用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派佐東華三院水泉澳小學,係新校,有人了解嗎? ...
樓主: mirandamiya
go

派佐東華三院水泉澳小學,係新校,有人了解嗎? [複製鏈接]

請問有無家長分享下?

mirandamiya 發表於 18-6-2 12:14
如題

你第几志願入了水泉澳,我都係第二志願水泉澳。

我小孩來緊升小二,當年我放第一志願。因為鍾意和認同學校理念。我唔想摧谷。覺得呢間學校理念很好,而且有很多活動時間。讀完一年,覺得校長和老師都好有愛心。而且學校活動多元化。比我想像中好。校長和老師都好有衝勁,舉辦很多活動,而且鼓勵正向教育,我身為家長都學習到正向思維去幫助學生。

請問樓主最終有無入讀,因為我都係啟基同水小糾結中

applelove 發表於 18-9-15 22:43
已經不是這樣計了,聽完簡介會,因為今年突然開左小四及小五各一班插班,每班約20人,今屆小一學生將來是 ...

PS1今年畢業唔計 明年單數年唔計
第1屆小一B1%暫不變除非再有插班

https://www.hk01.com/社會新� ... 如期7月中舉行

man1219 發表於 19-11-24 14:51
請問樓主最終有無入讀,因為我都係啟基同水小糾結中

今年9月小一將來升中有個未知數
B1%要睇第1屆小一畢業後PS1成績

Poyau 發表於 20-5-21 20:03
今年9月小一將來升中有個未知數
B1%要睇第1屆小一畢業後PS1成績

請問如果今年,即2020/2021入讀水小的一年級,
到佢小六畢業時,仲喺咪有1/3 band 1呢個優勢?
還是要睇邊屆來考PS1?

1/3 band 1 ,都叫優勢?

joyjoy18 發表於 20-5-22 10:51
請問如果今年,即2020/2021入讀水小的一年級,
到佢小六畢業時,仲喺咪有1/3 band 1呢個優勢?
還是要睇邊 ...

今年9月(2020/21學年)入讀水小P1
B1%要睇現時P2(第1屆P1)PS1成績

回覆 chungque 的帖子

同意,辦學團體本身都有大量問題

回覆 virgokaren 的帖子

唔係twgh 唔想辦,係現有校舍所限,當中有一間想轉直資,但硬件配合唔到

virgokaren 發表於 18-6-2 20:45
的確係保良局好過東華三院。
Band one 中學都有好幾間,黃芴南,甲寅年,李嘉誠等。
但東華三院都好歷史悠 ...
保良侷近幾年DSE成績較好的應該是保一,百周年,董玉娣尼幾間?

medicine 發表於 20-6-8 16:43
保良侷近幾年DSE成績較好的應該是保一,百周年,董玉娣尼幾間?

保良局B1仲有顏寶鈴 83 何蔭棠

taviatsui 發表於 20-6-8 12:50
回覆 virgokaren 的帖子

唔係twgh 唔想辦,係現有校舍所限,當中有一間想轉直資,但硬件配合唔到 ...

係邊間呀?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題