用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網派校情況
樓主: birdman33
go

16網派校情況   [複製鏈接]

tracyynn 發表於 18-6-27 12:42
回覆 Workingpama 的帖子

我去註冊同迎新日了解過, 最後覺得都唔算係人地所講既寶校咁差, 但無可否認校舍 ...
同意, 其實吾係家長們想像中既差。見D小朋友都企理。

明白作為家長, 點會吾想為子女爭取更好。
大部分小一入學家長都冇第一身經驗, 都係道聽途說各小學既優劣, 我是其一。

明天到官校通知結果, 未得到扣門學位既, 希望明天會來臨。

已放愛官位,希望大家有好消息

回覆樓主

今日放左筲官、梁李

ct1713 發表於 18-6-28 23:16

讀那間?

Jenniferleeww 發表於 18-6-28 23:25
今日放左筲官、梁李

讀那間?

ct1713 發表於 18-6-28 23:16

請問你是正取生放位,定備取生收到call再放啊?

放出來既學校都吾差喎, 係咪扣到心儀既學校, 恭喜恭喜。

Workingpama 發表於 18-6-27 12:24
都係教育制度+家長心態, 造成寶校既出現。
基本上資助學校既資源同教師應該係同等, 但被冠上寶校之名後, 惡 ...
絕對讚同,作為家長,真係好有無力感,自己冇能力供小朋友讀國際學校,唯有響主流教育掙紮,眼見其他小朋友又抽到好,自己個仔又一間都叩唔到.....
唔期望政府有咩重大教育改革,但起碼應該盡量做到公平,但以而家既教育制度黎睇,往往就係如果小學入唔到理想既學校,往後既路就會好難行

tomtom81 發表於 18-6-29 07:06
請問你是正取生放位,定備取生收到call再放啊?
備取生收 call 而放位。

好多家長覺得吾實在, 好多時一日未註册, 都未放返D位出來。
丘左榮上周五註冊
兩間官校28號先開始通知同開始註册
即係係以上日子後, 會有放位
估計星期二D學校會再 call

好可惜官校, 我仔都唔鐘意去=.=, 唔係官校個D依家都係等人放位中, 我係到諗要等到幾時先啱, 因為我怕買書時有D時書會缺貨....唉

tracyynn 發表於 18-6-30 13:10

好可惜官校, 我仔都唔鐘意去=.=, 唔係官校個D依家都係等人放位中, 我係到諗要等 ...
係咪官校有 offer 比你?小朋友先得個五六歲, 點有完整思維去揀學校, 都係靠家長做決定。

二間也沒有丫,而筲官我很反感,我同小朋友叩了幾間,二間官校小朋友主動和我説晤想去個到讀書

tracyynn 發表於 18-6-30 14:06

二間也沒有丫,而筲官我很反感,我同小朋友叩了幾間,二間官校小朋友主動和我説 ...
可否講下你, 同埋小朋友吾喜歡兩間官校既原因

愛官我覺得還可以,係面試安排有點混亂亦有家長open day 分享俾我知老師一般,筲官面試我覺得老師很現實,無表情,難聽D有D點黑口黑面,前係面試得5分鍾,一條問題打發我走,同其他家長傾開,其他人晤係甘既,而小朋友無特別講原因可能地點環境掛,幼稚園老師問都係話晤鍾意尤其講筲官

tracyynn 發表於 18-6-30 15:00

愛官我覺得還可以,係面試安排有點混亂亦有家長open day 分享俾我知老師一般,筲 ...
官校有一特點, 就係跟規矩, 官僚D, 吾做多吾做少。我見筲官相對地用比較長既時間來同小朋友面試, 起碼小朋友有時間去ice breaking, 而且我欣賞佢地同小朋友面試既坐位安排, 小朋友吾係坐面試老師既對面, 而係坐係老師既則面, 而且close好多, 甘樣小朋友冇甘緊張。 尼D係有心思既老師先會考慮到同做得出。
單獨 interview 完小朋友就叫家長入埋去, 老師第一件關心既事情係小朋友仲係咪甘緊張, 見小朋友有笑容老師都好歡樂甘, 又讚小朋友。
反而係冇乜 interview 家長, 而係講下學校既資源同活動, 興趣班甘, 話有邊D會適合我既小朋友。
見微知著, 可以反映到此校老師質素同心態。
我接觸箕官既其他老師/工友都好交帶。
以上觀察, 我不曾在面試過既其他十間八間學校見到。

另一官校我就不願置評

其你所講的我係筲官既情況,抱歉,我遇晤到,我同小朋友等了1.5小時,卻只見5分鍾,沒有你所講見得長時間等等,二位老師主任態度面口我確實感覺很差!

而且完全沒有介紹學校,最後話根據教育局規定27/6先可以公佈,如果27/6之後幾曰收唔到通知,你明架啦......我in甘多間學校,呢間係最差、可能我小朋友不是醒目聰明,但不用同其他家長待遇相差甘遠吧!

tracyynn 發表於 18-6-30 15:00

愛官我覺得還可以,係面試安排有點混亂亦有家長open day 分享俾我知老師一般,筲 ...

我地都係見左 5分鐘,星期三朝收到 offer
‹ 上一主題|下一主題