用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <通識> 什麼叫做 “做足111” 策略? ...
go

<通識> 什麼叫做 “做足111” 策略? [複製鏈接]

「都已經做了111政策等準備功夫,不知道為何入不了第一志願。」

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/194974/%E5%B0%8F%E4%B8%80%E6%B4%BE%E4%BD%8D-%E5%AE%B6%E9%95%B7%E6%9C%AA%E8%83%BD%E7%8D%B2%E6%B4%BE%E9%A6%96%E5%BF%97%E9%A1%98%E8%81%96%E8%8B%A5%E7%91%9F-%E8%B6%95%E5%BE%80%E5%8F%A9%E9%96%80%E6%9C%9B%E7%88%AD%E5%8F%96%E6%9C%80%E5%BE%8C%E6%A9%9F%E6%9C%83?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=mama

ToMing123    發表於 18-6-4 19:07
   3    0    0    0

retriever 發表於 18-6-4 18:30
「都已經做了111政策等準備功夫,不知道為何入不了第一志願。」

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90 ...

最近聽既一個解釋係填表只填了甲1和乙1! 結果.....    

ToMing123    發表於 18-6-4 19:12

cattz288 發表於 18-6-4 18:40
最近聽既一個解釋係填表只填了甲1和乙1! 結果.....

真人真事,朋友只填咗頭10個志願,已經好嚇人。仲有人要只填甲一乙一 咁瘋癲

回覆樓主:

喺灣仔12網只寫111有何用?咁多人爭同一間學校!真係要靠運氣同策略性填寫!

回覆樓主:

其實111 唔係解入入入wor.  111 無話包生仔,111 同入唔入到有乜關係? 如果111必入係人都咁填啦。

ToMing123 發表於 18-6-4 19:11
真人真事,朋友只填咗頭10個志願,已經好嚇人。仲有人要只填甲一乙一 咁瘋癲
...

填10個真係好夠架喎!我當年都係填左8個咋!乙3,4已經要放保險喇, 仲邊有咁多填呀~   

可能果位家長聽學校talk時恰眼瞓, 聽d唔聽d, 真係以前111夠照   

cattz288 發表於 18-6-5 21:01
填10個真係好夠架喎!我當年都係填左8個咋!乙3,4已經要放保險喇, 仲邊有咁多填呀~   

...
朋友結果派咗去間冇填過既學校……

ToMing123 發表於 18-6-5 21:07
朋友結果派咗去間冇填過既學校……

一係無set保險線, 一係lucky no太唔luck   

回覆樓主:

派咗去冇填過嘅學校,或者派不到首三志願,好多時是和填表策略有關。

進取/自信型家長,可以將所有心儀/大熱學校填晒頭幾位, 但要預咗派唔到第一,會派到好後,然後有好多間學校可以叩門(冇理由保守地填,入咗乙二然後去叩後面的學校嘛).

保守型/唔想叩門嘅家長,就要根據每間學校嘅受歡迎程度填,簡單來說即是睇學校有幾多人揀。自行階段揀最心儀嘅學校,如果入唔到,當然會繼續填該校做甲一乙一。入唔入到111學校純粹靠運氣,但後面點排,可以參考自行收生時,學校收了幾多學生。

回覆樓主:

如果用盡50%學位甚至超收,即是求過於供,落選家長大抽獎多數會111, 所以這些學校放第二通常會派唔到。因此,想穩陣應該揀自行分配時用唔盡學校嘅學校,例如自行63個位,派咗五十幾個果啲,可以填第二,派咗三四十個位的填第三,就會容易入到頭三志願學校。機會率是關鍵,二三位學校,是在冇咁迎歡嘅學校當中,揀選自己較為滿意的學校。
‹ 上一主題|下一主題