用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細b考小學
樓主: caseiaming
go

細b考小學   [複製鏈接]

LittleButter 發表於 18-6-3 14:13
我個細仔是12月細B,一開始我嘗試2歲(1月才入學, 即入PN),發現個個小朋友也是高他一大個頭,他所有的事情/ ...

超級贊同

Chowsf 發表於 18-6-3 14:34
分享一下我自己的經驗,雖然我仔今年才升小一,但個女今年已準備升中二,個女係11月尾細女,當年好彩入讀名 ...

咁多年前又好難同而家比喎。。。以前唔會太多超大,但而家身邊不少都係,好影響小朋友自信架

ccyin 發表於 18-6-4 07:53
咁多年前又好難同而家比喎。。。以前唔會太多超大,但而家身邊不少都係,好影響小朋友自信架
...

係。我純路過

你會發覺學校收大B的比例多好多,尤其係越出名的,小B越難考。所以如果想考名直私,大B着數好多。

ccyin 發表於 18-6-4 07:53
...
再以前跟本是冇細B呢囘時,因edb唔比。浄睇ek分享,细B佔大多數wor

回覆 rabbittwin 的帖子

非常同意

回覆樓主

如果9月中B,男仔,會唔會比佢重讀k1 做超大B?

回覆 charmmycat 的帖子

我個龍仔9月中出世,今年考小學,報左6間一間直資和一間私小收左,無咩分別,我個人覺得最緊要係幼稚園呢3年你點培養小朋友,我們無咩點教知識嘅野,只是好注重品行,所以去面試時,其他媽媽會以為佢好大個好成熟。

charmmycat 發表於 18-6-5 22:41
如果9月中B,男仔,會唔會比佢重讀k1 做超大B?
因人而異

miffyian 發表於 18-6-6 05:48

我個龍仔9月中出世,今年考小學,報左6間一間直資和一間私小收左,無咩分別,我個 ...

咁你仔仔好叻仔呀,有咁多學校收,打低咁多大B。咁K果幾年你有冇比佢出去學野或參加咩野課外活動呀?

回覆樓主

我仔係9月,仲要係早產先9月b,考第一間私小已收了,所以乜都無再考了,我認為睇讀完k1先諗會否做大b,如果佢能力到,又何苦要推遲入學,我k1時係同當時班主任溝通很多的,要了解小朋友學習能否跟上,我是沒任何外補,沒興趣班的,但k2時遇到一位很好的班主任,我覺得對我小朋友去面試有很大的幫助

回覆樓主

教育真的不是一條不歸路,我個人選擇,一路跟著小朋友進度而決定下一步,名校,私校不一定最好!
學校,只有最合適而沒有最好!

可以再揀,會做超大b。
其實小朋友差幾个月已經差好遠。何況一個係年頭一個係年尾,差成一年,就更覺分別。
我女今年升小,佢大半年前既行為同大半年後今日,都唔同好多,而家啖定好多。所以做細b係會有少少蝕底。係學校唔及大b,常常要被照顧。老師會揾大b做試範,咁細b自信心都無大b咁好。因為佢地覺得自已無人做得咁好。
但當我提出重讀,老師主任紛紛話唔好。唯有繼續俾佢升,而家見佢好啲,學術無問題。係自信無咁好。

crazypaper 發表於 18-6-6 16:38
可以再揀,會做超大b。
其實小朋友差幾个月已經差好遠。何況一個係年頭一個係年尾,差成一年,就更覺分別。 ...

其實總有細B特別醒,考到好多小學,佢佔幾多呢?人地細B做到的野唔表示自己細B都做到。我只知大B考神校或一線的學校一定比細B高好多好多。

樓主你target咩類小學?如果要求高,做超大B有絕對優勢。如果要求唔高,就唔建議做超大B, 始終小朋友上到高小,年頭和年尾都唔係差好多。

學術無出去學,靠學校同埋自己教,只是由K1暑假開始學溜冰游水,呢兩樣證書見得下人咁樣。但我覺得個人品行係關鍵,阿仔話好多小朋友面試時會同其他人吵架爭野玩,坐唔定等。

caseiaming 發表於 18-6-2 14:15
如果大家既小朋友係細b考小學, 從頭再選擇, 大家會點揀?

1: 從讀K1變超大

我大女是大b (1月)  細佬是細b (12月), 我女而家就快5歲半,前幾月大約5歲3個月時有日家長日,我問佢老師,我話佢講野叙事能力好差,睇完套卡通問佢卡通講乜,佢講野一舊舊又飛來飛去唔知佢講乜,佢老師話而家是咁,k3 會好好多嫁喇。是年紀問題。 剛好事隔三個月,最近我發現個女突然講野好左,我開始聽得明佢講既故事。所以我就諗大b真係表現唔同d,  學校同班同學d阿媽教到氣咳果班主要都係細b媽。

是的,細b也有出眾,但我覺得智力發展呢樣野愈大愈好是金科玉律。細佬12月出世同同年一月一齊讀的話是智力發展差左一年咁濟,又係男仔,就算跟到(當然唔讀唔會知)  我都寧願遲一年。

切入點當然是遲一年讀n最好啦

rabbittwin 發表於 18-6-2 14:48
我會遲入學,注重品格培養先,以大B入讀心儀幼稚園,無為心急入學讀書。到做大B先讀書一般易上手D,繼續培 ...

做大細b 學品格會有不同?有點奇怪

gg33 發表於 18-6-6 22:01
做大細b 學品格會有不同?有點奇怪

你誤會了,大细B在學習上或許有別,如小朋友肌肉未完全發育,不須急於入學讀者寫字,當然都會有细B跟得上,那就無問題,所以因人而異。培養品格或社交在任何時候都緊要啦,只不過我覺得,细個時專注多些這方面的發展會更好。

就算小朋友學術非凡,但見到陌生人又怕醜又唔肯講野,見到玩具就又搶又哭,咁就難搞了...

rabbittwin 發表於 18-6-6 22:23
你誤會了,大细B在學習上或許有別,如小朋友肌肉未完全發育,不須急於入學讀者寫字,當然都會有细B跟得上 ...
又或者咁講,三歲定八十,父母可以有較多時間去培養品格、self control...

hohoho888 發表於 18-6-6 21:56
我大女是大b (1月)  細佬是細b (12月), 我女而家就快5歲半,前幾月大約5歲3個月時有日家長日,我問佢老師 ...

同意, 所以我決定都係重讀一年K1, 自信心多一點, 希望佢更喜愛學習

caseiaming 發表於 18-6-7 18:17
同意, 所以我決定都係重讀一年K1, 自信心多一點, 希望佢更喜愛學習

‹ 上一主題|下一主題