用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 43派位分享
樓主: x_kathy_o
go

43派位分享 [複製鏈接]

cubixluk 發表於 18-6-4 06:47
我中乙九
Po Yan
灰爆、喊咗一日

我都係乙9中尼間,一齊努力叩門,加油!

回覆樓主

我中乙七,博智

努力叩門中

回覆樓主

嘉諾撒小學會放位

各位媽媽加油!希望大家搵到心儀的學校

回覆樓主

會放位X2!祝各位叩門成功

中乙二福德

福德同聖母, 大家會點選?

ckate 發表於 18-6-5 17:56
中乙二福德

福德同聖母, 大家會點選?

請問福德是怎樣的學校呢?我被跨區派入了福德,完全不了解,可告知嗎?謝謝

.oO雪兒Oo. 發表於 18-6-5 18:39
請問福德是怎樣的學校呢?我被跨區派入了福德,完全不了解,可告知嗎?謝謝
...

我福德擺乙二、抽中,當然唔系最心儀嗰間。我會去叩心儀嗰間嘅。如果唔成功,我都覺得福德唔差。去過參觀學校,校舍大,校長俾我感覺好有熱誠,老師亦唔差。朋友個小朋友讀緊,都話幾好。系地點比較偏(emoji)

YukiCc 發表於 18-6-6 10:08
我福德擺乙二、抽中,當然唔系最心儀嗰間。我會去叩心儀嗰間嘅。如果唔成功,我都覺得福德唔差。去過參觀 ...
我同你一樣, 覺得福德幾好, 老師校長都好有愛心同耐性.

回覆 ckate 的帖子

真心說, 如果比得起 $, 女兒受得壓力, 當然聖母好

但若果唔想咁大負擔, 孩子想輕鬆一點點
福德都唔會好差

P.S> 我有叩福德

回覆 cubixluk 的帖子

多謝你. 應該都會選福德, 始終升中九龍城網.

希望你叩門成功, 加油!

cubixluk 發表於 18-6-6 13:04
回覆 ckate 的帖子

真心說, 如果比得起 $, 女兒受得壓力, 當然聖母好

溫馨提示:

福德升中網係九龍城, 過往非不少需要學習支援既學生, 所以Pre-S1成績一向麻麻.
福德近年曾試過, 最叻的學生入到最好既中學, 亦只係九龍真光中學.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-7 09:33
溫馨提示:

福德升中網係九龍城, 過往非不少需要學習支援既學生, 所以Pre-S1成績一向麻麻.

有學生派入東華三院黃芴南中學

福德YOUTUBE CHANNEL新增了成果展示日的影片,可按此觀看。
2016 – 2017年度小六學生升中派位結果本校2016 - 2017年度的升中派位結果,較多學生獲派中學包括:東華三院黃笏南中學、德信中學、何文田官立中學、鄧鏡波學校、德蘭中學、樂善堂余近卿中學。
截錄至福德學校網站

兼且,學生在校際朗誦節分别出了英文獨誦冠軍和普通話亞軍。也有很多同學在朗誦節出現好成績。近年收生學生成績不錯。

曼曼嘉嘉 發表於 18-6-7 20:29

自己去校網睇多幾年校務報告吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-8 08:29
自己去校網睇多幾年校務報告吧!

校方一直是有收sen小孩,但是只佔部分。近年收生的學生,一直都唔錯,學校課程也更新不少。以前冇可否認是成績差的一群,但是以近年的各方成績都有改善。你只有看舊有資訊,未有更新現在資訊。請update一下,另外,啟晴邨的聖十架小學也是update當中,大家的背景是差不多,但是人家會跟著環境去改善學生質素。
成績超差的話,就唔會出到校際英文朗誦獨誦冠軍啦!其他亞軍,季軍和優良都有同學攞獎。校際朗誦比賽係乜,你應該好清楚,有名校和其他學校對決,一間收sen學校都出有冠軍,你話乜質素?

曼曼嘉嘉 發表於 18-6-8 09:00

校方一直是有收sen小孩,但是只佔部分。近年收生的學生,一 ...
升中派位是如何分Banding, 唔係靠你自己小朋友有幾叻就得,家長早D研究吓吧!

你話要update既資料,咁不如睇吓應屆小六家長既故事:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3589233

結局7月10日揭曉!

另外, 我又唔知2015-2016年畢業生既升中派位成績, 係咪可以叫唔update既歷史了!

http://203.198.66.113/information/files/school%20report/16-17/1516schoolreport.pdf

留意吓P.30頁

hkpapa852 發表於 18-6-8 09:56
升中派位是如何分Banding, 唔係靠你自己小朋友有幾叻就得,家長早D研究吓吧!

你話要update既資料,咁不 ...

你講的是舊有黄大仙嗰批學生,當期時只有1-3班,升band 1率當然僅有1-2個同學,甚至出現0個上band 1。現在唔同啦,2009年後學校大幅度收生,有九龍塘和土瓜灣校網學生,該兩區家長比故有黃大仙家長更進取。所以,學生質素一定比以往好,正如你在講啟晴聖十架小學一樣,要先走了黄大仙舊畢業生那批,然後再計算34校網學生近年呈分成績來排名。收生好,學校又改革課程,成績自然會好,未必即時在中一派位見到,要有3-4年時間才出現更多的band 1學生。但是,在學際各項比賽成績便知道近年收生的質素如何。質素好,才能使學校有進步。時間上是需要的

概念股係咪真係可以變到藍籌股呢?

大家自己諗吓了.

股票睇錯咗都仲可以長楂等佢返家鄉, 可惜小學生涯有時限

hkpapa852 發表於 18-6-7 09:33
溫馨提示:

請問hkpapa,43網另一間可升九龍城中學網既聖博德,大概考級幾可升band1? 因小朋友乙一中左,希望可知數據,謝謝。

小儀皇后 發表於 18-6-9 23:51
請問hkpapa,43網另一間可升九龍城中學網既聖博德,大概考級幾可升band1? 因小朋友乙一中左,希望可知數據,謝 ...

呢間一直都無公佈成績, 好難估計, 但應該至少有2X%-3X%既B1

hkpapa852 發表於 18-6-11 09:33
呢間一直都無公佈成績, 好難估計, 但應該至少有2X%-3X%既B1

唔該晒hkpapa既數據。
咁我可向住目標進發
‹ 上一主題|下一主題