用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點寫好英作
go

點寫好英作   [複製鏈接]

小囡三年班,平時英文考試閱讀部份都有九字頭,唯獨英作八字頭,想問下點先可以令英作有所進步?
   17    0    0    0

回覆樓主:

8x 都吾滿意, 甘有時間多閱讀英文課外書

assado 發表於 18-6-1 16:16
8x 都吾滿意, 甘有時間多閱讀英文課外書

佢就系睇書一目十行,唔求深入,先頭痕

hello^_^ 發表於 18-6-1 14:09
小囡三年班,平時英文考試閱讀部份都有九字頭,唯獨英作八字頭,想問下點先可以令英作有所進步?
...

我地英作有指定內容和格式要求,女如不跟足扣分很重,通常一偏30分作文拿到25已經接近全班要求。一份卷寫2偏再加其他小錯,過到90分的可能3個都冇

Ocean419 發表於 18-6-1 16:34
我地英作有指定內容和格式要求,女如不跟足扣分很重,通常一偏30分作文拿到25已經接近全班要求。一份卷寫2 ...
係, 我哋英文鬆手過中文, 但英作要過90分, 真係隨時一個都無。

阿女班有幾多个英作有9x先? 我係你会问番英文老師,佢先係最清楚你女需要既人。

Ocean419 發表於 18-6-1 16:34
我地英作有指定內容和格式要求,女如不跟足扣分很重,通常一偏30分作文拿到25已經接近全班要求。一份卷寫2 ...

同一個字串錯3次扣3次grammar 分,要求分3 para 每多或少一個para 就扣3分,字數不夠每少一1個字就0.5分...英作呢份卷有8x真係要收貨

我地小學最高分都係 85,就算成篇冇錯處,輕易不給 90 分。我 6 年都係攞過 2 次 90,其餘都係 80/85。我見小朋友作文 8 字我都收貨,除非你知道學校 9 字唔難攞/grammar 係倒扣。不如你直接問老師。

回覆樓主

回覆樓主:

唔該曬咁多位,集齊咁多個建議,我諗我知道點做會好d,thx

Ocean419 發表於 18-6-1 17:10
同一個字串錯3次扣3次grammar 分,要求分3 para 每多或少一個para 就扣3分,字數不夠每少一1個字就0.5分.. ...

太多要求,變成遍遍一樣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Ocean419 發表於 18-6-1 17:10
同一個字串錯3次扣3次grammar 分,要求分3 para 每多或少一個para 就扣3分,字數不夠每少一1個字就0.5分.. ...

初小, 應該鼓勵小朋友多寫作, 小小嘅錯處容後再執, 起碼作嘅文章唔會個個同學都差不多, 文章缺少創作。

內容:大量閱讀有大幫助
文法:學校自小一起執得嚴,底打得好。平時多閱讀

mimi222shi 發表於 18-6-2 08:05
內容:大量閱讀有大幫助
文法:學校自小一起執得嚴,底打得好。平時多閱讀

初小太執文法, 小朋友會失去寫作興趣, 如在 IS, 老師吾會點去執。
中文寫作都係, 老師太執著寫錯少少筆劃, 小朋友會失去寫作創意。

assado 發表於 18-6-2 08:22
初小太執文法, 小朋友會失去寫作興趣, 如在 IS, 老師吾會點去執。
我地學校初小已重文法,對於我呢啲零補習真係有好處!至少佢一邊寫,會一邊思考下文法有無錯!
我唔係講IS.
小朋友只係懶寫,做功課/考試都做得唔錯。

mimi222shi 發表於 18-6-2 08:31
我地學校初小已重文法,對於我呢啲零補習真係有好處!至少佢一邊寫,會一邊思考下文法有無錯!
我唔係講IS. ...

各家各法。
初小, 我會考慮寫作興趣, 同埋創意多啲。

assado 發表於 18-6-2 08:40

各家各法。
文法係分數既一部份!如果初小文法底打得不好,上到高小,一邊諗內容,一邊度字數,一邊度文法......篇文會好難......從小打好底,文法自然不會差!

mimi222shi 發表於 18-6-2 09:24
文法係分數既一部份!如果初小文法底打得不好,上到高小,一邊諗內容,一邊度字數,一邊度文法......篇文會 ...

文法當然要學, 但唔係在作文時, 作文主要係創意, 如果咁多嘢考慮就會好容易失去寫作興趣, 初小, 文法唔大錯就可以, 多閱讀, 亦都好有效改善作文。

不過家長針對學校嘅分數就另外計。

assado 發表於 18-6-2 09:35

文法當然要學, 但唔係在作文時, 作文主要係創意, 如果咁多嘢 ...
一般中文小學在小六的英作字數是一百多字左右, 但有些學校小六英作字數超過一倍有多!
文法學左唔應用的話, 係叫"死操"

文法學左, 應該係"活學活用", 應用在作文上絕對合理和重要!

試問一篇英文作文, 如果文法錯漏百出, 認真不堪入目!

樓主題目:點寫好英作, 當然係內容同文法也重要!

mimi222shi 發表於 18-6-2 10:37
一般中文小學在小六的英作字數是一百多字左右, 但有些學校小六英作字數超過一倍有多!
文法學左唔應用的話,  ...

各施各法啦!
我小朋友小一已可作100字了。
‹ 上一主題|下一主題