拿拿利 的帖子

係呀,就係聽有小朋友講得恐怖呀

bibikids119 發表於 18-6-20 12:06
回覆 拿拿利 的帖子

係呀,就係聽有小朋友講得恐怖呀

甘你轉睇怪物大師丫, 我自己兩套都有睇過, 覺得怪物大師岩小朋友多一點點, 故事講主角帶住自己的怪物一邊四處冒險, 一邊找爸爸, 不斷成長的

bibikids119 發表於 18-6-20 12:03
回覆 王家爸爸 的帖子

唔明白意思添,sorry
雖然係故事,但係感覺查理九世係一個不幸既人物。

最近我仔睇緊封神榜, 下次帶佢去睇下 "怪物大師" 先, 希望書展會多 D 選擇

拿拿利 發表於 18-6-20 14:29
最近我仔睇緊封神榜, 下次帶佢去睇下 "怪物大師" 先, 希望書展會多 D 選擇

...

睇完封神榜,可以睇埋西遊記、三國演義 呢類中國故事

回覆 S-Kwok 的帖子

西遊記, 同三國都睇左, 依家最後係封郎榜

就係阿仔睇過怪物大師,話查理好睇D呀其實中文書,真係好難令到我小朋友熱烈追看,情況正正同英文相反,英文書係你唔比佢睇,都要睇,唔罷休果隻~
所以努力想搵到佢鐘意,而又比較好的中文書籍

回覆 王家爸爸 的帖子

會很負面嗎?仲考慮緊書展入唔入手,暫時我一本都未買,係朋友借過一兩本睇過咋