用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019 英國 half term 返港 機票
樓主: bbqueen
go

2019 英國 half term 返港 機票   [複製鏈接]

Chole 發表於 18-6-15 14:08
我查咗幾個放假日子,Expedia 買BA 平過官網,有一張飛平幾千添!

係真係好抵 你都係買咗 BA?

CX 啱時間 ge, 冇一張低過一萬

bbqueen 發表於 18-6-15 21:19
係真係好抵  你都係買咗 BA?

CX 啱時間 ge, 冇一張低過一萬

係呀,CX真係冇張平過一萬蚊,貴咁多,唔捨得買!  

basbyy 發表於 18-6-8 13:49
今年幫亞仔 (under 16) 買 2018-2019 機票,買左九程,其中三程用積分換,一共用左 $22,1xx,現在只差明年 ...

好奇!用積分換是否用美國運通XXX卡换?見佢基本+2張附屬卡有4000分,有4000分可換機票?

3b 發表於 18-6-15 14:45
請問HKG/LHR用Avios換票, 是否Premium Economy得好少位? 我睇緊出年5月, 想要個日由開始放已經無位, 而 ...
我未用過 Avios换 Premium Economy,不朋友話普通買機票再用 Avios 黎 upgrade 就好底,我朋友鍾意買 Premium Economy upgrade 去坐 Business,如果來回用 29,250分呢張套好底喎,底換喇!!而打去 hotline 做後補我未試過,不過如果換 Avios 而小朋友 over 16 要收手續費架!!

jj100c 發表於 18-6-15 19:13
回覆 bbqueen 的帖子

我都唔敢坐BA,因為女under 16,又要填份child travel alone form+家長passport copy,c ...

只係兩張紙姐,有乜野問題呀? 好似只似出示,唔駛比佢地架!

brother4 發表於 18-6-16 10:14
好奇!用積分換是否用美國運通XXX卡换?見佢基本+2張附屬卡有4000分,有4000分可換機票?
...
用 Asia miles 換單程要 40,000分,來回就要 60,000分,我未試過用美國運通XXX咭可以直接換喎,可以直接換?張咭只係張 D 分存入我 Asia miles 個戶口咋!!

回覆 basbyy 的帖子

未試過,今年七月回來試下先。另外你仔學學校,shuttle 喺咪都停T3 & T5?

jj100c 發表於 18-6-16 23:20

未試過,今年七月回來試下先。另外你仔學學校,shuttle 喺咪都停T3 & T5? ...
停 T2&T3,T5,T4

jj100c 發表於 18-6-16 23:20

未試過,今年七月回來試下先。另外你仔學學校,shuttle 喺咪都停T3 & T5? ...
你仔而家喺英國讀緊書?2018轉黎我仔學校?

係呀同你仔一間,今年九月先去sixth form 。

jj100c 發表於 18-6-17 08:21

係呀同你仔一間,今年九月先去sixth form 。
ic 原來係大哥哥!

Basbyy

呀仔第一次坐BA倒飛,我經永安買,是兩件行李23Kg,剛on line check in時發現,只可手提23Kg & 寄倉23Kg,並不是兩件23Kg 可寄倉,是這樣嗎?

noel2010 發表於 18-6-18 05:50
Basbyy

呀仔第一次坐BA倒飛,我經永安買,是兩件行李23Kg,剛on line check in時發現,只可手提23Kg & 寄 ...

我買咗BA學生票俾亞女,agent話係兩件機艙23kg x 2+1件 7kg手提行李!

basbyy 發表於 18-6-16 22:35
我未用過 Avios换 Premium Economy,不朋友話普通買機票再用 Avios 黎 upgrade 就好底,我朋友鍾意買 Premi ...

航空公司計得好精,買premium econ 都要睇咩booking class, 太低係唔可以upgrade.

可以請教下你朋友嘅經驗嗎?

basbyy 發表於 18-6-16 22:46
用 Asia miles 換單程要 40,000分,來回就要 60,000分,我未試過用美國運通XXX咭可以直接換喎,可以直接換 ...

thx好奇!平時買什麼野取咁多積分?

醒目開學勳章

basbyy 發表於 18-6-16 22:35
我未用過 Avios换 Premium Economy,不朋友話普通買機票再用 Avios 黎 upgrade 就好底,我朋友鍾意買 Premi ...

我試左選Avios with cash來訂, 大約扣39,000分, 相對原價機票平3仟幾, 比直接在最後選分數替代現金抵。 另外用AA嘅
link月尾前訂又便宜些(香港出發), 加埋用大新咭又有9折

noel2010 發表於 18-6-18 05:50
Basbyy

呀仔第一次坐BA倒飛,我經永安買,是兩件行李23Kg,剛on line check in時發現,只可手提23Kg & 寄 ...
呢我唔知喎!妳經永安 agent 買學生票?如果 agent 話幫妳買學生票咁就問清楚個 agent!但如果係網上買就應該係普通票,得一件 23kg寄倉,手提佢地無話幾重架,以前佢地無磅件手提行李!

Ruby1219 發表於 18-6-18 12:21
航空公司計得好精,買premium econ 都要睇咩booking class, 太低係唔可以upgrade.

可以請教下你朋友嘅經 ...
可以問下我朋友,不過上 BA 網站都有教點樣做升級架!

basbyy 發表於 18-6-8 08:59
呢套我5月頭買漢莎,大女 $5685,細仔 under 16 $4853,不過機票要睇實質日子,差一日可能差好遠。

其實買 ...

我訂了聖誕節漢莎航空,但是剛剛看到學校延後回校日期,rebooking 除了130磅手續費,仲要補差價,那幾天剩回程成300-500磅差價,改唔落手(emoji)(emoji)(emoji)

brother4 發表於 18-6-18 12:49

thx好奇!平時買什麼野取咁多積分?
我乜野都用信用咭架!!喺淘寶買野都用信用咭!!而家 wechat pay 同支付寶都綁死張大新咭,變相去麥當當,OK同七仔買野都係碌咭,積少成多咋!!
‹ 上一主題|下一主題