用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 65 校網大抽獎結果如何...!! 有無媽媽可以分享一下 ...
樓主: chriskaan
go

65 校網大抽獎結果如何...!! 有無媽媽可以分享一下

cattz288 發表於 18-6-6 08:08
應該間間都有既!

新移民、南亞人士、SEN我反而唔太擔憂,校風好的話,任何人都可以培養出良好品德及讀書風氣;反之,校風差的話,幾優秀嘅人都可以品格差。
只係擔憂,英語學術上不及別家學校,難以打穩基礎,將來升中選校不多。

65校網,仁立,仁紀,主恩,林金殿,全完都有第一志願不入的,所以把以上5個學校放第二,三志願的,一般都會派到好後的志願。怎樣排序很重要。

雖然 , 我唔係D兩年升小 , 但照咁睇 ,都要計劃一下將來要考10幾間私小或直資先可以了 , 因為 , 如果有私/直小offer 係手 , 擺位就可以自殺式進取形....!!

聽聞今年有一間幼稚園好勁。。派左十幾個入雙仁

回覆 kkokkkok 的帖子

求暗示!  

回覆 kkokkkok 的帖子

邊間今堅

唔敢開名。。因只聽同班家長講。。未能証實。。要等該校出結果

我估.....荊冕堂士德 , 不過 , 其實抽獎係睇彩數 , 不是由學校選擇學生的 , 所以 , 其實小朋友讀邊間都影響不大

回覆 losttoa 的帖子

因為有私校在手, 所以二排祖天, 三排林金殿

chriskaan 發表於 18-6-7 15:25
我估.....荊冕堂士德 , 不過 , 其實抽獎係睇彩數 , 不是由學校選擇學生的 , 所以 , 其實小朋友讀邊間都影響 ...
同意, 多人入左其實因為多人揀佢第一志願, 自自然就多人入... 反而你話叩門專收士德學生就唔同 不過應該唔係

回覆 jaliz2004 的帖子

想請教 , 咁第一排咩...?! 最後派左邊間呀...?!

回覆樓主

派基真

mollybach 發表於 18-6-6 08:06

網上無乜關於呢間學校消息,有嘅都係新移民多、南亞人士多 ...

高可寧應該唔算多南亞喎。又唔係三寶之一

chriskaan 發表於 18-6-7 10:04
雖然 , 我唔係D兩年升小 , 但照咁睇 ,都要計劃一下將來要考10幾間私小或直資先可以了 , 因為 , 如果有私/直 ...

有直資直頭唔洗玩啦。無呢個機會。私小都有啲唔可以大抽獎

jaliz2004 發表於 18-6-7 16:17
回覆 losttoa 的帖子

因為有私校在手, 所以二排祖天, 三排林金殿

反面教材咁樣係自殺式行為。有offer係手唔中第一都無所謂啦~

soso3509 發表於 18-6-13 05:32
高可寧應該唔算多南亞喎。又唔係三寶之一

唉,我都唔知,因為此校嘅網上消息實在唔多,有嘅都係南亞、SEN、新移民等等,咩人讀唔緊要,最重要係校風好,此為我最關注嘅。

jaliz2004 發表於 18-6-4 12:22
仁立放第一, 跌落派11,  亞斯理衛理, 灰爆

x 2

mollybach 發表於 18-6-13 05:37
唉,我都唔知,因為此校嘅網上消息實在唔多,有嘅都係南亞、SEN、新移民等等,咩人讀唔緊要,最重要係校風 ...

我就覺得佢校風正常。唔係寶校已經可以放心啲啦!

soso3509 發表於 18-6-13 11:46
我就覺得佢校風正常。唔係寶校已經可以放心啲啦!

成你貴言,今日扣門林金殿,如果未能順利入到的話,就希望小朋友可以響高可寧讀得開心,亦希望如你所言不是寶校的話已經是好好。

mollybach 發表於 18-6-14 20:18
成你貴言,今日扣門林金殿,如果未能順利入到的話,就希望小朋友可以響高可寧讀得開心,亦希望如你所言不 ...

呢排好多學校出叩門結果啦~祝你小朋友升小順利。開開心心