用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網既爸爸媽媽, 你地點排學校?
go

35網既爸爸媽媽, 你地點排學校?  

你地點排學校?

jmk2012 發表於 18-5-31 23:23
你地點排學校?

如果按照升中成績,天神(只限女生 ) 〉奉基 〉宣道〉千禧〉紅馬〉聖提摩太〉葛量洪

Arabellahk 發表於 18-6-1 20:47
如果按照升中成績,天神(只限女生 ) 〉奉基 〉宣道〉千禧〉紅馬〉聖提摩太〉葛亮洪

...

黃宣好過千禧?

baby7 發表於 18-6-2 11:44
黃宣好過千禧?

其實我覺得黃宣雙奉都唔差太遠,升band 1%差幾個%,仲要每年有上落,不如再了解下學校係咪適合小朋友,家長係咪認同學校方針理念仲好啦!

feifei_baby 發表於 18-6-2 12:11
其實我覺得黃宣雙奉都唔差太遠,升band 1%差幾個%,仲要每年有上落,不如再了解下學校係咪適合小朋友,家 ...

我路過問問而已
見講開升中成績想了解
我自己住黃埔區出出入入都會見到呢幾間學校學生
都冇覺得太大分別

baby7 發表於 18-6-2 12:24
我路過問問而已
見講開升中成績想了解
我自己住黃埔區出出入入都會見到呢幾間學校學生

我都唔係太清楚,我女小一咋,最近同同事傾開,都不外係小五小六呈分,小六時自行揀兩間學校,學校覺得你合乎資格會安排面試,自行唔得就抽獎... 未埋身我只知皮毛...

至於升band 1,小朋友唔係band 1料的話,入到都未必幸福,不如揀間校風好嘅band2仲好。

我揀我女果間,係因為去完open day,覺得啲小朋友好乖,同老師關係又好,心想我個女係咁就心滿意足。我女k2 k3 p1 都有去,前後三次,都係有咁嘅好印象。

feifei_baby 發表於 18-6-2 13:46
我都唔係太清楚,我女小一咋,最近同同事傾開,都不外係小五小六呈分,小六時自行揀兩間學校,學校覺得你 ...

I see
咁介意講一下你女兒係邊間學校嗎?
我細仔下年都要開始搞小一
都知道黃埔呢幾間小學差别唔大
不過都想了解下略略情況係點。

baby7 發表於 18-6-2 14:03
I see
咁介意講一下你女兒係邊間學校嗎?
我細仔下年都要開始搞小一

黃宣

baby7 發表於 18-6-2 11:44
黃宣好過千禧?
黃宣升BAND1中學37.11%,千禧31.68%

Arabellahk 發表於 18-6-2 16:05

的確相差唔大
Thanks!!

feifei_baby 發表於 18-6-2 13:46
我都唔係太清楚,我女小一咋,最近同同事傾開,都不外係小五小六呈分,小六時自行揀兩間學校,學校覺得你 ...

Arabellahk 發表於 18-6-2 16:05

奉基呢?

jy0022 發表於 18-6-3 12:43
奉基呢?
奉基升BAND1中學是45.71%

Arabellahk 發表於 18-6-3 14:20
奉基升BAND1中學是45.71%

咁真係唔錯喎。。

Arabellahk 發表於 18-6-1 20:47
如果按照升中成績,天神(只限女生 ) 〉奉基 〉宣道〉千禧〉紅馬〉聖提摩太〉葛亮洪

...

隔離鋪有人乙二中奉基,如奉基升中比呢幾間好,點解乙一都收唔哂?

jy0022 發表於 18-6-3 15:56
隔離鋪有人乙二中奉基,如奉基升中比呢幾間好,點解乙一都收唔哂?

好簡單,因為好多人怕了太傳統的小學,我認識的家長都唔想煩功課,所以比較喜歡千禧。

去過一次奉基的講座,感覺係谷的,好鼓勵學生出去考試,千禧就活動教學啲,happy啲,功課少啲,如果谷六年同活動六年嘅結果只係差幾個%,我會揀後者,千禧升b1%好似係30尾40頭。你話谷之後6、7成入b1就話啫.... 所以我個人覺得,點解成績最好但相對冇其他兩間受歡迎,係因為唔想谷嘅唔會揀,部分想谷嘅又覺得佢未夠好,唔知係咪呢?

feifei_baby 發表於 18-6-3 16:22
去過一次奉基的講座,感覺係谷的,好鼓勵學生出去考試,千禧就活動教學啲,happy啲,功課少啲,如果谷六年 ...

咁奉基谷嘅程度係點?
同出面直私差不多?

是真的嗎?

根據朋友派位情况(sample size小), 黃宣成功率遠低於50%。雖然咁細sample size代表唔到整體,但我估整體低於一半。

以我無私小backup同小朋友性恪不適合叩門下,我唔會搏。當然人人情况唔同。