用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 LA Salle vs CKY
樓主: Hailey_Man
go

LA Salle vs CKY   [複製鏈接]

春暉心 發表於 18-6-2 00:33
有無 key word啊想睇下

我本來都好有興趣想知果位家長有乜獨到見解放棄DGS而選擇CKY,(雖然CKY係一間好學校)不過當我聽過呢位家長嘅見解之後,如果我係當事人就更加唔會有咁嘅選擇。

Soundervolt 發表於 18-6-4 15:07
我本來都好有興趣想知果位家長有乜獨到見解放棄DGS而選擇CKY,(雖然CKY係一間好學校)不過當我聽過呢位家 ...
X2 有D野太想當然

我本來都好有興趣想知果位家長有乜獨到見解放棄DGS而選擇CKY,(雖然CKY係一間好學校)不過當我聽過呢位家 ...

同感

如果係講緊同一個CASE,好似係個女想去女神,因為有幾個同學仔,但個呀媽想佢去CKY,所以做左好多心理工作。

retriever 發表於 18-6-4 16:10
如果係講緊同一個CASE,好似係個女想去女神,因為有幾個同學仔,但個呀媽想佢去CKY,所以做左好多心理工作 ...

唔係呢個問題,而係嗰位家長認為CKY比女神校喺語言條件(尤其中文)更加可以浸出好效果。而且讀CKY更加可以配合廿年後社會環境嘅需要,另外為咗弟弟所以選擇CKY云云....

一間有超過百多年歴史嘅學校,經歷過咁多年代嘅社會改變、學制衝擊,仍然屹立不倒,莫講話語言(DSE中英文科成績已經可以證明一切),我相信二十年或更遠將來嘅社會需要亦唔會難到呢間學校。

呢位家長考慮埋細仔,但身為sibling,CKY只有加分而未必係必收生。而且兩姊弟係獨立個體,唔應該用捆綁式成為選擇學校嘅考慮。

Soundervolt 發表於 18-6-4 17:05

唔係呢個問題,而係嗰位家長認為CKY比女神校喺語言(尤 ...

"。而且讀CKY更加可以配合廿年後嘅社會環境嘅需要,"

我以下講既野可能得罪好多人...

有時消費市場既選擇邏輯, 無論買架車, 買隻基金, 買個電話, 定買支潤唇膏都係差唔多....

Soundervolt 發表於 18-6-4 17:05
唔係呢個問題,而係嗰位家長認為CKY比女神校喺語言(尤其中文)更加可以浸出好效果。而且讀CKY更加可以配合 ...
同意dg女廿年後都一定仲有佢地位。可能個阿媽唔想咁tough, 去cky 都無可厚非,做這決定應不易

MrBeast 發表於 18-6-4 17:43
同意dg女廿年後都一定仲有佢地位。可能個阿媽唔想咁tough, 去cky 都無可厚非,做這決定應不易 ...

如果喺咁就真係十分遺憾,點解有尐家長會有未打先輸嘅想法?!可能愈戰愈勇呢?我認識唔少呢類學校嘅學生又唔係咁慘啫....好多都日日開心返學。如果聽到個校名已經嚇怕,咁就真係唔好勉強。

MrBeast 發表於 18-6-4 17:43
同意dg女廿年後都一定仲有佢地位。可能個阿媽唔想咁tough, 去cky 都無可厚非,做這決定應不易 ...

我同意呀愁個POINT.

而家唔少人鍾意新鮮, 唔鍾意老牌, 總覺得老牌OUT OUT 地...

呢種邏輯, 唔係咁信服.

Soundervolt 發表於 18-6-4 17:52

如果喺咁就真係十分遺憾,點解有尐家長會有未打先輸嘅想 ...
又或者係chi 官歸究里,我fd( 仔db )佢成日都叫人唔好送d女入dg,話性格太強

MrBeast 發表於 18-6-4 18:20
又或者係chi 官歸究里,我fd( 仔db )佢成日都叫人唔好送d女入dg,話性格太強 ...

但講座中嗰位家長唔係呢個理由呢.....不過以我認識喺唔同年代嘅朱記學生,大部份都”非常有主見”

MrBeast 發表於 18-6-4 18:20
又或者係chi 官歸究里,我fd( 仔db )佢成日都叫人唔好送d女入dg,話性格太強 ...

呢D都聽唔少,但簡介會可能會見到佢地一早出現霸位~~~

樓主有冇去註冊 LS?
‹ 上一主題|下一主題