用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41 VS 11 VS 12 VS 31 校網,那一區會有利男仔? ...
go

41 VS 11 VS 12 VS 31 校網,那一區會有利男仔?

有冇媽媽可以幫手分析?

回覆樓主:

好難分析..找高人

vincentbabyking 發表於 18-6-3 07:55
好難分析..找高人

有冇高人可解答(emoji)(emoji)‍♀️

一定不是 11,11 得一間冇小學部嘅 Band 1 男校,Band 2 得一間,仲要係有自己小學部。男仔就算 Band 1 都係 50/50。

12 網都好嘅...入到 SJPS 同軒小的話。

41 同 31 都好,但係 31 Band 2 位唔多夠。

1998Ruby1998 發表於 18-6-4 12:33
一定不是 11,11 得一間冇小學部嘅 Band 1 男校,Band 2 得一間,仲要係有自己小學部。男仔就算 Band 1 都 ...

咁即係計埋升中排名為12》41 》31 》11?

回覆樓主:

個人認為一定41。
41 》12〉31》11

回覆樓主

請問如果12灣仔網 vs 31油尖旺
女仔無弟妹,應該邊度好? Thanks

12網要準備搬屋

hedy32 發表於 18-6-21 18:50
請問如果12灣仔網 vs 31油尖旺
女仔無弟妹,應該邊度好? Thanks

女仔一定係12,有三大女校。就算入唔到,讀區內小學,升中時仍有機會入真光和TSK。油尖旺升中,女仔近乎冇得揀,只能油真、伊利沙伯二選一。當然以上是假設女女會是b1。

回覆 hedy32 的帖子

女仔 12 網會好過 31 網(除非你入到兩油天,或者抽到 St Mary's)。

1998Ruby1998 發表於 18-6-21 19:52
回覆 hedy32 的帖子

女仔 12 網會好過 31 網(除非你入到兩油天,或者抽到 St Mary's)。

以女仔,同意12網好過31網,31網不過入咗油天升中B1學校未必夠分,比較頭痕。

回覆 Felix223 的帖子

兩油天 50% 女仔可以入到 Band 1 學校,當中唔少係跨區或者直資,冇聯繫冇直屬都可以咁好,入到的話,家長都會安心。

回覆樓主

多謝大家回覆! 我地係「九龍人」 好少過海,搬灣仔區要改變所有生活習慣, K3仲要喺九龍讀, 出入又會遠左...問題一籮籮, 要認真考慮考慮!

hedy32 發表於 18-6-22 10:01
多謝大家回覆! 我地係「九龍人」 好少過海,搬灣仔區要改變所有生活習慣, K3仲要喺九龍讀, 出入又會遠左 ...
最盡k3xmas搬,有半年要過海,搭保姆車如果有的話⋯⋯ 半年麻煩換12年免費女校... 我會博

VENUSKWOK0724 發表於 18-6-3 01:50
有冇媽媽可以幫手分析?
男:
41>31>12>11

女:
41>12>31/11

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 VENUSKWOK0724 的帖子

男仔41 網整體好,但當然還要睇小朋友在小學階段的進展同小學自己師兄師姐的表現

hkpapa852 發表於 18-6-22 11:11
男:
41>31>12>11

想請教男仔點解31好過12?

WinnieCatCat 發表於 18-6-21 19:14
女仔一定係12,有三大女校。就算入唔到,讀區內小學,升中時仍有機會入真光和TSK。油尖旺升中,女仔近乎冇 ...

12 網邊3間女校呀,我住41網

alanjordan 發表於 18-11-26 11:09
12 網邊3間女校呀,我住41網

瑪利曼、聖保祿天主教、聖方濟各
你住41,人人想搏瑪利諾,如你滿意兩間聖家放第一志願,是必入的

WinnieCatCat 發表於 18-11-26 11:15
你住41,人人想搏瑪利諾,如你滿意兩間聖家放第一志願,是必入的
...

我只得15分咋,真係無望

WinnieCatCat 發表於 18-11-26 11:15
...

15分放聖家可必入?