用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點寫好英作
樓主: hello^_^
go

點寫好英作   [複製鏈接]

assado 發表於 18-6-2 10:50
各施各法啦!
我小朋友小一已可作100字了。
作多字無著數,寫多錯既機會自然大,尤其係小朋友容易串錯字。

MrBeast    發表於 18-6-4 16:33

王家爸爸 發表於 18-6-4 16:19

哈哈! 多做多錯, 少做少錯。
如在不重要的情況下, 我會俾小朋友去嘗試。

assado 發表於 18-6-4 16:29

哈哈! 多做多錯, 少做少錯。
字數啱啱好,無串錯,文法啱,句子通順,老師無嘜理由扣分。

王家爸爸 發表於 18-6-4 16:19

我囝今次英作有一篇要求最少100字但寫左14x,我心諗扣錯字分都冇左大部分grammar 分

Ocean419 發表於 18-6-4 17:18
我囝今次英作有一篇要求最少100字但寫左14x,我心諗扣錯字分都冇左大部分grammar 分
...
小學(尤其係初小)英作唔想被扣分,另一個因素係用simple tense,用短句子。

王家爸爸 發表於 18-6-4 17:48
小學(尤其係初小)英作唔想被扣分,另一個因素係用simple tense,用短句子。 ...

我覺得學校係一個試驗嘅地方, 如果唔係考試, 盡量試多啲自己學到嘅嘢, 才會進步。

回覆 王家爸爸 的帖子

但係可惜用短句子會畀老師話「太淺」,照樣失分。

王家爸爸 發表於 18-6-4 17:48
小學(尤其係初小)英作唔想被扣分,另一個因素係用simple tense,用短句子。 ...

初小已指定要用過去式,點simple啊!

assado 發表於 18-6-4 19:20

我覺得學校係一個試驗嘅地方, 如果唔係考試, 盡量試多啲自己 ...

同意,學校都要求初少同學仔寫啲句子長啲、內容豐富啲!
現時小一、二寫150字大把同學仔做到,我地當年小六都唔知做到味!

回覆樓主

其實字數冇乜意思,作文內容同風格更緊要。唔錯又點知點寫啱,初小啲分扣咪扣。有啲同學冇乜點錯,但內容實在太悶,咁樣上到高少都好難高分。

ppmmbb 發表於 18-6-4 19:50
同意,學校都要求初少同學仔寫啲句子長啲、內容豐富啲!
現時小一、二寫150字大把同學仔做到,我地當年小 ...

除左數學科外,中英2科的要求都遠遠照越我地當年程度。仲記得囝小2上學期2科作文都考寫邀請咭,由頭到尾每一個字、標點和格式全部靠佢地自己,好多7歲人仔連一半分都冇

ppmmbb 發表於 18-6-4 19:47
初小已指定要用過去式,點simple啊!
simple past tense 加 simple future tense

1998Ruby1998 發表於 18-6-4 19:31
回覆 王家爸爸 的帖子

但係可惜用短句子會畀老師話「太淺」,照樣失分。 ...
當然唔係 I have a dog 嗰啲。 I have a dog 之後需要講你隻狗係點解既,加啲啲形容詞形容下隻狗,例如佢既叫聲,再講下佢啲有趣野。

assado 發表於 18-6-4 19:20

我覺得學校係一個試驗嘅地方, 如果唔係考試, 盡量試多啲自己 ...
試驗既條件係,首先要學校啲老師睇得明。老實講,唔係個個老師都做得到。

王家爸爸 發表於 18-6-4 21:08
當然唔係 I have a dog 嗰啲。 I have a dog 之後需要講你隻狗係點解既,加啲啲形容詞形容下隻狗,例如佢既 ...

大家等緊你編範文(simple三次方+形容詞形容下+講下有趣嘢)學下嘢!         

回覆 王家爸爸 的帖子

我係講緊 d 句子如果老師覺得係可以串埋一齊但係你冇的話,老師係會扣分,要你用逗號同 conjunction。
好多老師要求作文改正係改成句。以前我 d 同學為避免改曬成篇文,盡量簡單化句子,但係就會畀老師鬧呢 d 係低級作文。但係因為改正都係改果一小句,唔會累全家,所以呢個風氣都好濃厚下。

我見老師評語有讚用字,呢樣肯定同閱讀有關。
字數一般超過50一80,有時收唔到筆。同意寫多有機會錯多。

當教緊perfect tense時,佢好自然會用。
同意simple tense比較安全。

lui 發表於 18-6-4 00:51
You got it right.

點解而家有人覺得神國際係CIS?

你認為呢?

retriever 發表於 18-8-2 01:25
點解而家有人覺得神國際係CIS?

你認為呢?

我個人認為CIS小學不太神,主要收有connection.但佢中學確神神地,因為収LS同其他學校top student 如SIS , CDNIS what ever .又有full aid 收左不用交學費。

Gsis 是神,神再堅難考。

lui 發表於 18-8-2 01:40
我個人認為CIS小學不太神,主要收有connection.但佢中學確神神地,因為収LS同其他學校top student 如SIS , ...

我心目中GSIS 係神IS,CIS 唔係。

不過近年好多人想入或轉去,貪佢內地人脈。。。
‹ 上一主題|下一主題