用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有咩方法短時間谷到數學?
樓主: camperkc
go

有咩方法短時間谷到數學? [複製鏈接]

October. 發表於 18-6-9 20:14
日做90題?小心多得滯,個腦有機會塞,諗唔到野。

1分鐘做1題, 每天要1.5小時;
2分鐘做1題, 每天要3小時

堅辛苦

好多年前在某間小學學能測驗前就是這樣每天九十题。好奇現代重有冇學校係咁的。

thvicny 發表於 18-6-9 21:20
好多年前在某間小學學能測驗前就是這樣每天九十题。好奇現代重有冇學校係咁的。 ...

現今正常都唔會,否則應該比家長投訴左九世啦  
不過我仔S1果年都遇過個老師傻左,一晚比左70題數學功課,仲要題題列式,我仔本身數學屬強項都只做到2/3做唔晒,第2日全班其他同學冇人做到超過一半,老師唯有比多一日時間佢地做。

補習中/英/數,最好都係搵私補+專科好d, 我以前個女小學都係搵私補補數,攪好個底,依家f2 無補數,仍未試過90以下。 之後朋友向我求助,話佢個女d數唔得,長期6尾7頭,私補左3個月升到8字頭,半年後 穩拿a,依家補左1年多,上次92,剛剛p4 考試突破到96. 衰左2題係最 簡單的四則運算。因為佢個女 對自己 充滿信心, “心紅”地心算唔做筆算,好大膽用心算做四則運算十題,最後加錯2題。但鬼咁難的文字題都攪掂,阿媽都唔知鑽佢叻定蠢好! anyway搵啱一個私補真係可以改變好大。

小心廣告,太流太明顯了。

lovebb2 發表於 18-6-9 20:20
1分鐘做1題, 每天要1.5小時;
2分鐘做1題, 每天要3小時

其實是看甚麼題型的題目,若簡單計算題,學公文式每天也做大約150-200題(所需時間也是大約15mins)

Bingb 發表於 18-6-9 14:29
我細囡又係咁,神經刀,臨場表現失準。係咪要去操卷班訓練下!

咁去數研補數,之後仲有冇再比math練習佢 ...
都外判咗, 我就緊係無再俾練習佢啦。數研唔係1:3, 係1:4, 我都唔知點解佢哋可以令學生進步架, 如果知, 我就唔去補, 自己嚟了。

nlc775s 發表於 18-6-9 11:25
我估你小朋友6x分嗰次係衰心不在焉,佢地係識既,只係唔專心,做數最忌唔靜心專注去做,咁就易賴野,呢啲 ...
係, 佢係唔專心, 專心果次測驗係100分的。

就算升咗高年班, 佢平時評估單考一樣嘢, 係好高分的, 但一到測驗考試佢就唔掂, 一撈埋大堆嘢佢就發顛。數研老師稱佢做「七不思議事件」。

thvicny 發表於 18-6-10 10:34
小心廣告,太流太明顯了。

何需小人之心度君子之腹!  我收到唔少查詢中文及數學補習,但我一個都無回覆(你可以search 下d詢問者),因為我唔係賣廣告,亦唔係咩打手。

個人認為小朋友在校唔明白,除左唔專心課堂,多數係出於老師教法不太適合小朋,成績低左就缺乏信心,慢慢就怕左果課。想改善成績走去做大量練習,成績可能好左,除乏味外對將來成績亦唔多會改善,因老師教法不會改。無論結果如何,過程多數都係痛苦居多。  搵私補要搵啱,唔啱要轉人,合適的補習多會用有別於學校一套去教小朋友。我過往試過數位私補,最後能留下的不是有經驗而又收$3xx 的學校老師,而是唔洗二百透過有趣的方式去教導的私補。小朋友覺得有趣就會專心 聆聽,明白就有信心去做好,成績亦會上。最重要係過程唔痛苦無需每日大量練習。 就好似大量閱讀比大量練習更能提升能力一樣。

little_yolky 發表於 18-5-31 17:10
我响考試前個半月終於等到數研位俾阿妹, 我傾盡家財俾佢一個禮拜補兩日, 依家睇下成效。 ...
傾盡家財...... 哈哈哈~   派卷未?

camperkc 發表於 18-5-31 20:35
謝謝謝你的意見,我都係呢幾日先開始坐隔離督住佢做,原來呢方法係有用,但可惜開始得太遲,仲有幾日就考 ...
樓主, 考成點?

"最大問題係大意,唔係唔曉做"

呢個似乎係好多家長都咁形容.....

bananaGi 發表於 18-6-12 09:50
傾盡家財...... 哈哈哈~   派卷未?
仲未考, 聽日開波。

little_yolky 發表於 18-6-12 10:46
仲未考, 聽日開波。
希望你洗左錢, 有回報~ haha

camperkc 發表於 18-6-22 10:24
好多謝大家之前俾我的意見呀。
小朋友終於由沿崖邊爬番上黎啦

恭喜晒,係咪順利升班

camperkc 發表於 18-6-22 10:24
好多謝大家之前俾我的意見呀。
小朋友終於由沿崖邊爬番上黎啦

咁用什麼方法?拔苗定-分-题定私補定其它?
‹ 上一主題|下一主題