用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想8下叩門聖雅各
go

想8下叩門聖雅各

醒目開學勳章 王國長老

佢資料話面試名額200人。我一直以為咁咪即係揀200人見啦
岩岩至知原來即交表即有面試時間。即換句話說,只收200份表
想8下,有無人星期六下午,或今日去交,係咪真係額滿唔收呢?

Charlotte_mom 發表於 18-6-4 09:51
岩岩至知原來即交表即有面試時間。即換句話說,只 ...

表照收
但講明見完個200個,仲有位剩才會考慮見其餘的

我仲要遲咗半個鐘去到

Charlotte_mom 發表於 18-6-4 09:51
岩岩至知原來即交表即有面試時間。即換句話說,只 ...
其實只揀首200人見都唔需要公開吖,簡單講一句交表唔代表一定有得見咪算囉!
呢個消息一出,出年啲人又通宵排隊了

咁大件事? 要排隊真係好慘

醒目開學勳章 王國長老

anniellm 發表於 18-6-4 15:15
表照收
但講明見完個200個,仲有位剩才會考慮見其餘的

即只收表,但無即時安排面試時間,對嗎?

Charlotte_mom 發表於 18-6-4 15:40
即只收表,但無即時安排面試時間,對嗎?

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 18-6-4 15:22
其實只揀首200人見都唔需要公開吖,簡單講一句交表唔代表一定有得見咪算囉!
呢個消息一出,出年啲人又通宵排 ...

我就係一直以為「全部收,收完揀見200人」,即唔駛趕(因有jm講過見200人,唔係收200份,唔駛驚)
直到今年有人叩又影相俾我知,我至知係即交表即安排面試時間,即原來係「先到先得」(佢係第一日10:15排到11:15,目測前面約100人,有幾多約完走左就唔知)
咁出年要提醒家長嘛

又順便提提:
唔齊文件唔俾排,即不可代排(預早印定都唔會有派位証,除非你話自行/直資收左)
聽聞000都叩得,總之夠早就有得見

醒目開學勳章 王國長老

anniellm 發表於 18-6-4 15:42

謝謝資料

Charlotte_mom 發表於 18-6-4 15:49
我就係一直以為「全部收,收完揀見200人」,即唔駛趕(因有jm講過見200人,唔係收200份,唔駛驚)
直到今 ...

今日分兩批見,但見到面見證有2種顏色,唔知有無特別意思

回覆樓主

聽朋友講,兩隻色,應該一批係111,一批唔係,咁大家知咩事...

回覆樓主

今年好癲,有朋友既同學仔讀隔離幼稚園,一個凌晨3點就排,一個凌晨5點排...

HK-MAN 發表於 18-6-4 15:22
呢個消息一出,出年啲人又通宵排 ...

谷人氣~~~

mcl203 發表於 18-6-5 19:07
谷人氣~~~

but in the expense of the others
呢間學校本應幾好,對SEN又好 support,  但咁做真唔係幾好,難為了家長!!

回覆樓主

放榜派去寶校,之後去叩門,其實已經好折磨家長同小朋友,仲要玩排隊,先到先得

回覆樓主

回覆樓主

St James 上年已經係咁安排,即時交表即時約時間,即係有名額,不過上年冇咁顛,我地一早拎了注冊證先去排仲有位

回覆樓主:

有冇jm 知,係咪星期一已經冇约interview.時間? 我見網上寫校長較重視111,所以冇交表了,而且見早年D人叩門收名幼生。

hungcheung0720 發表於 18-6-5 19:36
要分頭行事, 一個要排統一派位中心攞註冊証, 然後去就近影印舖影印, 然後再去St James滙合預先排了隊的隊友 ...

但又話唔齊唔比排?

醒目開學勳章 王國長老

mymelody0701 發表於 18-6-5 20:19
St James 上年已經係咁安排,即時交表即時約時間,即係有名額,不過上年冇咁顛,我地一早拎了注冊證先去排 ...

識人今年10:15到,排到11:15,有即時約見,後面仲有幾多位就唔知了

醒目開學勳章 王國長老

Pinkmoon 發表於 18-6-5 20:59
有冇jm 知,係咪星期一已經冇约interview.時間? 我見網上寫校長較重視111,所以冇交表了,而且見早年D人叩 ...

2樓答左