用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網既爸爸媽媽, 你地點排學校?
樓主: jmk2012
go

35網既爸爸媽媽, 你地點排學校?   [複製鏈接]

jy0022 發表於 18-6-3 15:56
隔離鋪有人乙二中奉基,如奉基升中比呢幾間好,點解乙一都收唔哂?

升中好不代表合適小朋友..還有其他因素而家長不當作首選吧...no pain no gain..

35網特點係無一間學校(某些人認為)特別標青,亦無一間係特別差。
我係穩守型,幾適合我。我最怕一面天堂一面地獄。

feifei_baby 發表於 18-6-3 16:22
去過一次奉基的講座,感覺係谷的,好鼓勵學生出去考試,千禧就活動教學啲,happy啲,功課少啲,如果谷六年 ...

奉基好像不是很谷,若家長不安排活動,一般情況平時初小學生在晚上9點左右可睡覺,高小學生在晚上930分左右可睡覺。奉基和千禧升BAND1中學,相差不是幾個%,是雙位數,奉基升BAND1中學45.71%,千禧31.68%,即兩校相差14.03%。如果相差雙位以上,對部分邊緣學生影響還是很大的。假設兩校一級各有100人,在奉基考到第45名,即可上BAND1中學,在千禧考到第45名只能上BAND2中學,即使在千禧考到第32名也上不了BAND1中學。按教育局的招生方式,大部分學校的生源水平應相差不大,在千禧能考到第45名,在奉基大約也能考到第45名,也就是說,如果在千禧能考到32-45名的這14名BAND2學生,若在奉基上大部分可升入BAND1中學。當然實際中會有偏差,因為還有具備特異功能的BAND2、BAND3體藝生考入BAND1中學,所以只靠學術成績名次還需靠前,才有保證入BAND1中學。

Arabellahk 發表於 18-6-6 16:29
奉基好像不是很谷,若家長不安排活動,一般情況平時初小學生在晚上9點左右可睡覺,高小學生在晚上9點30分左 ...

睇返data千禧應該冇咁低,不過35網雙奉黃宣,不嬲都係咸魚青菜各有所愛,升b1%只係我其中一個考慮因素,睇過咁多間,只能說奉基吸引唔到我。

Arabellahk 發表於 18-6-6 16:29
奉基好像不是很谷,若家長不安排活動,一般情況平時初小學生在晚上9點左右可睡覺,高小學生在晚上9點30分左 ...

生源差別不大,但升中派位似乎要睇學校本身嘅output水平?同比其他學校?

千奉近年似乎避重就輕,無公開詳細派位數字,又將焦點放晌學界表現。免同姊妹校直接比較。

回覆樓主

有冇人知葛小情況呢

feifei_baby 發表於 18-6-6 16:44
睇返data千禧應該冇咁低,不過35網雙奉黃宣,不嬲都係咸魚青菜各有所愛,升b1%只係我其中一個考慮因素,睇 ...

date是根據hkpapa852最新的2017年升中成績統計數據,應該沒錯。

本帖最後由hkpapa85217-12-2917:29 編輯

港九官津小學升中派位資料:

中學網      校網        學校     升B2A-B1中學比例   升B1中學比例      升B2A-B1C中學比例                                                                          

KL3    35    奉基      49.52%               45.71%          3.81%                                   

KL3    35    千禧      37.62%               31.68%          5.94%                                    

KL3    35    黃宣       42.14%               37.11%          5.03%                          

Arabellahk 發表於 18-6-7 15:29
date是根據hkpapa852最新的2017年升中成績統計數據,應該沒錯。
本帖最後由hkpapa852於17-12-2917:29 編輯 ...

我唔堅持小朋友一定入band 1中學,也不覺得特異功能band 2、3生入到band 1有幾勁,有入場券都要讀得上,最終大家咪又係考同一個DSE!如果我小朋友未到band 1水平,咪揀間校風好啲嘅band 2學校囉,入唔到band 1唔係世界末日,唔需要「保證」入到。所以我個人唔太在乎果堆數字,有45%就代表自己小朋友一定係呢45%入面?得31%唔俾個小朋友係頭果20%? 從來都覺得適合最重要,六年小學,難道只是帶走一個名次?

feifei_baby 發表於 18-6-7 17:46
我唔堅持小朋友一定入band 1中學,也不覺得特異功能band 2、3生入到band 1有幾勁,有入場券都要讀得上,最 ...
有見地.... 如果只buy band 1 而勉強入去考第尾真係冇意思

qpalzm 發表於 18-6-6 10:21
35網特點係無一間學校(某些人認為)特別標青,亦無一間係特別差。
我係穩守型,幾適合我。我最怕一面天堂一 ...
天神難道不標青?

Arabellahk 發表於 18-6-9 11:04
天神難道不標青?

如果對仔,在35網的小學除天神外,真係只勝在平均,無驚無險。

Arabellahk 發表於 18-6-3 14:20
奉基升BAND1中學是45.71%

45? 津校來說很不錯

Arabellahk 發表於 18-6-9 11:04
天神難道不標青?
我個仔黎,天神識飛都無用。

Arabellahk    發表於 18-6-9 23:55

feifei_baby 發表於 18-6-6 16:44
睇返data千禧應該冇咁低,不過35網雙奉黃宣,不嬲都係咸魚青菜各有所愛,升b1%只係我其中一個考慮因素,睇 ...
六年後小朋友先升中, 到時升中數字大家估吾到, 千禧六年前每年1x. 2X 人入迦密, 而家都吾係甘, 不過著重體育傳統不變, 選校睇返學校文化, 發展方向先知適合子女否。

micmic37 發表於 18-6-6 17:04
生源差別不大,但升中派位似乎要睇學校本身嘅output水平?同比其他學校?

千奉近年似乎避重就輕,無公開 ...
有公開數字, 不過貼在校內

josewing 發表於 18-6-9 19:29

理想嗎?

josewing 發表於 18-6-9 19:26
六年後小朋友先升中, 到時升中數字大家估吾到, 千禧六年前每年1x. 2X 人入迦密, 而家都吾係甘, 不過著重體 ...

同意,冇人估到六年後會點,但小學六年,每日七粒鐘,卻是小朋友切切實實要經歷的,選一所適合小朋友好重要!

micmic37 發表於 18-6-9 19:47
理想嗎?
我覺得不太理想, 不過今年有不少同學入了頂級直資, 應該今年成績吾錯

josewing 發表於 18-6-10 09:17
我覺得不太理想, 不過今年有不少同學入了頂級直資, 應該今年成績吾錯

每年都有高有低,六年後結果係點,真係無人有肯定嘅答案。
認同學校方針,覺得合適小朋友嘅,係最好。

josewing 發表於 18-6-9 19:29

過去在千禧校網可看到詳細升中資料
‹ 上一主題|下一主題