用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34net 派成點
樓主: LogHey
go

34net 派成點   [複製鏈接]

回覆樓主:

學術嚟講,獻主會好過聖馬善樂。
以環境嚟講,雖然獻主會已經好多年,但闊落開揚好多。

isaacpoon 發表於 18-6-6 08:49
回覆 Chowsf 的帖子

謝謝你,你會叩門?加油呀💪

會呀。盡力試試啦。

sophialihk 發表於 18-6-5 22:16
算一線頭超谷?

以我所知係敎快半年。不過中學backup有陳瑞琪喇沙同協中。但兩間都唔係收曬所有學生,係有d隱憂,要家長協助一齊力谷先有機會成功!不過好睇家長同小朋友想要d乜,係會有d壓力嘅⋯

Chowsf 發表於 18-6-6 20:47
以我所知係敎快半年。不過中學backup有喇沙同協中。但兩間都唔係收曬所有學生,係有d隱憂,要家長協助一齊 ...

喇沙? 只知聯繫陳瑞祺書院呀

sophialihk 發表於 18-6-6 20:54

協中即是?

sophialihk 發表於 18-6-6 20:54

對唔住。懶。打漏咗係陳瑞琪喇沙書院至啱。
協中係協恩中學。

Chowsf 發表於 18-6-6 21:16
對唔住。懶。打漏咗係陳瑞琪喇沙書院至啱。
協中係協恩中學。

現在至知聯繫協恩

sophialihk 發表於 18-6-6 21:33
現在至知聯繫協恩

協小(協恩小學)至係聯系協中(但斷龍收生未必有保證),陳瑞琪喇沙至係聯系返陳瑞琪喇沙書院,因為上面題到兩間小學我至解釋曬兩間,不過可能解釋得唔夠清楚⋯可能會引起誤會所以解釋返,俾下年家長有個參考。
Btw,我細仔今年唔中乙一,只係中乙二保險,所以還要努力叩門,希望各位19-20家長來年派到心儀小學啦。

cloudcloudrobot 發表於 18-6-5 14:05
當然

何解CSK是一線?可否提供數據?
協小升恊中(brand 1A)多過50%, 聖羅撒小學升聖羅撒中學(brand 1B) 超過80%, 這兩家小學對34網來說絕對係一線。 馬頭涌超過50個學生入brand 1中學,我認同屬一二線之間,這三間都有直屬同聯係嘅brand 1中學。 但陳瑞祺呢?入brand 1 的比例呢? 陳瑞祺喇沙中學屬Brand 2A ~ 1C.

Tungtungbaba 發表於 18-6-6 23:25
協小升恊中(brand 1A)多過50%, 聖羅撒小學升聖羅撒中學(brand 1B) 超過80% ...

農官如何?

Chowsf 發表於 18-6-6 23:07
協小(協恩小學)至係聯系協中(但斷龍收生未必有保證),陳瑞琪喇沙至係聯系返陳瑞琪喇沙書院,因為上面 ...

陳小已經同陳中斷龍,亦沒有聯系瓜葛。早兩年家長會已宣布再無聯系優勢了。而且陳小B1學生一般唔會報陳中,只有B2同學仔首選!陳小和陳中唯一關係,只是陳小校監和陳中校長同屬1人而已!

bonnieleong 發表於 18-6-6 23:54
農官如何?

農官我個人認為是好學校,考頭二十名入brand 1 中學應該無問題

回覆樓主

點解無人入福馬?官立應比農官好!

協小升恊中(brand 1A)多過50%, 聖羅撒小學升聖羅撒中學(brand 1B) 超過80% ...

咁你又認為怎樣才是一線小學?
其實Net34街坊,都會認同陳瑞祺是一線小學,升中接近四成去第一組別中學。當然,你將陳瑞祺同協恩呢類神校比,陳瑞祺當然係低一線,但絕對不會是二線小學

利申:非陳瑞祺家長,Net34幾十年街坊

Tungtungbaba 發表於 18-6-6 23:59
農官我個人認為是好學校,考頭二十名入brand 1 中學應該無問題

如果係九龍城區要係校內Top 20%先可穩入Band 1中學, 其實表現只係一般

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

攞有直屬B1中學既小學同沒有直屬B1中學既小學嚟比本身已經唔合適

CSK升中派位既透明度,係同區最高, 年年都可以睇到.

反之, 其餘多間人氣官津小學呢, 升中派位表現都只係人云亦云

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cloudcloudrobot 發表於 18-6-7 10:19
咁你又認為怎樣才是一線小學?
其實Net34街坊,都會認同陳瑞祺是一線小學,升中接近四成去第一組別中學。當 ...

明白升中差不多四成叫一線,那麼34,35,41網的綠馬,紅馬,奉基,千禧,黃宣,聖家……全部升brand 1都超過四升,全部都叫一線?

我住34網超過30年,但真係唔知係陳瑞祺係一線。

或者因為辦學團體係屬喇沙,你稱佢為一線。那麼聖匠同男女拔,協恩同係屬聖公會,我們亦可稱它為神校?

Tungtungbaba 發表於 18-6-7 10:32
明白升中差不多四成叫一線,那麼34,35,41網的綠馬,紅馬,奉基,千禧,黃宣,聖家……全部升brand 1都超過 ...

咁可能大家對一線小學的定義有嚴重落差。
以你的標準,質疑紅馬,奉基,千禧,黃宣,聖家是否一線,咁你對一線小學的定義,睇怕就只有神校。在Net34而言,只有協恩,最多都係加個SRL,其他全部都係二線???

cloudcloudrobot 發表於 18-6-7 10:41
咁可能大家對一線小學的定義有嚴重落差。
以你的標準,質疑紅馬,奉基,千禧,黃宣,聖家是否一線,咁你對 ...
X線一向都無標準.

不過我認為CSK既水平, 至少同九龍城4間官小係同級或更好

hkpapa852 發表於 18-6-7 10:45
X線一向都無標準.

不過我認為CSK既水平, 至少同九龍城4間官小係同級或更好

認同X線沒定義,只是給某些人抬高某些學校而已……
‹ 上一主題|下一主題