用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019 Sep 去英國讀Y12交流區
go

2019 Sep 去英國讀Y12交流區   [複製鏈接]

大家好!計劃送兒子到英國讀A level, 沒經驗,希望大家多多指教🙏
已在agent做了tests, 搜集合適學校資料中。請問有人讀緊Kingswood School Bath ? 可否給些意見🙏另外,Truro School Cornwall 和 Plymouth College評價如何?先謝謝你們❤️
   19    0    0    0

報到!
不過我未落實報邊幾間,我個係囡。

回覆樓主:

成績好估多謝香港學生努力幫手!反而最好可安排到校一遊及食佢一歺。。。看佢地上課及宿舍和食物水準

想問下...揾左Agent 比左11間學校,係咪應該全部都考呢??
睇下邊間收, 先去當地睇學校??

JN125 發表於 18-5-31 10:52
大家好!計劃送兒子到英國讀A level, 沒經驗,希望大家多多指教🙏
已在agent做了tests, 搜集合適學 ...

我仔今年中6
佢話選校,要考慮 :

1.多科目選修學校
2.問清楚學校,會否在本年度,即2018年9月,學校有沒有在大陸招兵買馬,即突然間,有很多大陸學生,空降中六 !

回覆 db7mu23 的帖子

謝謝你兒子提醒⋯原來有機會會突然然招乒買馬😅
我仔暫時嚟講想讀的A level科目chem maths geog比較大路,大多有提供。agent比了十几間學校揀,叫我哋揀三四間報名,呢陣子就是上學校網和這裏了解多一點。

感謝各位寶貴意見呀!希望大家可以找到間合適學校💪🏻💪🏻

db7mu23 發表於 18-5-31 17:25
我仔今年中6
佢話選校,要考慮 :

令公子好叻,說出了重點。

回覆樓主

報到!

我也是想幫囝報2019 A-level. 他現在讀S4, Agent說7、8月時用S4(和S3)成績幫佢搵幾間中學查詢有冇位及報名,感覺好似A level 好少位,是否要搵多幾間agent 問下?

回覆 bobo-mama 的帖子

本來我也想找多間agent,但下星期開始大考,或者待考完再約多間睇吓有什麼不同的意見。AA的agent 比了十幾間學校我參考,上次會面只是大約介紹學校,獎學金,學科,校風⋯之類,沒提及該校大約會收多少學生。多謝你提醒,我也要問問先.

回覆樓主:

唔好客氣,大家交流下

我囝都係下星期考試,考完試再算

亮燈 發表於 18-6-1 07:52
令公子好叻,說出了重點。

亮燈兄

阿仔都係識少少,扮代表 !

db7mu23 發表於 18-6-2 09:51
亮燈兄

阿仔都係識少少,扮代表 !

當然唔係啦!佢講中晒重點,觀察力好強

我覺得穩到個好AGENT好緊要,跟得密唔密,夠唔夠細心,識唔識點樣改essay,之前幫我姨一起搞表妹留學,第一個agent真係好hea,唔想爆邊間了,根本0專業度。後尾換左個agent就好好多,有幾個顧問mon住單case,跟足一年,佢去左讀書之後都仲成日關心習慣唔習慣,成績跟唔跟到,有無比人蝦。

回覆 溫迪媽媽 的帖子

跟進得密是否較新或細規模的?我的茅盾是覺得大和老牌的有"江湖地位",多D選擇,他們俾學生做的tests也被英國學校認受,但就是服務有點欠積極熱誠。而我接觸的另一間較新的agent就很勤力,經常給我新資訊⋯因為目前未開始申請學校,未知那間較有實力和真的能幫到忙呢!

請問英國一般學校(不是在大多數排名榜首50的)嘅入學考試是否要特別操綀?因為agent做的英文和數的tests成績尚可, agent話呢個成績報我想申請的學校應冇問題。只叫我們若想申請music scholarship要凖備audition...
請問大家如何凖備幾個月后的學校interviews?  要注意什麼?謝謝大家指點

JN125 發表於 18-6-7 17:18
回覆 溫迪媽媽 的帖子

跟進得密是否較新或細規模的?我的茅盾是覺得大和老牌的有"江湖地位",多D選擇, ...

我選後者 !

actually you can search the school name in the website and you can saw some comment from different agent!

回覆 JN125 的帖子

我都係用AA, 負責嘅Agent都係普普通通,冇錯漏但也不是好熱心。但佢放假期間替佢嗰個就好盡責,好熱心。Audition 的負責人也是很好,我地早佐去,佢又安排仔入去試位、試琴,又將剛收到的考試成績表、樂譜等遞交學校代表,又告訴學校代表我地係係休息室等interview, 結果有多間學校代表到休息室同我地交談。所以其實睇你好唔好彩,撞正邊個Agent. 我試過另一現在狅宣傳嗰間嘅老闆,講到乜都得,之後乜消息都冇,好彩冇靠佢。

i am using British united education before but now i have change it

同意,用邊間都好,也要睇好唔好彩…現在搵咗兩間,自己做吓功課問吓各位,上吓網,希望集合多方的資料,搵到間合適的學校啦。感謝各位分享
‹ 上一主題|下一主題