用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019 英國 half term 返港 機票
go

2019 英國 half term 返港 機票  

有冇人已經買咗 2019年2月 half term 機票? 見到5000 幾, 直航,係咪抵?

回覆樓主

咁平? 邊間?

SIYip 發表於 18-6-3 00:52
咁平? 邊間?

Virgin,  有冇坐過?

bbqueen 發表於 18-6-3 01:02
Virgin,  有冇坐過?

阿仔坐過Virgin 係ok 嘅,不過係一日得一班機,夜啲囉。

回覆 bbqueen 的帖子

BA都係差不多。但今年嘅經驗係二月時經常有大風雪,會有航班取消或延誤,班次少會好擔心,所以明年貴啲都買CX

Ruby1219 發表於 18-6-3 04:07
阿仔坐過Virgin 係ok 嘅,不過係一日得一班機,夜啲囉。

有冇試過 flt cancel? 佢會點安排呢? 轉去第二間航空公司? 定係等?

bbqueen 發表於 18-6-2 23:29
有冇人已經買咗 2019年2月 half term 機票? 見到5000 幾, 直航,係咪抵?

超平

回覆樓主:

最近買了張VA 直航spring term end 机票。$5200.
Brilix

brilix 發表於 18-6-7 13:39
最近買了張VA 直航spring term end 机票。$5200.

即係邊個月份?

SIYip 發表於 18-6-3 00:52
咁平? 邊間?

3月尾 spring term break . 倒頭飛
Brilix

我上個月買 BA 2月 mid-term break 係$4888,噚日幫朋友問,同一日來回係 $4816,不過我仔係 under 16 免左英國稅,同埋係買倒頭飛!

brilix 發表於 18-6-7 14:45
呢套應該係 Easter Holiday 唔係 term break!

basbyy 發表於 18-6-7 23:54
呢套應該係 Easter Holiday 唔係 term break!

係喎。我是新手。hea hea
Brilix

brilix 發表於 18-6-7 14:45
呢套我5月頭買漢莎,大女 $5685,細仔 under 16 $4853,不過機票要睇實質日子,差一日可能差好遠。

其實買機票大約有一個概念,直航以 BA為例:
開學大約係 $8,000-10,000
聖誕節大約係 $10,000-12,000
復活節大約係 $8,000
第一個 term break $6,000-7,000
第二、三個 term break $4,000-5,000

以上係我呢幾年留意嘅經驗,唔係一定啱,但可以係一個概念,以早買機票一般較平,但唔係定律,我同事今年買二月果套,佢買CX一出就買,用左$9,xxx,但過左兩個月就跌價去到 $7,xxx!如果買轉機,以漢莎為例,一般會比BA直航平二千蚊一套。倒頭票一定平D。

以 BA 為例,一般網上 check 左價錢要再打去航空公司問,一般航空公司會平D,有時永安網上出機票會平 D。

我多數只係買 BA 同漢莎,我嘅經驗都係以呢兩間黎比較。

basbyy 發表於 18-6-8 08:59
呢套我5月頭買漢莎,大女 $5685,細仔 under 16 $4853,不過機票要睇實質日子,差一日可能差好遠。

其實買 ...

其實Xmas, Easter, Summer 嗰啲係叫term break, Oct, Feb, May 嗰三個叫mid term break.

Ruby1219 發表於 18-6-8 09:28
其實Xmas, Easter, Summer 嗰啲係叫term break, Oct, Feb, May 嗰三個叫mid term break.

醒目開學勳章

回覆 bbqueen 的帖子

阿仔2月half term只可以下午5時後才回學校, 一定要搭CX上午9時的航班, 暫時要GBP1,025.41, 太貴買唔落手

basbyy 發表於 18-6-8 08:59

其實買 ...

今年幫亞仔 (under 16) 買 2018-2019 機票,買左九程,其中三程用積分換,一共用左 $22,1xx,現在只差明年暑假回港果張未買,又完成一年任務!