用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人派咗荃灣聖十架?
樓主: Maych2012
go

有冇人派咗荃灣聖十架?  

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-6-11 10:28
天佑每年升中派位都唔錯, 只不過校舍殘舊又位於街市旁而且學位少, 令不少家長卻步, 我都想天佑投到新校舍! ...
當年我囡揀小學舊老闆娘極力推薦天佑, 奈何校舍殘舊因而卻步.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

只計荃灣, 天祐同全一 是最細最耐 !
但天祐的環境是比全一差, 我都投天一票 !

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 18-6-11 10:42
只計荃灣, 天祐同全一 是最細最耐 !
但天祐的環境是比全一差, 我都投天一票 !  ...
當年我囡派左全一, 我話乜有間咁既學校咩, 我老公帶我去睇時嚇左一跳, 非努力叩門不可.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

subb 發表於 18-6-11 09:27
來緊海灣花園隔離有一空地, 新校舍會批出,
就來出結果是荃灣62區那一間小學, 獲得此地建新校舍
又一新校 ...

唔知點計比邊間!

miriam 發表於 18-6-11 10:46
當年我囡派左全一, 我話乜有間咁既學校咩, 我老公帶我去睇時嚇左一跳, 非努力叩門不可.
...

真係好鬼細! 幼稚園都不如   

gracelam 發表於 18-6-11 10:28
天佑每年升中派位都唔錯, 只不過校舍殘舊又位於街市旁而且學位少, 令不少家長卻步, 我都想天佑投到新校舍! ...

天佑唔錯, 口碑不俗

醒目開學勳章 王國長老

cattz288 發表於 18-6-11 10:54
真係好鬼細! 幼稚園都不如
我直頭同老公講呢間小學黎架, 我以為係幼稚園咋.

miriam 發表於 18-6-11 11:51
我同意它作為一所小學是相對較細, 但我不認為它比幼稚園小。荃灣有很多幼稚園規模相當細小

醒目開學勳章 王國長老

mormorl 發表於 18-6-11 13:10
我同意它作為一所小學是相對較細, 但我不認為它比幼稚園小。荃灣有很多幼稚園規模相當細小。。。。。
...
令人誤會既原因就係幼稚園既標誌仲清楚過小學

又一新校 ...
其實天佑之前有機會搬去新校舍,不過只有荃灣區外的選擇而被內部否决,天佑始終扎根於荃灣,60年來為貧苦基層大眾服務,如果最終在荃灣有新校舍都好應該。

miriam 發表於 18-6-11 11:51
天佑、全一、荃天這幾間都是五六十年歷史的學校,以當時窮鄉僻壤的荃灣已經算不錯,當然不可能用現代校舍規模去作比較。

又一新校 ...

應該唔係天佑

szelau123 發表於 18-6-11 19:19
應該唔係天佑

有傳過係,有家長收過通告

ccyin 發表於 18-6-11 20:28
有傳過係,有家長收過通告

呢張? 諮詢家長意向咋!

又一新校 ...

我都希望是天佑,我們家三代人都讀天佑。

又一新校 ...
已經肯定係比小學唔係中學?

cattz288 發表於 18-6-11 21:08
呢張? 諮詢家長意向咋!

我聽返黎咋

annakit 發表於 18-6-11 21:57
已經肯定係比小學唔係中學?

教育局WEBSITE 已經出哂NOTICE,
現在已經去到等公報階段了 !

教育局也寫明,  2018年第2季出結果 !

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/sch-premises-info/allocation-of-sch/SAE_2017_5th/location_plan_PS2_c.pdf

annakit    發表於 18-6-12 13:52

szelau123 發表於 18-6-11 19:19
應該唔係天佑
咁...邊間最有機呢 ! 未出結果, 大家都是估
但以教育局WEBSITE指出

而 就 現 有 校 舍 遜 於 標 準 的 學 校 提 出 的 重 置 申 請 , 校 舍 分 配 委 員 會 也 會 考 慮 現 有 校 舍 的 狀 況 ( 作 為 一 般 指 標 , 未 能 進 行 學 校 改 善 工 程 或 只 能 作 出 有 限 度 改 善 、 校 址 面 積 少 於 三 千 平 方 米 及 校 齡 逾 三 十 年 的 學校 , 其 申 請 值得 慎 重 考 慮 ) 。

所以估天呢 !

何小有無機