用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019 Sep 去英國讀Y12交流區
樓主: JN125
go

2019 Sep 去英國讀Y12交流區   [複製鏈接]

大家對sixth form選校,男校女生,有甚麼評語?

原本很心儀一兩間名氣很不錯的男校,中六才收女生,貪其女生學額多,入讀機會大。但有朋友女兒剛剛今年入讀,發覺校園氣氛、文化差異等等的落差,都比想像中大⋯重新考量中

LAS01 發表於 18-9-30 23:46

原本很心儀一兩間名氣很不錯的男校,中六才收女生,貪其女 ...

點解要㨂男校女生嘅學校呢?

LAS01 發表於 18-9-30 23:46

原本很心儀一兩間名氣很不錯的男校,中六才收女生,貪其女
deleted

回覆 etoile 的帖子

猜得很貼近,會考慮這些,但心儀的還有倫敦圈Wimbledon 的一間day school, 也是男校女生。
男校女生,Sixth form新收女生學位佔大多數,報考有優勢。而且,這個年紀男女在學習上如果能互補互動,本意是好。朋友女兒今年入讀Charterhouse,自開學以來,一直為男女相處角力、鬥氣閙情緒,很分心。有點始料不及,希望稍後好一些。

LAS01 發表於 18-10-1 23:59
回覆 etoile 的帖子

猜得很貼近,會考慮這些,但心儀的還有倫敦圈Wimbledon 的一間day school, 也是男校女 ...

Pls check PM.

JN125 發表於 18-9-30 19:06
我click咗AA的top school weekend result 內的link.  有一間一click就是error, 另一間的link 可以入到,  ...

我都係用visa 喺wisepay俾,感覺好似online shopping 咁,到最後bank statement 出返港幣價

我AA個agent都係覆得比較慢,都明白佢地呢排忙,宜家我放棄了打電話俾佢,改為send email問了問題,叫佢打電話覆我

stephanie714 發表於 18-9-25 00:27
我哋都係有三間有暗示阿囝准備考試,不過可能個個都係咁講(emoji)唯有星期五等結果
...

女兒也是top school week interview 咗幾間,上週五check 了可以交registration fee 和考入學試。想請問一般考幾多間?

hollandbean 發表於 18-10-3 16:31
女兒也是top school week interview 咗幾間,上週五check 了可以交registration fee 和考入學試。想請問一 ...

我都有同樣問題,唔知考入學試嘅成功率高唔高,打算報4間。

bobo-mama 發表於 18-10-2 11:22
我都係用visa 喺wisepay俾,感覺好似online shopping 咁,到最後bank statement 出返港幣價

我AA個agent ...
明白了,似online shopping!。唉,我都明agent忙,但留言兩次+email都不回覆,最終還是要我打給她。最令人擔心是之前請她跟進的問題仿彿未聽過咁,又要再提⋯應承放工前回覆,終於又冇影好慘呀

回覆 stephanie714 的帖子

我只選了兩家交exam fee報名, 因為已報另一間沒參加top school weekend的學校。haha 如果不是要付exam fee, 可能會考多兩間:))

hollandbean 發表於 18-10-3 16:31
女兒也是top school week interview 咗幾間,上週五check 了可以交registration fee 和考入學試。想請問一 ...
我覺得考entrance exam計, max 4間。大囡報5間考4間,10/11月連續4個weekend都要考試!

etoile 發表於 18-10-3 23:29
我覺得考entrance exam計, max 4間。大囡報5間考4間,10/11月連續4個weekend都要考試!
...

考試其實壓力都大,大家都話好難(emoji)
祝大家都順順利利!

stephanie714 發表於 18-10-3 23:41
考試其實壓力都大,大家都話好難(emoji)
祝大家都順順利利!
係吖,好大壓力,所以真係唔好太多。祝願各位都順利過關!

JN125 發表於 18-10-3 22:13
回覆 stephanie714 的帖子

我只選了兩家交exam fee報名, 因為已報另一間沒參加top school weekend的學校。 ...

不是top school wk嘅學校都係經AA報的?其實睇番,有好多學校都已經截咗止

stephanie714 發表於 18-10-4 13:14
不是top school wk嘅學校都係經AA報的?其實睇番,有好多學校都已經截咗止
對呀,是AA的,月尾也會截止了。thx for yr kind reminder:)報了共4家學校,考入學試都確實壓力大也用很多時間。agent 又跟得不太妥貼,希望自己冇miss 學校的deadlines 啦

回覆樓主

我囝也報了三間,都係thru AA,其中一間要考Ukiset, 始終都係要考
希望大家都入到心儀的學校

bobo-mama 發表於 18-10-4 16:05
我囝也報了三間,都係thru AA,其中一間要考Ukiset, 始終都係要考
希望大家都入到心儀的學校
...

唔知ukiset使唔使要准備好耐。都想報Epsom, 不過驚唔夠時間考

stephanie714 發表於 18-10-4 17:02
唔知ukiset使唔使要准備好耐。都想報Epsom, 不過驚唔夠時間考

報名後幾天,當test centre 收到code便可以去考,之後agent話幾天後便有result, 可以預下趕唔趕到Epsom的registration deadline 才決定

bobo-mama 發表於 18-10-5 11:51
報名後幾天,當test centre 收到code便可以去考,之後agent話幾天後便有result, 可以預下趕唔趕到Epsom的r ...

明白,唔該曬!等我問問agent先

etoile 發表於 18-9-14 00:02
我囡冇考IGCSE,而家讀緊Cambridge。
問多幾間agent,唔好盡信一間。

你女兒好叻,替你開心,她是什麼時候過去呀?G10/12?讀哪一間?因為我以前少留意英國的學校,認識較小。
‹ 上一主題|下一主題