用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問York今年K3升小成績如何呀?
樓主: littlebb2015
go

請問York今年K3升小成績如何呀? [複製鏈接]

zoeyimmy 發表於 18-8-7 13:39
但係我小朋友k3老師比往年好

你好呀,咁你小朋友果班升小成績點呀?謝謝

回覆樓主

唔錯喎,大部分人有offer

littlebb2015 發表於 18-8-8 23:54
可能龍年競爭真係大啲..

遇唔遇到好老師真係要睇彩數

其實我覺得老師最緊要有交帶有愛心,學術上K3課程係有啲趕,因為要教埋啲小一課程。

zoeyimmy 發表於 18-8-9 13:22
其實我覺得老師最緊要有交帶有愛心,學術上K3課程係有啲趕,因為要教埋啲小一課程。
...

係呀!作為幼稚園教師愛心同責任感都好緊要,今日見到班主任,暫時感覺都幾好幾有愛心,所以都放心啲!希望我仔仔將來考小學都有offer啦!

zoeyimmy 發表於 18-8-9 13:22
...

K3課程趕,要教埋小一既野...都理解既

littlebb2015 發表於 18-8-10 00:34
K3課程趕,要教埋小一既野...都理解既

正式是教學太趕之餘"太亂雜無方"
其中~~ 一個月之內小朋友學不同計法的數學.
上星期的剛上手的數,下星期已經轉教另一類,
很多小朋友未有能力適應

升小應該在K2已經教家長準備, 不是K3才開家長會說教, 太遲了................

可是現在大家覺得在教程上是OK的, 但我們用家覺得可以再流暢些......

chungayu2 發表於 18-8-14 14:06
正式是教學太趕之餘"太亂雜無方"
其中~~ 一個月之內小朋友學不同計法的數學.
上星期的剛上手的數,下星期已 ...

多謝詳細回覆,明白曬
希望黎緊學校響呢方面會有改善啦⋯⋯
其實響香港地讀書真係唔易..
我揀York 最主要都係想佢讀得開心,學到野之餘又學得開心,太過happy既幼稚園又怕佢升小辛苦(因為我未揀定佢小學既路向),太過嚴厲重學術又怕唔係咁適合仔仔,所以思前想後,諗左好耐都係揀York

回覆樓主

18/19

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

maomaofafa 發表於 18-8-15 18:27
18/19

多謝分享

回覆 littlebb2015 的帖子

你想法跟我之前的一樣, York~OK的.
我小朋友很開心地學習.
但K2開始鋪排小學面試,不要想像學校會幫你很多,
可能我們較少跟學校溝通吧

chungayu2 發表於 18-9-19 17:05

你想法跟我之前的一樣, York~OK的.

多謝你意見,你地係咪今年鋪排緊考小學喇?我冇經驗,都唔知點鋪排好...(不過阿仔先岩岩N1...)

我自問是失敗的....只給小朋友開心地生活學習
只可以說k2暑假是關鍵期,.....
要留意很多學術性的直私小學, 不是學校催谷要父母那方面催谷....
可留意他們面試時候考的是什麼, 便會分得出來,
所以選擇小學的時候亦要小心, 不要只求名氣...

說真的YORK 今年的小一派位比起在上一年不算很好,
基本上本地班身邊的小朋友很少有直資取録、很多是私小。
可能是龍年效應吧。。。。。。。。。。。

chungayu2 發表於 18-9-20 16:05

York 接近non-selective
升小成績係好難同嗰幾間難入的幼稚園比較
同埋我覺得你叩到拔萃小學一點也不失敗( 不好意思爬過你的文)
約克的好處就是學術程度比較高,對叩門也有利

littlebb2015 發表於 18-9-20 01:02
多謝你意見,你地係咪今年鋪排緊考小學喇?我冇經驗,都唔知點鋪排好...(不過阿仔先岩岩N1...)
...

要訓練佢的表達能力,中英數能力,多啲同佢一齊閱讀同埋玩,多啲運動,如果有條件可以玩下音樂。K2 可以參加多些比賽例如朗誦, 訓練佢的那膽量。 音樂比賽數學比賽 等等。 約克成績表頭十名有名次,考試一定要溫習, 考小一間間學校差不多全部都睇成績表。

chungayu2 發表於 18-9-20 16:05

多謝你回覆,我諗我同你好似,我都係果種好想俾小朋友開開心心玩多啲既家長..

其實我心裡面係想搵岩阿仔性格既小學....
我仔仔性格比較活潑,鐘意同人傾計同玩,我係向住呢個方向去搵...睇下有冇咩學校係比較岩佢...

fadgare 發表於 18-9-20 22:25
York 接近non-selective
升小成績係好難同嗰幾間難入的幼稚園比較
同埋我覺得你叩到拔萃小學一點也不失敗 ...

原來chungayu2 小朋友叩到拔萃小學,叻叻呀!

fadgare 發表於 18-9-20 22:30

要訓練佢的表達能力,中英數能力,多啲同佢一齊閱讀同埋玩 ...

你好呀,請問如果唔係頭十名既話係咪就冇名次,純粹係有成績分數響成績表上面架?同埋成績係點俾分架?係淨係睇考試既成績嗎?唔好意思...好多野問..希望唔會介意

唔好意思仲想問埋係咪K2 學校會有朗誦班架?

littlebb2015 發表於 18-9-21 00:36

你好呀,請問如果唔係頭十名既話係咪就冇名次,純粹係 ...

k3 先有朗誦班因為要滿5歲先可以參加校際朗誦節, 而朗誦節多數在年尾。 不過出面都有好多業餘朗誦比賽可以參加。 學校成績表是寫grade不是寫分數, 如果十名以外就沒有名次。中英數主要係睇考試, 美術和自理就睇平時。 不過如果平時上堂表現積極都會加分。

fadgare 發表於 18-9-21 01:08
k3 先有朗誦班因為要滿5歲先可以參加校際朗誦節, 而朗誦節多數在年尾。 不過出面都有好多業餘朗誦比賽可 ...

多謝你回覆呀!多謝指教!
請問美術係睇平時功課嗎?定係佢地平時上堂有做勞作?(我仲未好清楚佢地上堂會做啲乜野

littlebb2015 發表於 18-9-21 12:19
多謝你回覆呀!多謝指教!
請問美術係睇平時功課嗎?定係佢地平時上堂有做勞作?(我仲未好清楚佢地上堂會 ...

每個星期都有美勞堂的,  同埋有音樂堂。 基本上好多同學都會考試攞到滿分所以除咗要注意考試之外平時都要注意功課同上堂態度。
‹ 上一主題|下一主題