用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 呀囝最近好失控, 真係要食藥???
go

[過動] 呀囝最近好失控, 真係要食藥???

我囝小一時睇過精神科醫生, 醫生話佢唔嚴重, 可以唔使食藥住。 係CAC評估左, 話佢冇確診ADHD, 但有ADHD徵狀。 6月中排到睇政府喇 !  係咪真係要食藥呢關真係好難決擇。 因為呀囝其他野都唔係太差, 佢未試過唔見野, 上堂又吸收到, 做功課又快, 成績都中上。唔會插隊。永遠係排最後果個。都好多朋友仔鍾意同佢玩。老師/社工/臨床心理學家都話佢好聰明, 諗既野比同年成熟。 老師都比佢做班長, 因為佢做野都好交帶好幫得手。 不過問題就係係學校成日做D搗蛋野, 吸引人注意, 對老師長輩冇禮貌, 勁駁咀。老師罰都唔驚。脾氣暴躁。今年特別嚴重。

我想問下有冇家長類似情況?  食左藥後就乖哂 ?

真係唔想呀囝冇胃口食野 ! 現在都已好瘦。 同埋我聽有D仔食左藥會脾氣暴躁。 未食藥已經好暴噪。 不禁想像食左藥會點

回覆樓主

回覆樓主:

如果確診Adhd, 食藥可以令小朋友專注D,但行為問題要靠上社交小組訓練。小朋友今年幾大?6-8歲是治療的黃金期,再大D有自己諗法,父母老師的話更聽不入耳……

bestwish 發表於 18-6-1 15:59
我囝小一時睇過精神科醫生, 醫生話佢唔嚴重, 可以唔使食藥住。 係CAC評估左, 話佢冇確診ADHD, 但有ADHD徵狀 ...

食藥都唔一定無事!藥亦有好多種類,要慢慢試。所以用精油也可以幫助專注,也可以一試

bestwish 發表於 18-6-1 15:59
我囝小一時睇過精神科醫生, 醫生話佢唔嚴重, 可以唔使食藥住。 係CAC評估左, 話佢冇確診ADHD, 但有ADHD徵狀 ...
"佢未試過唔見野, 上堂又吸收到, 做功課又快, 成績都中上", 唔太似ADHD, 或者唔嚴重.
行為問題不一定食藥可解決. 試試找出行為的原因, 和找些行為社交小組學學改善行為.

麥兜MaMa 發表於 18-6-5 14:15
"佢未試過唔見野, 上堂又吸收到, 做功課又快, 成績都中上", 唔太似ADHD, 或者唔嚴重.
行為問題不一定食藥可 ...

是嗎? 或者佢只有HD, 佢都係行為上問題較大。

ccmak2009 發表於 18-6-2 12:17
如果確診Adhd, 食藥可以令小朋友專注D,但行為問題要靠上社交小組訓練。小朋友今年幾大?6-8歲是治療的黃金 ...

呀囝已9歲半

你講對, 父母老師的教訓是聽不入耳。

回覆樓主:

可以試下上社交小組, 睇下有無幫助。
有時候壞習慣養成了,改變會難D。食藥不是萬能,但食左藥加上社交小組應該可以大大改善ADHD小朋友的情況。

社交小組會同D同樣問題小朋友一起活動, 有情緒, 情境分享, 教佢地點handling情緒.

Eg:
香港小童群益會: 開心小跳豆
耀能協會:EASE執行功能訓練計劃
仲有D私人中心
9歲半仲細, 要快. 讚多D, 佢地愈罵愈反.

麥兜MaMa 發表於 18-6-11 15:25
Eg:
香港小童群益會: 開心小跳豆
耀能協會:EASE執行功能訓練計劃

謝謝資料

麥兜MaMa 發表於 18-6-5 14:15
行為問題不一定食藥可 ...

呀囝終於昨日睇左政府精神科, 醫生話未有足夠條件評定呀囝係ADHD。食藥可以試, 但可能幫助不多。醫生應該做一D行為治療幫助會較大。排左見臨床不過可能又要等好耐。

回覆樓主:

我女食10mg,又無瘦過,仲越來越肥,放學好開胃
佢係輕微ADHD,之前食20mg太強就會無胃口,而家食10mg我只須要佢唔好影響到其他同學就夠啦

小平媽媽 發表於 18-6-17 22:27
我女食10mg,又無瘦過,仲越來越肥,放學好開胃  
佢係輕微ADHD,之前食20mg太強就會無胃口,而家食 ...
禁10mg 都有效果?

bestwish 發表於 18-6-19 14:56
禁10mg 都有效果?

我女7歲幾,10mg,4小時,夠返學(午飯前都係學術科)老師話會定啲。
叻唔叻我已經唔太在意,最緊要唔好令到同學或老師討厭,已經幫助很大。

小平媽媽 發表於 18-6-20 09:49
我女7歲幾,10mg,4小時,夠返學(午飯前都係學術科)老師話會定啲。
叻唔叻我已經唔太在意,最緊要唔好令 ...

我地下午都有學術堂

bestwish 發表於 18-6-20 12:15
我地下午都有學術堂

10mg,醫生安排係1日2次,我醫生有俾信我叫老師提佢食藥嘅,只係我覺得我地學校下午堂可以鬆啲,就由佢。
如果佢食完飯識自已食藥嘅,藥力足夠放學做埋功課。

小平媽媽 發表於 18-6-20 09:49
叻唔叻我已經唔太在意,最緊要唔好令 ...

bestwish 發表於 18-6-20 12:15
我地下午都有學術堂
我地都係下午都有1,2堂學術堂仔.
10mg 2次,醫生安排早, 午各1次.
有試全日1粒的, 佢唔夾. 分開佢食到午飯.

回覆 麥兜MaMa 的帖子

請問類似的社交班有冇系新界九龍中西區既推薦?謝謝!