用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘st. Jo vs 荔枝角天主教小學
go

觀塘st. Jo vs 荔枝角天主教小學

請問大家會如何取捨,請分享原因!謝!

回覆樓主

住深水埗,就無謂山長水遠去St Jo

I vote for 荔天!因為免費,而且升中派band 1中學%算不錯。如果住得近,又慳番時間和校車錢。到升中時,可考慮搬家至九龍城區,抽九龍城網中學。

Ytkaren 發表於 18-6-4 22:44

我選 St Joe

回覆樓主:

但4O網升中不利男仔!

你是否住深水埗區?

荔天是很谷的深水埗top津校。最大問題是深水埗中學校網for 男仔最好是銘賢和長天,這些是你6年後target 的中學嗎?如你不是住深水埗區,反而選荔天不錯,將來可轉中學校網玩大抽獎。

st jo 嘅中學校網亦唔見得好好,得間聖言。今年朋友級廿幾九華自行都無得 in, 你睇下你 target乜中學。

tpmon 發表於 18-6-5 00:06
你是否住深水埗區?

荔天是很谷的深水埗top津校。最大問題是深水埗中學校網for 男仔最好是銘賢和長天,這 ...

觀塘中學網其實唔好得好多

回覆樓主:

多謝

siden 發表於 18-6-5 00:31

是,觀塘網只是多了兩間(聖言和觀瑪)選擇for 男生。

sissysze 發表於 18-6-5 00:17
st jo 嘅中學校網亦唔見得好好,得間聖言。今年朋友級廿幾九華自行都無得 in, 你睇下你 target乜中學。 ...

我舉得如果是入到灣仔的St Joe (不是觀塘St Joe),才值得選。

siden 發表於 18-6-5 00:31

升中派位英中「戰況」

觀塘

2018:5.2人爭1位
2017:5.6人爭1位

深水埗

2018:6.9人爭1位
2017:7.0人爭1位

回覆樓主

如果打算會再插或考其他小學,我會選擇Kln St Joe, 如果冇咁大雄心壯志,直接留在荔天好。
雖然男生在觀塘網係比留在深水埗網好dd咁多,不過都係頭痕㗎啦!

elbar 發表於 18-6-5 09:15
升中派位英中「戰況」

觀塘
呢D只係唔用大腦分既無聊統計, 如果有認真留意今年觀塘區統一派位學額名單, 可預計今年觀塘區升中既實際情況, 應該非常慘烈

觀塘區今年升中, 第一次要大量向東區同TKO借位

雖然觀塘區以往都有向他區借位, 不過以往只係向每間學校借5個位以內, 但今年大部份借位學校都要借雙位數既學額俾觀塘區, 可估計, 最後轉網係觀塘區抽中學既學生, 遠比想像中多.

其中一個可能, TKO學生大量出走 (否則點解TKO英中全部會借成1X個位去觀塘?)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

讀荔天, 之後搬過油尖旺區或九龍城區, 升中時選擇用住址網升中.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-6 09:33
讀荔天, 之後搬過油尖旺區或九龍城區, 升中時選擇用住址網升中.

但今其實學生banding會被降級

hkpapa852 發表於 18-6-6 09:32
呢D只係唔用大腦分既無聊統計, 如果有認真留意今年觀塘區統一派位學額名單, 可預計今年觀塘區升中既實際情 ...

這才是每年經教育局調整後真實派位乙部英中競爭情況  

西貢升中派位英中「戰況」

2018:9.3人爭1位
2017:7.7人爭1位

hkpapa852 發表於 18-6-6 09:32
呢D只係唔用大腦分既無聊統計, 如果有認真留意今年觀塘區統一派位學額名單, 可預計今年觀塘區升中既實際情 ...

hkpapa852,分析得好

elbar 發表於 18-6-6 10:16
這才是每年經教育局調整後真實派位乙部英中競爭情況  
EDB從來唔會"實際"有幾多學生留係某區升中

班報紙佬只係識將各區小六學生人數(呢個係EDB有公開)/當區英中學額呢個簡單又無知既方法去計, 但根本無考慮幾個基本問題:

1. 直屬中學既學額, 一定係留俾同區既小學? (St Jo既學額留咗幾多俾中西區)
2. 有幾多學生最後改用住址網?
3. 區內學生, 有幾多係有呈分?

lulumelody 發表於 18-6-6 10:09

但今其實學生banding會被降級
轉區會降Banding?

自己研究吓吧, 不要人云亦云