用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細b考小學
go

細b考小學  

如果大家既小朋友係細b考小學, 從頭再選擇, 大家會點揀?

1: 從讀K1變超大
2: 從讀K3
3: 重讀試插小一或小二名校

感謝大家寶貴意見(emoji)(emoji)

回覆樓主:

我會遲入學,注重品格培養先,以大B入讀心儀幼稚園,無為心急入學讀書。到做大B先讀書一般易上手D,繼續培養不可少。而家升小扣門除了考基本知識外,性格非常重要,學術可硬谷,品格谷不了。

為免誤導, 都係DELETE左佢

小鈴鐺 發表於 18-6-2 14:53
聽講有細BK3抽唔到心水學校,
重讀K3第2年再抽過

好似只可抽一次

小鈴鐺 發表於 18-6-2 14:53
聽講有細BK3抽唔到心水學校,
重讀K3第2年再抽過

不可能,抽獎一生人只能抽一次

caseiaming 發表於 18-6-2 14:15

最後目的是想入名小定跟得上就可以了?我自己兩個小朋友都係細B,當年沒有考慮重考重讀,只要他們讀得開心就可以了

我女女就係超細B
真係有得番轉頭,我會俾遲啲先入讀K1, 當年冇朋友取經, 又咁聽話政府叫註冊就註冊, 胡里胡途咁幼稚園又收喎...  做左全校最細的學生.

老實講,我同過學校反映, 女女肌肉發展真係..  唔係叫遲, 叫到比較下慢, 發展得合理, 但有更多家長是大B或者超大B, 同一班同學差距有成兩歳咁滯..  冇計, 係會蝕底.

學校話唔建議留班, 或者叫做技術上有困難, 結果爭取左兩年重讀, 都係變左一直升..  一直升..   
今年9月升上小一, 只係剛剛滿5歳8個月........

回覆樓主

多謝大家回覆, 感覺上體格及小肌肉都較弱, 學術無問題
心儀直私小學, 感覺上做大較有優勢, 只係唔知邊個切入點較好

MaMa520 發表於 18-6-2 15:51
我女女就係超細B
真係有得番轉頭,我會俾遲啲先入讀K1, 當年冇朋友取經, 又咁聽話政府叫註冊就註冊, 胡里胡 ...

咁小一有考學校嗎?定派位入?結果如何?

MaMa520 發表於 18-6-2 15:51
我女女就係超細B
真係有得番轉頭,我會俾遲啲先入讀K1, 當年冇朋友取經, 又咁聽話政府叫註冊就註冊, 胡里胡 ...

我仔12月31日,係咪同一日

回覆 pekovian 的帖子

政府大抽獎, 中左第一志願

回覆 qinqinyan 的帖子

咁你有冇俾仔仔遲一年入學?我女廿幾號, 早你仔幾日.

我個細仔是12月細B,一開始我嘗試2歲(1月才入學, 即入PN),發現個個小朋友也是高他一大個頭,他所有的事情/發展也不及同學們,當然啦!同班同學中,不少是超大B,或者1-2月出生的,而且如果是女生就更明顯,個個也是差不多比他大一歲之多!難怪一切也比下去,不論是自理、人際、大小肌肉等等。(其實反而通常學術也沒多大問題的).

讀了半年有見及此,我們決定讓他細細個就成為超大B,所以讓他再讀另一所幼稚園的PN. 因為我們擔心孩子越大越懂事了,如果K2/K3才選擇repeat,可能孩子自己心裡也不是味兒!況且,男生一般真的發展得比女生慢,如果是12月出世的男生,也只不過比後一年1月出世的女生,大一個月左右,其實根本相差不遠。我們想仔仔自小便可以在學校裡建立自信,不用做至叻果一位,但是至少不會是全班裡個個同學也能做得到的事/做得好的事,而自己卻是怎樣努力也是比下去的一位。

所以如果問我,我認為如果可以選擇的話,例如12月的小孩,尤其是男生,最好也是PN/ K1 時已經是超大B會較為理想。

最終,我的仔仔現在已經是小一生,將會升小二。我們覺得當初這樣的決定絕對正確!因為由幼稚園的學習階段、直到現在升小的涵接、適應,也是來得輕鬆自在!這只是我們家庭的選擇,不代表所有人的,希望可以供大家作個參考。

mcegg    發表於 18-6-4 08:59
MrBeast    發表於 18-6-4 05:52

回覆樓主

分享一下我自己的經驗,雖然我仔今年才升小一,但個女今年已準備升中二,個女係11月尾細女,當年好彩入讀名幼,但因為始終發育同行為都比同學遲,所以直私都冇offer.最後靠抽奬入讀津小,初小果陣真係無乜起色,但高小起逐漸追上進度,六年來並無外補,最後成功升讀直資名女校,這一年成績keep到中間咁上下,亦是未有外補。家人當中亦有女兒係超細女(12月尾),她亦是升讀了神中。我就覺得我寧願俾多一次機會佢考DSE好過小一就選擇讀多一年。小朋友咁細始終未必發現到潛能的。而我最希望是將來交俾佢自己選擇。

我兒也是超细B,他自小学術一向没問題,只是体型較同学细粒,自理也差些少,但我讓他照上,因為当年想若考DSE時失手,才重读一年更有效益吧!反正我從來又没有要求要考名小,所以從來都沒有猶豫過。
现在中一,自行考入1A校,其實也没比别人差好多,只要孩子在学習上追得上便可以了。

TLHE 發表於 18-6-3 14:35
我兒也是超细B,他自小学術一向没問題,只是体型較同学细粒,自理也差些少,但我讓他照上,因為当年想若考D ...

睇法相同

回覆樓主:

去到小學,大細 b已顯得不重要

要是能力好,已會展示出來

其實樓主可能需要考慮埋,孩子是哪一年出生的孩子。如果現在已經升中的孩子,相信即6-8年前升小,當時的競爭人口絕對遠遠不及現在的。是真的!近幾年,人口上升得比較嚴重,當然不一定要入名小,不過升小升中升大學,其實也是同一批人,同樣一樣係咁多人競爭的。當然孩子是叻的,不論他/她是否細B,如果本身是叻的孩子,不論做超大、定做超細B,也是叻的!但是如果孩子只是一般呢?如何可以在一大群的競爭對手中突圍而出?這也是可以深思的!

MrBeast    發表於 18-6-4 05:52

MaMa520 發表於 18-6-3 13:28
回覆 qinqinyan 的帖子

咁你有冇俾仔仔遲一年入學?我女廿幾號, 早你仔幾日.

冇啊,都係一路升,老師話跟到,考到直資。

回覆樓主

謝謝大家無私的分享, 我想我們有決定了, 當父母後每一個決定都好像會左右到小朋友既人生, 所以比較緊張, 再次感謝大家 (emoji)(emoji)