用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網:如果有將天,仲會唔會叩陸小?
樓主: Clarity
go

95網:如果有將天,仲會唔會叩陸小? [複製鏈接]

小朋友係受谷型,又有妹妹,一定揀將天,毫無疑問。

HK-MAN 發表於 18-6-3 22:32
我並非說陸小唔好,是否肯定陸小好過將天,我就覺得非一面倒.
陸小不能達到升羅氏水評,會否被勸退呢??另外羅 ...

我相信冇人敢肯定陸小一定好過將天或者將天一定好過陸小的,因為我覺得2間學校不會相差太遠,所以好難會一面倒。另外,陸小成绩不達標是沒有勸退的,因為它有個我个人觉得很好的理念是一個都不能小,成绩不達標是會有補底的,但要注意只要中英數一科不合格就要留班,所以是有一定壓力的。另外,我是認同是否有B1b成绩是要看多几年DSE成绩才能決定,我亦係其他post説過,所以我只是說羅氏是有潛力的。

anpanman_baby 發表於 18-6-3 22:54

只是一年成績並不能作準,要多看至少幾年吧,在這年之 ...

我是認同是否有B1b成绩是要看多几年DSE成绩才能決定,我亦係其他post説過,所以我只是說羅氏是有潛力的。其實雖然陸小冇呈分,係陸小讀得好,有小學生一樣可以插到拔萃、嘉諾撒,升中時叩到一線名校好似九龍城迦密等,之前已有JM説過。相反讀得一般甚至不太好的話,都至少可以有間英中羅氏,升中選擇是否好些真是见仁见智。不過,我是認同讀陸小是有一定壓力的,不能當做backup.

waiwaileung1 發表於 18-6-3 23:50
我是認同是否有B1b成绩是要看多几年DSE成绩才能決定,我亦係其他post説過,所以我只是說羅氏是有潛力的。 ...

如果羅氏今年親生仔成績一直好下去,相信說服力會大d。希望羅氏可以爭氣!

sunnymama2 發表於 18-6-4 00:21
如果羅氏今年親生仔成績一直好下去,相信說服力會大d。希望羅氏可以爭氣!
...

唉! 係BK就係咁,港同就係例子。有港同媽媽有個大讀緊細的想入返都係港同POST說過,以前都唔係咁多人爭,一出狀元,就爭崩頭。難入了好多。我見港同重係 BAND 2A 時期,逢親D VS POST,比併D一線名校就都不是太多人選,以家就咁多人想入。羅氏親生仔成績呢幾年真係加油KEEP住! 可能要出埋狀元說服力才會大d。今年DSE成績相信對羅氏都緊要,KEEP到幾年後先跌D未必有人話佢唔係band 1,但如果今年考唔到舊年成績,我估都有人會出來話。好似港同今年3322率跌左,好像得70%左右都唔會有人話,相反真道優才3322率跌左就比人話。

Clarity 發表於 18-6-3 15:41
哥哥非常好彩抽中將天,但自問真係唔識依間學校。而我自己母校係陸小,知係非常之谷,但學生出嚟有一定保證 ...

有將天唔叩啦!區內數一數二。
‹ 上一主題|下一主題