用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 LA Salle vs CKY
樓主: Hailey_Man
go

LA Salle vs CKY   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 18-6-1 21:08

佢細路應該係YORK 系畢業既 。

我覺得普通人入呢D 級數既學校,要有反向思維。人谷你谷,人加雞精你加雞精,人燒銀紙你燒銀紙,好快油盡燈枯。

儘早培養細路自己副偈,自立自律自主學習先係上算。

人撲你又撲,撲完一場空,人地仲有銀紙去外國變身,普通人花一蚊就無一蚊。

retriever 發表於 18-6-4 07:36
點解我同你相反,聽到既係,呢間學校,如果非1)好有錢,2)運動叻,3)讀書叻。 你唔係呢三瓣,係會被人 ...

睇家長小朋友心態

如果家長小朋友唔係成日不甘寂寞想做風頭份子,心態安於平凡的話,冇乜人會去笑你搞你

retriever 發表於 18-6-4 07:46

佢細路應該係YORK 系畢業既 。

Agree

siden 發表於 18-6-4 07:55
睇家長小朋友心態

如果家長小朋友唔係成日不甘寂寞想做風頭份子,心態安於平凡的話,冇乜人會去笑你搞你

OK。咁呢三方面都差,呀愁講既得著會是什麼?

回覆樓主:

有家人和朋友孩子在讀
cky : 幼稚園讀英普, 英文好, 去到cky 不錯, 初時功課量很少, 到3年級後多些而且也重視中文 (至少有私補中文)
學校定左某些日子全日要英文交談, 久而久之啲細路都全面用英語(比較快)
但家長參與做project 的時間真係很多。  指定一年一次全級 (4年級開始) 遊學而且學費年年加。
LS 來講, 名氣大, 中文小學, 抽獎時滲入不同層面學生程度差別大, 沒詞景, 大概7成回書院。
不過因為政府學校取得一定資源唔會似私校樣樣計錢。
估計cky 小學加中學學費大概要
150萬 (約7000 x 10 x 5 = 35萬)
預10萬雜費 (遊學, 其他) 45萬
中學 (約10000 x 10 x 7 = 70 萬)預20萬雜費= 90 萬
約135萬 (現價, 未計升幅)

回覆 retriever 的帖子

呢個似係女拔多d。

Jane1983 發表於 18-6-4 09:25
回覆 retriever 的帖子

呢個似係女拔多d。

http://www.inmediahk.net/node/1038642

呵呵, 參考下!

Jane1983    發表於 18-6-4 10:37

manman333 發表於 18-6-4 09:18
有家人和朋友孩子在讀
cky : 幼稚園讀英普, 英文好, 去到cky 不錯, 初時功課量很少, 到3年級後多些而且也重 ...

實話實說,我覺得CKY 預算上最大障礙係佢哋私校,加幅無譜。

記得2012年時開始研究直私考小。CKY 係被吹捧上天之一。當年學費$55000,保羅男係$30000。到2017 年 CKY 加到$75000,保羅男仍然係$30000。

呢個係只計學費,未計課外活動,或其他人補我補既雞精費。

retriever 發表於 18-6-4 07:36
點解我同你相反,聽到既係,呢間學校,如果非1)好有錢,2)運動叻,3)讀書叻。 你唔係呢三瓣,係會被人 ...

寫呢篇文章嘅係用女性角度去睇男校,尤其DBS(坐定定上堂會係女校)。近十幾年DBS轉咗直資之後確實係少咗真正草根階層入讀。而且男校同女校普遍分別係男校學生之間互相冇咁多比較,男仔只要啱玩啱咀形,唔理你有錢冇錢、學術體藝叻或渣,都可以攬頭攬頸稱兄道弟。反而冇女生之間咁多”婆仔”文化。所以用女性角度看待男校有點偏頗同不切實際。

gniling    發表於 18-6-7 15:17

retriever 發表於 18-6-4 09:55
實話實說,我覺得CKY 預算上最大障礙係佢哋私校,加幅無譜。

記得2012年時開始研究直私考小。CKY 係被吹 ...

學費加幅的確令人卻步, 以往2年加一次,4% 現在年年加8%
不過的家長確很富有無咩微言。
但當年55000一年學費入去既, 家境普通些的就要梗食

retriever 發表於 18-6-4 07:57

就算讀書體藝都唔叻,但讀過DBS眼界視野一定唔會差,而且最重要係鍛練出Street Smart,所以好少見DB仔痴痴呆呆,反而輸人唔輸陣,死剩把口就見得多!

回覆樓主

Deleted

呢個世界大把小學生平平凡凡

咁不如唔好番學la?

就算平凡嘅DBSPD學生,唔會因為所處環境開眼界?周圍有讀書叻嘅人,一定要自卑?唔可以係令你做得更好嘅動力?

乜都講得着計計較較

咁不如人都唔好做la? 生出黎生老病死最後塵歸塵土歸土,又有乜得着?

未夠人叻,唔等於無得著,似乎,只有太介懷他人目光,才會覺得自己一無所有~~~

siden    發表於 18-6-4 10:50

siden 發表於 18-6-4 10:37
呢個世界大把小學生平平凡凡

咁不如唔好番學la?

咪係,要學懂天外有天,要自己識諗識平衡~~~

回覆樓主:

咁得意既? 我無睇晒呢個題目咁多頁, 但明明樓主問LS vs cky
無啦啦會燒左去DBS 既?

manman333 發表於 18-6-4 11:38
咁得意既? 我無睇晒呢個題目咁多頁, 但明明樓主問LS vs cky
無啦啦會燒左去DBS 既?
...

講東講西喺EK嘅特色,討論標題學校嘅同時亦會經常討論埋有比較性嘅學校。若果您希望討論返標題學校,大家又可以好快轉返台。

Soundervolt 發表於 18-6-4 10:24

寫呢篇文章嘅係用女性角度去睇男校,尤其DBS(坐定定上 ...

準確D 講,唔係男女視角差異。

作者開宗明義,係“談戀愛” 角度,即身份為女朋友或老婆。

EK 版友,多係呀媽角度。

老老實實,就算EK D 呀媽,對老公同對個仔,態度同要求都唔同啦。

Soundervolt 發表於 18-6-4 10:24

寫呢篇文章嘅係用女性角度去睇男校,尤其DBS(坐定定上 ...

我都同意男仔唔會計較咁多呢啲野,自卑心只有家長作崇

Soundervolt 發表於 18-6-1 21:08

我記得佢老婆當年話為左考男拔幫仔仔報好多野學,拎多d cert. 然後又話入到好似中左六合彩咁。佢個仔而家應該都中學了。
‹ 上一主題|下一主題