用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學
go

小學

今年升k3. 我哋住荃灣市中心。 媽媽舊生讀仁立下午班。 大家有咩意見。 有無邊間學校可以交流下。

如果有宗教,咁仁立啦。

b3410 發表於 18-6-3 13:35
如果有宗教,咁仁立啦。

無宗教嘛。 甘我有幾多分?

回覆樓主:

有無人知呀

Star_Shop 發表於 18-6-4 21:05
有無人知呀

舊生有十分,第一個小朋友有五分 ,適齡兒童有十分,即是你有 起碼20分,如果佢係你第一個小朋友總共有25分

wlkelly 發表於 18-6-7 23:25
舊生有十分,第一個小朋友有五分 ,適齡兒童有十分,即是你有 起碼20分,如果佢係你第一個小朋友總共有25 ...
攞咗舊生10分, 就冇咗第一個小朋友嗰5分. 所以就算小朋友係樓主第一個小朋友, 都係得20分.

ok3 發表於 18-6-8 11:52
攞咗舊生10分, 就冇咗第一個小朋友嗰5分. 所以就算小朋友係樓主第一個小朋友, 都係得20分.
...

對的
Screenshot_20180608-120248_Samsung Internet.JPEG

仁立下午校要自行仁立紀念小學先有分

如果搭校車,又唔怕遠既,當然選番仁立

Star_Shop 發表於 18-6-3 00:31
今年升k3. 我哋住荃灣市中心。 媽媽舊生讀仁立下午班。 大家有咩意見。 有無邊間學校可以交流下。
...

仁紀小學有20分
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

仁紀有舊生分才對, 仁紀前身才是仁立下午班 !

20分已經有得博, 如果荃灣即少了舊生分10分,
荃灣即得10+5 = 15分, 重衰, 自行= 自在參與 !  

subb 發表於 18-6-8 16:22
仁紀有舊生分才對, 仁紀前身才是仁立下午班 !

20分已經有得博, 如果荃灣即少了舊生分10分,

唔太明白。

乙. 根據「計分辦法準則」分配的學位
一. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作
(20分)
二. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀
(20分)
三. 父/母為該小學的校董
(20分)
四. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生
(10分)
五. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)
(5分)
六. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 #
(5分)
七. 父/母為該小學主辦社團的成員 ##
(5分)
八. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)
(10分)

註: 申請兒童只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項。所有申報的關係必須證明屬實,才可以獲得有關分數。

荃灣是,
適齡的兒童 10分 + 首名出生子女 5分

仁紀
適齡的兒童 10分 + 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 10分

subb 發表於 18-6-8 16:45
乙. 根據「計分辦法準則」分配的學位
一. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作
(20分)

20分明白了。 不太明白荃灣跟葵涌有分別嗎?

荃灣是62區校網
仁紀是65區葵青區校網  

2個唔同校網, 自行可以
位於任何小一學校網的官立或資助小學,遞交小一入學申請表  (自行)

但去到統一派位, 是跟地址,.
即甲部, 全港仕何小學
    乙部 本區 (是你的住址地區)