用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人派咗荃灣聖十架?
樓主: Maych2012
go

有冇人派咗荃灣聖十架?  

同埋可唔可以自己產走某D post?

puiyee61 發表於 18-6-4 15:23
回覆 miriam 的帖子

你好勁呀, 睇咁多數據
咩打手?

回覆樓主:

打好嘅打手定係打衰嘅打手?

puiyee61 發表於 18-6-4 15:08
回覆 miriam 的帖子

咁又真係差既..........不過我屋苑(荃灣D字頭)果D仲衰, 成班小五小六年紀英文溝通, 但 ...

由我個女K2開始已經蒲ek, 佢宜家已經中二, 我真係上晒岸, 點解仲花咁多時間去答人地問題?

我樓上回帖話如果好buy學校理念就去馬, 真係百貨應百客, 假設樓主好care個升band 1中數字, 咁聖十架一定唔會啱佢, 我只列出正反2面比樓主思考。

ccyin    發表於 18-6-4 15:58
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

tpmon 發表於 18-6-3 16:49

你可試叩其他更好的荃灣小學,給自己一個機會。叩門成功才作最 ...
同意,先叩門。

我覺得.睇家長本身係點諗,
如果你一心係求學術,,要入B1既, 我諗呢間學校唔太適合度. 洗底.真係要洗幾年!

又如果你想小朋友冇咁大壓力, 功課又唔多既, 咁呢間學校就適合你!

至於粗口…..每間學校都有一批呢D人..

我個仔個間補習社見識過..D粗口流利到.! 仲話荃灣官校喎. 咪一樣! 小三咋!

我個仔讀間呢間.. 眼見叻個批佢都會谷! 但最少, 差個批唔會放棄!

puiyee61    發表於 18-6-4 16:33

quincy00 發表於 18-6-4 16:20
如果你一心係求學術,,要入B1既, 我諗呢間學校唔太適合度. 洗底.真係要洗幾年!

delete

delete

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-6-4 15:51
由我個女K2開始已經蒲ek, 佢宜家已經中二, 我真係上晒岸, 點解仲花咁多時間去答人地問題?

我樓上回帖話 ...
真心話總比假說話難接受嘛.

等同個個問我囡中學入 9 大 %, 我都懶得答, 揀得呢間真係無了解過學校係點就揀?

咁 focus 係個 % 真係去第二間, 留返個位畀其他有真心想入讀既人.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

公道d , 上來浦得多, 就知道什麼人是打手 !
上來多D玩, 就知道邊個是, 常客唔係打手

以上都是講出家長要面對升中事實,
唔係話聖十架唔好, 新校長都好積極改革, 想學校好 !
只是家長點都要面對升中, 派位制度的問題
要時間去洗底, 要有白老鼠,先頭衝風C隊 !
邊有家長唔擔心架 !

口裡說不, 身體卻很誠實

醒目開學勳章 王國長老

quincy00 發表於 18-6-4 16:20
除左功課唔多, 仲要對升中完全無要求, 派到邊間都照讀既, 咁就去馬唔使諗亦唔使煩.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 18-6-4 16:43
公道d , 上來浦得多, 就知道什麼人是打手 !
上來多D玩, 就知道邊個是, 常客唔係打手

以上都是講出家長要面對升中事實,
唔係話聖十架唔好, 新校長都好積極改革, 想學校好 !
邊有家長唔擔心架 !

好鍾意你呢句

所以點解轉左校長咁多年仍然係咁, 就係呢個原因.

miriam 發表於 18-6-4 16:43
除左功課唔多, 仲要對升中完全無要求, 派到邊間都照讀既, 咁就去馬唔使諗亦唔使煩.
...
我可能又真係特別D既.
升中, 就到四五年班先再算啦, 而家太早喇.

都係啦, 每件事都有2面, 百貨應百客, 睇樓主心態囉~

醒目開學勳章 王國長老

quincy00 發表於 18-6-4 16:54
我可能又真係特別D既.
升中, 就到四五年班先再算啦, 而家太早喇.
真係睇升中派位既, P.3 已經要安排轉校, 即係最好 P.4 轉去另一間.

小朋友轉校後點都要適應期, P.4 轉到都仲有時間適應, 有問題時家長都可以盡快處理, 去到 P.5 先轉, 真係適應唔到但又要追成績時, 到時都幾大鑊.

所以點解話聖十架好多都初小時轉校, 去到高小成績要求差距更大時, 會更加難轉.

subb 發表於 18-6-4 16:43
...唔係話聖十架唔好, 新校長都好積極改革, 想學校好 !
邊有家長唔擔心架 !

kmericmak 發表於 18-6-3 17:09
據稱三寶之一,但好似呢幾年好在

仲有邊兩寶?

回覆樓主

點都好過另一間寶校之最

我是「用家」,等我講幾句。
校長是非常非常有心想搞好間學校,校內亦有幾位好老師同校長目標一致,呢點我係非常欣賞。
我女讀左一年,讀得開心,學校更加畀好多機會,包括合唱團、朗誦隊等等,我諗去傳統名校,你要爭呢D機會真係唔容易。
不過問題亦係,校內新移民真係過多,最慘係,大多數係質素較次既新移民,變相同學仔質素好參差。好在我女都係同返性格相近既同學仔Friend。所以我兩公婆都係決定畀我個女讀完一年級就轉校。
我自己覺得聖十架係一間上緊軌道既學校,但唔會係呢一兩年既事,可能要五至七年,等呢一兩年較多學生選擇既小一,上到小六,考到好成績,佢地先能夠成功洗底。即係話,呢一兩年入讀,你最大機會做到既,係帶契下一兩年入小一既,而你係唔能夠得到上面帶來好既派位成績。

回覆樓主:

派得好更煩,朋友住近聖十,佢派官小,佢好開心,自己知佢中伏 ,見老師,成績追不上,佢又吾懂教,晚晚小朋友要救命,朋友也要打要殺,警察上門,現佢放棄了 自己當年小學己踢出校,去-問比聖十架更差小學重讀,雖然用多幾年讀書,會考都0KA至E也有 讀書靠自己努力多於名校幫助

brother4 發表於 18-6-6 11:33
派得好更煩,朋友住近聖十,佢派官小,佢好開心,自己知佢中伏  ,見老師,成績追不上,佢又吾懂教 ...

麗城官小?