用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019 Sep 去英國讀Y12交流區
樓主: JN125
go

2019 Sep 去英國讀Y12交流區  

大家準備成點?

學校指定agent搞visa,開咗online application account,我自己填資料,俾曬文件,佢話最快6月頭出CAS,到時會叫我俾錢同make appointment 。

買咗大喼,機票1月開始嘅未買,開咗英國銀行戶口,未訂name label,London酒店訂咗,學校附近未訂,book咗school shop 買校服。

好多濕碎嘢,希望唔會漏嘢。

我是新手,都好驚有甩漏。機票,倫敦及學校附近酒店也訂了。喼預備了。一個大喼放宿舍儲物,另一大一小回港或field trips用。
已收到學校的 induction pack.  有些forms 要填完月中交回,當中有份要家庭醫生簽的。y12開始不用買校服,要穿自己的深色西裝。日用品到埗買。學校於開學前兩天有家長日可到仔房及校園看看。
未預備的:衣物名字貼、洗衣袋、照肺、申請visa..可能還有些濕碎嘢未諗到:)

回覆樓主:

謝分享

我也是新手,訂了BA student bundle 機票,也買了我們的陪開學機票和訂了酒店

最近搞緊申請監護人,揀咗basic plan, 我諗Y12大個啲,應該ok掛

另外booked 咗8月尾去school uniform shop 買校服

未買喼,我原本打算買一大一中喼,因為手提行李已被樂器霸了。剛見到你post, 提醒我可能學校有 field trip,可能要買多個小喼,再諗諗,謝謝

申請 visa: 照了肺,sent 咗passport copy 去學校, waiting for CAS

名帶:其實是否只有縫或熨貼?如果有類似貼紙的,一撕即貼是最理想,諗起要每件衣物都縫就頭暈

Notebook: 格緊價,諗住等遲啲local U 出埋 computer ownership program 才決定

其他嘢未買,等緊學校再send info來,夾埋再安排

暫時諗到咁多,諗到再互相提點一下 :)

回覆 bobo-mama 的帖子

幸好這裡大家互相交流。名貼我見淘寶有,熨貼,已印名的,也有刺繡名的。會先訂少少試下先決定質素是否可以。另,之前聽過一個请座留學生分享,有些學校可帶字典考試,不妨準備一本帶去。

JN125 發表於 19-5-9 12:27
回覆 bobo-mama 的帖子

幸好這裡大家互相交流。名貼我見淘寶有,熨貼,已印名的,也有刺繡名的。會先訂少 ...

是的,還有字典,謝謝你又提醒我了。佢地宜家興用手機查字典,過到去真的可能不能隨時用手機,要準備一本字典

我也上淘寶搵下名帶先, thanks!

bobo-mama 發表於 19-5-9 11:20
謝分享

我也是新手,訂了BA student bundle 機票,也買了我們的陪開學機票和訂了酒店
Name label要問清楚學校有冇特別規定,有D只接受織布,連字體、大小都要問清楚,而且通常要有house initial。

回覆 etoile 的帖子

謝謝提醒:)

etoile 發表於 19-5-9 16:18
Name label要問清楚學校有冇特別規定,有D只接受織布,連字體、大小都要問清楚,而且通常要有house initial ...

Thanks!

請問大家囝囡在英國打算用什麼sim card?  

醒目開學勳章

JN125 發表於 19-5-18 13:24
請問大家囝囡在英國打算用什麼sim card?

英國有幾間電訊公司, 每個地區接收能力不一, 最好問下學校推薦那一間

回覆 3b 的帖子

明白,謝謝

大家好,小弟今年英國中學畢業,開咗個post做你問我答, 有需要可以留言,希望幫到大家https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

回覆 anitelab 的帖子

已留言。萬分感激你的分享

bearbeargo 發表於 18-11-26 19:09
今朝拿拿聲同Agent 講啦!會問下學校喎
考慮更MSJ, Roedean and Mayfield !
係EK都搵到好多資 ...

我都想報依三間,請問最後選咗那一間?可以分享吓原因嗎?