用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019 英國 half term 返港 機票
樓主: bbqueen
go

2019 英國 half term 返港 機票  

etoile 發表於 18-6-22 10:07
唔洗加錢㗎,24小時online check in,有就有,冇就冇。

Thx, 我啱啱都買咗, BA ticketing 話 hand carry可以 23kg x 2

bbqueen 發表於 18-6-21 15:43
想坐上層,係未要比 $ 揀位?24 hrs 前都 ok, 可以揀到?
唔駛比錢提早 check in,只要 24 hrs時盡快 check in 就得,往往喺兩、三分鐘內上層就無晒位架喇!

basbyy 發表於 18-6-22 12:54
唔駛比錢提早 check in,只要 24 hrs時盡快 check in 就得,往往喺兩、三分鐘內上層就無晒位架喇! ...

Thx

醒目開學勳章

basbyy 發表於 18-6-22 12:54
唔駛比錢提早 check in,只要 24 hrs時盡快 check in 就得,往往喺兩、三分鐘內上層就無晒位架喇! ...

如果想坐上層, 又要Isle seat, 24小時check in有可能嗎?有沒有試過?

3b 發表於 18-6-22 15:30
如果想坐上層, 又要Isle seat, 24小時check in有可能嗎?有沒有試過?

24小時前check in 我女未試過成功攞到位坐上層, 但membership upgrade之後advance checkin 就試過好幾次!

其實每班機的可選座位都是一個open free market, 狀況因應乘客是否都願意出價留位隨時變更。擔心的話,可在BA APP 按一下 select seat button,觀察剩餘可選位置價目,隨機應變。

醒目開學勳章

DKmum 發表於 18-6-22 16:23
24小時前check in 我女未試過成功攞到位坐上層, 但membership upgrade之後advance checkin 就試過好幾次!
...

要坐幾多次才可以做bronze會員? 阿仔搭開CX, 已經是Silver會員, 每次買票都可以即時選位

3b 發表於 18-6-22 15:30
試過幾次得

3b 發表於 18-6-22 18:41
要坐幾多次才可以做bronze會員? 阿仔搭開CX, 已經是Silver會員, 每次買票都可以即時選位
...

好似係300tier points 就可以upgrade membership, 我女最近一次來回機票earn 70 points, 但也試過有些機票可以賺到105 points, 我想視乎你嗰程嘅機票嘅Class 可賺到幾多points

醒目開學勳章

DKmum 發表於 18-6-22 22:14
好似係300tier points 就可以upgrade membership, 我女最近一次來回機票earn 70 points, 但也試過有些機票 ...

請問訂機票時, 在那兒看到買的票有幾多points? Avios就好容易看到, 但會員分數就唔多覺

醒目開學勳章

basbyy 發表於 18-6-22 18:57
試過幾次得

Thx! 10月尾會飛一轉去倫敦, 今次會搭BA,  諗緊係咪要加錢揀位

醒目開學勳章

LAS01 發表於 18-6-22 16:48
其實每班機的可選座位都是一個open free market, 狀況因應乘客是否都願意出價留位隨時變更。擔心的話,可在 ...

啊…要密切留意才得! 唔該你!

3b 發表於 18-6-22 23:00
Thx! 10月尾會飛一轉去倫敦, 今次會搭BA,  諗緊係咪要加錢揀位

阿仔好慳家,叫我唔洗加錢,老公亦覺得阿仔咁後生應該"捱"下,佢只會加錢俾我揀位或者坐premium econ

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 18-6-23 00:19
阿仔好慳家,叫我唔洗加錢,老公亦覺得阿仔咁後生應該"捱"下,佢只會加錢俾我揀位或者坐premium econ:funn ...

我老公都係咁話, 唔好比阿仔嘆慣, 唔知搵錢辛苦

3b 發表於 18-6-23 19:56
我老公都係咁話, 唔好比阿仔嘆慣, 唔知搵錢辛苦

我覺得都啱呀

3b 發表於 18-6-22 22:59
請問訂機票時, 在那兒看到買的票有幾多points? Avios就好容易看到, 但會員分數就唔多覺
...

我也不太清楚,要搵其他高人指點下!

3b 發表於 18-6-22 18:41
...

如果阿仔cx已經係Silver級,應該可以7日前預先揀位,因為ba同cx同屬於one world alliance,silver級別相等於ruby即係ba嘅bronze。 可以打電話上去英航 executive Club membership查詢。

醒目開學勳章

sodama 發表於 18-6-25 21:47

如果阿仔cx已經係Silver級,應該可以7日前預先揀位,因為ba ...

Hi! 我睇左One World網頁, 可以7日前免費揀位, 多謝你的分享!

sodama    發表於 18-6-28 00:08

3b 發表於 18-6-26 13:20
Hi! 我睇左One World網頁, 可以7日前免費揀位, 多謝你的分享!

即係CX silver 都可以早7日揀BA 啲位? even if u bought the BA flight ticket with BA?

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 18-6-26 17:01
即係CX silver 都可以早7日揀BA 啲位? even if u bought the BA flight ticket with BA?

剛才打左去BA問, 網上購票時必須輸入Marco Polo的會員號碼, 才可以在出發前7日揀位, 如果入Executive Club就跟返BA會員做法。 而訂BA所得的Avios, 可以在Marco Polo的網頁, 根據航空公司, 行程及訂票class而計算返相應的Asia Miles