用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 手持宣小,派到協恩,請指教
樓主: jessiechuen
go

手持宣小,派到協恩,請指教   [複製鏈接]

APS也好, HY也好, 年年都有B1/2/3既學生.

入到邊間都唔保証你女兒一定係B1/2/3學生.

如果升中目標係HYS, 始終脫龍後HY學生暫時仍有優先, 機會一定高過任何街外人.

如果目標係更上一層樓, 亦唔需要諗咁多, 只係需要諗吓, 想唔想俾6年學費.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gretamama 發表於 18-6-5 09:06
脫龍反映現實,協中會收協小既機會一定會愈來愈小~宣小讀出黎既競爭力會大啲,band 1 比例較協小高~唔計 ...

同意!
我會投宣小!

hkpapa852 發表於 18-6-5 12:03
APS也好, HY也好, 年年都有B1/2/3既學生.

入到邊間都唔保証你女兒一定係B1/2/3學生.

6年後,協中仲會唔會考慮咁多位比協少⋯真係好難估計⋯真係好睇嚟緊幾年協少上去成績會係點⋯

magtam0520 發表於 18-6-5 08:58
協小運動真係強好多?

可以看看今年全港小學分區籃球和排球的成績...

現在升協中情況不明朗,除非小朋友是增標熱門還可以放手一搏力谷運動成績,否則只可以用讀書爭到中學入塲卷。長此下去,家長學生不會搏盡替學校增勝,運動成績將會走下坡

magtam0520 發表於 18-6-5 08:58
協小運動真係強好多?

可以看看今年全港小學分區籃球和排球的成績...
如果睇籃球排球, 好像APS 好些

adriantai 發表於 18-6-5 08:48
如果咁有大志跟本會吾睇後邊(排名(果班人入吾入band 1, 說穿了....多數人都係驚自己係中游jar
...

又唔係咁講呀,好多人都話d半龍校升中支援不足,有人真係話想更上一層樓4大私小好d架

josewing 發表於 18-6-5 13:24
如果睇籃球排球, 好像APS 好些
APS 在學術、音樂、體育方面都明顯好很多!

koala_emily 發表於 18-6-5 11:57
除非是特異功能人士考入宣小,否則我估小朋友是讀書型叻囡,入協恩也是好選擇。

當年放棄了TSL入協恩..... ...

請問協恩有教深和功課測考壓力大嗎?你知道今師姐們如不能上協中會去咩學校?

Ocean419 發表於 18-6-5 14:28
請問協恩有教深和功課測考壓力大嗎?你知道今師姐們如不能上協中會去咩學校?
...

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160815/mobile/bkn-20160815002747156-0815_00822_001.html

我昨日跟小朋友重溫以上兩年前的新聞,她說學校不會逼你完成不明白的暑假功課,只會叫你重做。

由小一起英數教快半年,中文沒有教快,中/英文小三起按成績分4組上堂,數學小五起按成績分3組上堂。每天功課量不是好很多不過內容不算簡單。每週幾乎都有測默通通計分,沒有預默和功課堂,連小息想做功課都要信預先申請。

除非小朋友對自己有要求,肯自動溫書做功課,家長也不怕辛苦肯陪溫陪做,協恩是很理想的學校。如果想小朋友輕鬆學習有時間做喜歡的事情,家長又想有家庭樂或私人時間,入協恩會有壓力。

...

我都想知其他小朋友升去邊?今年7月放榜就知道。學校對「棄將」似乎無咩支援,我覺得自求多福好了。

koala_emily 發表於 18-6-5 15:11
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160815/mobile/bkn-20160815002747156-0815_00822_001.html

我昨日跟 ...

攞命在啲功課唔算好到位,中英文考核內容同功課甚至課本有關的只有20%左右,備考重做功課作用唔大要多閱讀,如果唔好彩。數學俾某幾位老師/主任教,上完堂衰過無上,啲概念亂晒
小女當年係咁,唔知而家有否改善?

koala_emily 發表於 18-6-5 11:57
除非是特異功能人士考入宣小,否則我估小朋友是讀書型叻囡,入協恩也是好選擇。
當年放棄了TSL入協恩..... ...
識人當年個女喺HY讀到有情緒病, 攪到佢驚到要同個女轉校.
雖然去到咁嚴重嘅只係個別例子, 但對一般人嚟講(天資好另計), HY應該都幾谷!
適唔適合真係要睇下自己小朋友嘅能力.

koala_emily 發表於 18-6-5 12:13
現在升協中情況不明朗,除非小朋友是增標熱門還可以放手一搏力谷運動成績,否則只可以用讀書爭到中學入塲 ...

你唔去搏,中學可以外求,似乎,一向都係外求做主力~~~

間學校谷與唔谷,看小朋友能力,還要看性格及家長心態。有小朋友在谷校,如果性格無大要求,未必成績好但可能一樣開心,因本身自己不介意成績。如果家長是要求高,小朋友能力又未及,衝擊可以很大。亦有小朋友本身自己要求高加上谷校,就算家長無要求,小朋友情緒亦可以有很大影響。

...

我識幾個小女孩讀HY,資質好嘅輕鬆上中學部, 另一個中學跳去DGS, 但有一個資質平平, 跟家姐入, 拉牛上樹頗吃力。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mcl203 發表於 18-6-6 12:00
你唔去搏,中學可以外求,似乎,一向都係外求做主力~~~

外援同親生女比例是2:8甚至1:9, 當然外援表現耀眼不過親生女亦不一定被外援比下去,藍球/跑游接力不是一兩人出衆就可成事,需要全隊人一樣勁,當然中學全港收生就可以盡收體育精兵。

koala_emily 發表於 18-6-6 14:06
外援同親生女比例是2:8甚至1:9, 當然外援表現耀眼不過親生女亦不一定被外援比下去,藍球/跑游接力不是一兩 ...

我見既主力都係外援,田徑籃球越野游水如是~~~

mcl203 發表於 18-6-6 14:08
我見既主力都係外援,田徑籃球越野游水如是~~~

如果我是外援眼見小學無「直昇」,升中要跟全港精英競爭,功課壓力又不少,不如留在原校集中谷體育算了。

ok3 發表於 18-6-6 11:15
識人當年個女喺HY讀到有情緒病, 攪到佢驚到要同個女轉校.
雖然去到咁嚴重嘅只係個別例子, 但對一般人嚟講( ...

我們是一般人,真是谷到       。當然你沒有打算升協中又另一回事。

回覆樓主:

我會揀APS,因為各方面都好特出。
而且APS肯比offer,證明你囡囡都有番咁上下。
‹ 上一主題|下一主題