用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人派咗荃灣聖十架?
樓主: Maych2012
go

有冇人派咗荃灣聖十架?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

neoscarlett 發表於 18-6-6 11:08
我是「用家」,等我講幾句。
校長是非常非常有心想搞好間學校,校內亦有幾位好老師同校長目標一致,呢點我 ...
另一問題就係呢幾年點解可以收夠人? 就係多左雙非學生入讀, 但 CY 上場後已經截左, 即係好快又會打回原形, 惡性循環下, 好成績既初小走左, 高小差個班繼續考 PS-1..............即係話個 PS-1 成績點追都無大改善.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

cattz288 發表於 18-6-6 11:59
麗城官小?

海x官小

brother4 發表於 18-6-6 12:32
海x官小

原來兩官都咁chur   

如果要講成績, 聖十架唔會係大家杯茶.
因為根本無成績可言

現在聖十架SELL 既應該係關愛
我有朋友讀緊, 話老師愛心好好
我有屋企人既小朋友第一志願入咗 ( 我有同佢講過升中成績問題)
因為佢覺得好啱自己小朋友讀

某校長講得好好, 没有一間唔好學校
只有一間適唔適合自己既學校.

miriam 發表於 18-6-6 12:05
另一問題就係呢幾年點解可以收夠人? 就係多左雙非學生入讀, 但 CY 上場後已經截左, 即係好快又會打回原形,  ...

我可以話,依家聖十架小一既功課唔係淺,量亦唔算得上係好少,我估計校方都係希望谷呢一兩年入學嘅學生裝備未來去徹底洗底。所以我估學校升中派位表現要喺最少五年後先見到進步

醒目開學勳章 王國長老

neoscarlett 發表於 18-6-6 15:39
我可以話,依家聖十架小一既功課唔係淺,量亦唔算得上係好少,我估計校方都係希望谷呢一兩年入學嘅學生裝 ...
洗得黎, 學生人數都回落埋, 同區仲有其他好既學校揀時, 家長對腳係會識走既.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-6-6 16:13
洗得黎, 學生人數都回落埋, 同區仲有其他好既學校揀時, 家長對腳係會識走既.

又未必會咁快回落, 荃灣多左咁多屋宛都未見有新小學!

brother4 發表於 18-6-6 11:33
派得好更煩,朋友住近聖十,佢派官小,佢好開心,自己知佢中伏  ,見老師,成績追不上,佢又吾懂教 ...

好認同.

好多家長點都要派得好, 要入名校, 要入一線,,, 但小朋友能力.. .

回覆 miriam 的帖子

我又講我認識既聖十架,我有親人十幾年前讀過,佢果届有一個考第一既女仔入左荃官,然後考到醫科。我覺得小學學既野其實唔深,好睇學生同家長有冇付出時間去讀,好睇個人既努力。十幾年前聖十架就已經開始收新移民。我覺得新移民其實數理比本地學生好,左校香島中學,大部分學生都是新移民,佢地撇除英文差d,數理科成績比得上傳統名校。

脫寶未

馬霸 發表於 18-6-9 19:09
脫寶未

咁快知?

miriam 發表於 18-6-6 12:05
另一問題就係呢幾年點解可以收夠人? 就係多左雙非學生入讀, 但 CY 上場後已經截左, 即係好快又會打回原形, 惡性循環下, 好成績既初小走左, 高小差個班繼續考 PS-1..............即係話個 PS-1 成績點追都無大改善.

回覆樓主

不少家長撐聖十架, 覺得happy school, 讀書無乜壓力。
其實讀哪一間都會有壓力,若要有好成績就要加把勁;學如逆水行舟呀!

若讀聖十架又希望升中派位好, 更要爭做頭頭的幾個%。   
小朋友壓力不會比別校細架....

貓頭雀 發表於 18-6-11 02:22
不少家長撐聖十架, 覺得happy school, 讀書無乜壓力。
其實讀哪一間都會有壓力,若要有好成績就要加把勁 ...
唔明點都係唔明架喇

cattz288 發表於 18-6-6 16:22
又未必會咁快回落, 荃灣多左咁多屋宛都未見有新小學!

來緊海灣花園隔離有一空地, 新校舍會批出,
就來出結果是荃灣62區那一間小學, 獲得此地建新校舍
又一新校舍, 一定吸引唔小家長 !

天祐有份申請, 我也覺得應該比這校 !   

醒目開學勳章 王國長老

貓頭雀 發表於 18-6-11 02:22
其實讀哪一間都會有壓力,若要有好成績就要加把勁 ...
唉, 算喇, 我地講現實同事實係無用架.

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 18-6-11 09:27
來緊海灣花園隔離有一空地, 新校舍會批出,
就來出結果是荃灣62區那一間小學, 獲得此地建新校舍
又一新校 ...
早兩年已經有講會有新校舍批出, 到底係邊間學校可以搬到, 真係要遲下先知, 到時細校搬大校, 班數人數都會加, 由細班轉大班再加班, 已經可以吸納唔少學生.

miriam 發表於 18-6-11 09:59
早兩年已經有講會有新校舍批出, 到底係邊間學校可以搬到, 真係要遲下先知, 到時細校搬大校, 班數人數都會加 ...
個結果會在2018年第2季公報, 所以都快知道結果了 !

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 18-6-11 10:03
個結果會在2018年第2季公報, 所以都快知道結果了 !
要畀最好畀天佑, 附近環境真係唔多好.

miriam 發表於 18-6-11 10:06
要畀最好畀天佑, 附近環境真係唔多好.

天佑每年升中派位都唔錯, 只不過校舍殘舊又位於街市旁而且學位少, 令不少家長卻步, 我都想天佑投到新校舍!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題