用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 兒子喜歡geog和Chem, 日后可以做什麼行業?請指教 ...
樓主: JN125
go

兒子喜歡geog和Chem, 日后可以做什麼行業?請指教 [複製鏈接]

回覆 JustAParent 的帖子

香港對一些學科不太尊重,你真係講中咗我一些感受⋯當初仔㨂geog...有同學、有家長都話呢科冇用、冇乜出路…不過,我們最終也㨂了,因為仔好有興趣讀呢科。但作為低知識分子媽媽,有畤又懷疑自己比仔嘅支持是否錯了,所以想在這裏請大家賜教指導。另外,也十分同意你說人脈及個人做化,工作世界,人脈真是不可缺。就算在學業同樣成績,際遇也可大不同⋯⋯現階段就叫仔好好裝備自己,學多D,結交多D良師益友:)

JN125 發表於 18-6-15 09:39
回覆 JustAParent 的帖子
香港對一些學科不太尊重,你真係講中咗我一些感受⋯當初仔㨂geog...有同學、有家長都話呢科冇用、冇乜出路…不過,我們最終也㨂了,因為仔好有興趣讀呢科。但作為低知識分子媽媽,有畤又懷疑自己比仔嘅支持是否錯了,所以想在這裏請大家賜教指導。另外,也十分同意你說人脈及個人做化,工作世界,人脈真是不可缺。就算在學業同樣成績,際遇也可大不同⋯⋯現階段就叫仔好好裝備自己,學多D,結交多D良師益友

噢! 小女高中應該會選中國歷史, 中國文學, 日文呢啲仲搵唔到食嘅純文科呢

如果有幸小女考入到佢心儀嘅中大, 佢都可能係讀社會學, 人類學之類, 出路咪仲窄過你仔仔! 我都調節緊心態去同阿女同行, 條路係佢亦只有佢自己去行(我只係同行陪伴者)

我最近都有同阿女講過叫佢將來大學讀護士/職業治療或去外國讀犯罪社會學. 阿女話怕血護士一定唔做, 去鬼佬地方讀犯罪社會學唔去, 職業治療佢勉強都OK, 但呢科如讀理大要好高分及DSE 要有讀 Bio, 阿女話高中一定唔會讀 Bio 因為佢唔鍾意呢科及考試呢科只係緊緊合格.

所以, 仔女條路都真係佢自己選自己行, 我哋都係見步行步

P.S. 讀 Geog, 天文台科學主任/學術主任都好好 pay, 好前途

學術主任  總薪級表第14點(每月港幣27,485元)至總薪級表第27點(每月港幣50,900元)  
https://csboa1.csb.gov.hk/csboa/jve/JVE_003.action?jobid=40281&extractDto.mark=&languageType=1&extractDto.showCheckList=Y&extractDto.onlineGF340
入職條件:
申請人必須符合以下條件﹕(a)持有香港認可大學的物理、數學、氣象學、電腦科學、核子科學、電子工程學學位,或同等學歷;及(b)符合語文能力要求,在綜合招聘考試(註一)兩張語文試卷(中文運用(註二)和英文運用(註二及註三))中取得「一級」成績,或同等資格。  

職責:
學術主任主要負責天氣預測,並從事資料處理、輻射、水文氣象、海洋物理、地震及授時工作。學術主任在試用期間可能須接受有關氣象方面的內部培訓。他/她也可能須輪班或在正常辦公時間以外工作,或在戶外執行職務。 (註:學術主任須圓滿完成部門提供的天氣預報員氣象課程,才可獲通過試用關限。)

有大家分享同埋指導下真好。因為仔(中四)仍未有什麼理想職業、心儀大學…幸好尚算努力向學,唯有見步行步吧!他計劃是完成中五後到英國讀a levels, 現在差不多要決定㨂三科了。

GreenMaDad 發表於 18-6-7 19:44
回覆 ydoris 的帖子

咁要乜野學歷先入到天文台做?
# 22 上面有資料, 呢個星期天文台請人

都要睇到入u時讀咩科先知

小時了了 發表於 18-6-15 14:25
# 22 上面有資料, 呢個星期天文台請人

天文台超難入! 有人退休或加位先請人,唔同某幾個政府部門年年請 trainees。

回覆 小時了了 的帖子

你囡囡咁細個就知道自己bio讀唔掂? 佢冇讀過又點知呢! 高中選修一科理科, 大學可選擇的科目會多一些.

aa06 發表於 18-9-26 11:08
回覆 小時了了 的帖子

你囡囡咁細個就知道自己bio讀唔掂? 佢冇讀過又點知呢! 高中選修一科理科, 大學可選 ...

哈! 哈! 阿女今年 S2, 明年 S3 選科最要年, 我自己打算明年暑假去英國嘅 summer course, 盡地一煲俾最後機會阿女體驗及思考佢係咪純文科人只想讀中史/中國文學/History 之類, 抑或係 summer course 係外國互動及活潑教學方法下, 係 Lab 實驗室做多啲實驗下, 小女可能體會到理科原來都好有趣, 唔係好似佢係香港填鴨式教育下只係背理科理論咁枯燥, 可能有機會扭轉小女考慮吓高中時讀1科理科呢 (始終我擔心阿女純文科DSE難考高分, 大學學科純文科比理科少啲學科難啲考入大學

可以自製外國暑期遊學團 (Canda/USA/UK Local Summer School Camp) https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3692428&fromuid=1539350

Gisele 發表於 18-9-26 10:26
天文台超難入! 有人退休或加位先請人,唔同某幾個政府部門年年請 trainees。
...
天文台今年 6月請學術主任, 呢兩個星期 (9月) 請緊科學主任

科學主任  總薪級表第27點(每月港幣53,195元)至總薪級表第44點(每月港幣105,175元)    https://csboa1.csb.gov.hk/csboa/jve/JVE_003.action?jobid=40652&extractDto.mark=&languageType=1&extractDto.showCheckList=Y&extractDto.onlineGF340=Y

入職條件:
申請人須(a)持有香港認可大學的物理、數學、氣象學、核子科學或其他合適理科科目的一級或二級榮譽學位,或同等學歷;及(b)(i)畢業後有最少兩年與氣象相關的工作經驗;或 (ii)持有香港認可大學的物理、數學、氣象學、核子科學、電腦科學、資訊科技學、電子工程學或其他合適理科科目碩士學位,或同等學歷;及 (c)符合語文能力要求,在綜合招聘考試(註一)兩張語文試卷(中文運用(註二)和英文運用(註二及註三))中取得「一級」成績,或同等資格。   

職責:
科學主任主要負責(a)執行天氣預測職務;及(b)督導及訓練員工,以及研究和提供包括天氣、氣候、地震、輻射、水文氣象、海洋物理、航空氣象、海洋氣象和應用氣象等服務。科學主任可能須在本地接受培訓,亦可能被送往海外進修氣象學及/或其他有關課程。他/她也可能須執行戶外職務、輪班、在正常工作時間以外及惡劣天氣情況下工作。  

小時了了 發表於 18-9-26 11:53
天文台今年 6月請學術主任, 呢兩個星期 (9月) 請緊科學主任

科學主任  總薪級表第27點(每月港幣53,195元) ...

本以為天文台跟地理有關,竟然不是

小時了了 發表於 18-9-26 11:53

科學主任  總薪級表第27點(每月港幣53,195元) ...

我有個親戚係對上一次請科學主任有份坐 panel,佢話尼份絕對係香港的絕世筍工,佢和D同事都話如無意外,無得升都會做到退休。

Gisele 發表於 18-9-26 13:00
我有個親戚係對上一次請科學主任有份坐 panel,佢話尼份絕對係香港的絕世筍工,佢和D同事都話如無意外,無得升都會做到退休。

絕世筍工

科學主任進升階梯: https://www.weather.gov.hk/career/so_uc.htm

學術主任進升階梯: https://www.weather.gov.hk/career/eo_uc.htm

2016 年立法會查詢科學主任編制 http://www.weather.gov.hk/abouthko/legco/4610c-313.pdf >> 都真係幾少人

高級科學主任: 17(4+5+4+4)

科學主任: 40 (6+14+12+8)

技術人員: 學術主任….

Gisele 發表於 18-9-26 13:00

唔升, 如果薪酬到頂薪都十幾萬一個月(年薪過百萬), 梗係做到退休啦!

MariaTsui 發表於 18-9-26 12:00
本以為天文台跟地理有關,竟然不是
讀物理、數學、電腦,甚至電子都比地理既機會更加大。

如果你係要做研究或一定要做某d專業工種,咁當然要讀得專, 但係,單純講打工搵野做, 香港商業社會, 真心唔需要讀邊科就一定局限做邊様工種,反而覺得中英普唔太差, 態度正正常常就更重要.

醒目仔女,唔怕蝕底,肯學,上手快,態度正確,有熱誠....幾時都係打工嘅本錢.學歷只係入職起步.

回覆 ydoris 的帖子

請問阿女系邊度讀緊環保,幾多分入?

回覆 虫虫主人 的帖子

我都想知,阿仔都係讀緊 geog & chem, 佢話中大 JS4462

回覆 虫虫主人 的帖子

其實副學士同埋HD.只要五科二就得啦.阿囡報左理工(吾記得邊科).浸大,城大,港大(不是瓖保)同ive.全收.最後選左ive.因為我同佢分析副學士係讀多過做.hd係做多過讀.而家佢想畢業過英國讀top up. 佢不斷做緊環保義工啦,導賞員啦.夠晒返工時數,有個職員話佢地夠資格申請教育主任,起薪仲有二萬幾TIM.

王家爸爸 發表於 18-9-27 08:58
讀物理、數學、電腦,甚至電子都比地理既機會更加大。

Physic ..... 阿仔話唔揀(選科)

‹ 上一主題|下一主題