用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019 Sep 去英國讀Y12交流區
樓主: JN125
go

2019 Sep 去英國讀Y12交流區  

bearbeargo 發表於 18-9-23 11:23
都計劃2019年過去,搵左Agent報心議間學校,過左2星期Agent 話學校未回覆可以申請與否⋯⋯
上網睇間學校已 ...

可以直接email學校,話經某agent俾咗學生資料,問下有冇收到?而家係咪可以填application form? 定係再等...?

stephanie714 發表於 18-9-24 15:26
我仔都係呢兩日top school wk interview. 睇學校資料,都真係收好多香港人同內地人
...

Deleted

我哋都有到top schools week 見咗三間學校,亦口頭上通知囝準備做entrance exam ... 現在等星期五網上公布,希望真的可以繼續進行。但之前被放在waiting list 的那間仍未有消息。

JN125 發表於 18-9-24 22:08
我哋都有到top schools week 見咗三間學校,亦口頭上通知囝準備做entrance exam ... 現在等星期五網上公布 ...

我哋都係有三間有暗示阿囝准備考試,不過可能個個都係咁講(emoji)唯有星期五等結果

etoile 發表於 18-9-24 21:16
我都睇場刊先睇到收生資料,first choice嗰間收最多香港/大陸人。

其實真係比我想像中多好多。定係好似有人話Yr12冇乜所謂,都係主力讀書.....

回覆樓主

我囝都有去top school week, 佢話啲學校代表好nice, 祝大家都可以順利考試

etoile 發表於 18-9-24 21:14
可以直接email學校,話經某agent俾咗學生資料,問下有冇收到?而家係咪可以填application form? 定係再等...? ...
係喎...唔該曬呀

請指教:申請學校時registration fee / registrartion 用wisepay, 是用credit card 付?還是有其他付款方式?
謝謝

JN125 發表於 18-9-30 00:26
請指教:申請學校時registration fee / registrartion 用wisepay, 是用credit card 付?還是有其他付款方式 ...

你可以問問agent, 可唔可以用bank draft.
其實係一家四口子

回覆 一家三口 的帖子

好,后天問問,謝謝你

JN125 發表於 18-9-30 00:26
請指教:申請學校時registration fee / registrartion 用wisepay, 是用credit card 付?還是有其他付款方式 ...
請問你係先去學校網站register然後經學校網站去wisepay俾錢,定係直接去AA俾個link度register同俾錢?
我用AA個link,兩間學校都未register到,一間去到payment,submit咗就話error要contact admissions ;另一間就話要password。

星期二一早就要打去問。

etoile 發表於 18-9-30 18:17
請問你係先去學校網站register然後經學校網站去wisepay俾錢,定係直接去AA俾個link度register同俾錢?
我用 ...

我click咗AA的top school weekend result 內的link.  有一間一click就是error, 另一間的link 可以入到, 但因為未試過用wisepay,所以想了解一吓再register(deadline 下星期才到)。我星期二都會找agent 問下。唉,我原本的agent離開AA了,現在叧一位幫我們,希望可以順利啦

JN125 發表於 18-9-30 19:06
我click咗AA的top school weekend result 內的link.  有一間一click就是error, 另一間的link 可以入到,  ...

要pw嗰間原來要先開account,真係老眼昏花。

你都係Lexn?

JN125 發表於 18-9-30 19:06
我click咗AA的top school weekend result 內的link.  有一間一click就是error, 另一間的link 可以入到,  ...

wisepay我用過兩次都係用信用卡。

etoile 發表於 18-9-30 19:13
要pw嗰間原來要先開account,真係老眼昏花。

你都係Lexn?
Oic... 原來係咁,你好醒呢!多謝提示:)
係呀⋯⋯你都係?呢個階段大家自己跟貼D,我打算報3-4間,見各學校網頁咁多deadlines,都擔心走漏眼:(

etoile 發表於 18-9-30 19:14
wisepay我用過兩次都係用信用卡。
用信用卡交英鎊有冇额外費用?

JN125 發表於 18-9-30 19:20
Oic... 原來係咁,你好醒呢!多謝提示:)
係呀⋯⋯你都係?呢個階段大家自己跟貼D,我打算報3-4間,見各學 ...

可能新嗰個會跟得好D?Lexn我同另ㄧ個家長都覺得麻麻,以前跟大囡嗰個又走咗。

我醒嘅就唔會老眼昏花啦!

JN125 發表於 18-9-30 19:24
用信用卡交英鎊有冇额外費用?

應該冇。
上次£200收咗$2,088。

etoile 發表於 18-9-30 19:37
可能新嗰個會跟得好D?Lexn我同另ㄧ個家長都覺得麻麻,以前跟大囡嗰個又走咗。

我醒嘅就唔會老眼昏花啦! :w ...
同感,佢真係跟得麻麻。希望新的可以妥貼D。

回覆 etoile 的帖子

Thx:)