用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019 Sep 去英國讀Y12交流區
樓主: JN125
go

2019 Sep 去英國讀Y12交流區  

一家三口 發表於 18-9-2 11:39
我個人覺得,如有心儀的學校須要Ukiset 才去考。如無,沒有須要考左先。

因為要考ukiset 的學校,如果學 ...

Thanks, 我還是等學校有需要才考吧

回覆樓主:

我太立油,其中ㄧ間想報嘅學校已經冇位。

回覆 etoile 的帖子

現在快D加油搵其他學校吧!應該還有很多正在招生的!祝你順利. 冇位的那間有機會排waiting list 嗎?

JN125 發表於 18-9-4 22:13
回覆 etoile 的帖子

現在快D加油搵其他學校吧!應該還有很多正在招生的!祝你順利. 冇位的那間有機會排wai ...

佢話唔想俾false hope我。
巳報兩間co-ed,打算報兩間女校,而家要快手去報仲有位(emoji)間。
未决定報唔報多1-2間。。

現在很多知名一綫寄宿學校已提早在3-6月到不同地區做roadshow教育講座, 順道吸收優質生源。 學位競爭只會越來越大。

醒目開學勳章

etoile 發表於 18-9-4 23:49
佢話唔想俾false hope我。
巳報兩間co-ed,打算報兩間女校,而家要快手去報仲有位(emoji)間。
未决定報唔報 ...

細女在英國還是香港讀緊? 如果英國讀書, 學校會要求到學校考試, 如果報太多間, 可能時間不夠

3b 發表於 18-9-5 09:49
細女在英國還是香港讀緊? 如果英國讀書, 學校會要求到學校考試, 如果報太多間, 可能時間不夠
...

喺香港,當年大囡報五間最後考四間。細囡未確定。

醒目開學勳章

etoile 發表於 18-9-5 10:39
喺香港,當年大囡報五間最後考四間。細囡未確定。

AA top school week 好似係9月20幾號舉辦, 有無你想要嘅學校?

3b 發表於 18-9-5 17:07
AA top school week 好似係9月20幾號舉辦, 有無你想要嘅學校?

頭兩間co-ed就係top sch week interview。

回覆樓主

兩星期前上過英識,我女現在國際學校year10,15歳,8月出世,agent話出年可以過去讀year12。不過她說冇考GCSE,A level就算好成績,牛劍也不會收。

回覆 luckybaby2003 的帖子

咁不如安排今年在香港考埋.
有d美國大學收生都會要求遞埋gcse成績.不過唔知有幾大作用.

醒目開學勳章

etoile 發表於 18-9-5 21:03
頭兩間co-ed就係top sch week interview。

祝你細女入到心儀的學校!

3b 發表於 18-9-7 17:38
祝你細女入到心儀的學校!

多謝!承你貴言!

wloi 發表於 18-9-7 17:22

咁不如安排今年在香港考埋.

我也有考慮過考下,但又唔知要用幾多時間去準備,本身是兩年的課程。因為女兒而家high school 都幾忙

直跳中六其實都好challenging ,尤其是A level已轉新制度,只考一次定生死。
我女學校好多鬼妹同學都準備報埋美國大學,因為怕失手,要gap year 浪費時間....人數多到學校要請consultancy firm幫手報美國大學,因為學校應付唔到亦無乜經驗

wloi 發表於 18-9-9 17:12

直跳中六其實都好challenging ,尤其是A level已轉新制度,只考一次定生死。
純粹好奇,題外話,學校請的consultancy firm 的added-value在那裡?是包含在學校完整升學配套由Lower6已經開放給同學提供指導,還是要向有意升讀美大學生額外收費?

LAS01 發表於 18-9-9 19:57
純粹好奇,題外話,學校請的consultancy firm 的added-value在那裡?是包含在學校完整升學配套由Lower6已經 ...
lower six 下學期尾開始....學生不用付款,學校全費....會有consultant同學生1 to 1傾,根據 SAT 成績,學生意向.....提供選校意見...亦會定期跟進....我覺得唔錯

luckybaby2003 發表於 18-9-7 14:38
兩星期前上過英識,我女現在國際學校year10,15歳,8月出世,agent話出年可以過去讀year12。不過她說冇考GCS ...

Deleted

回覆樓主

都計劃2019年過去,搵左Agent報心議間學校,過左2星期Agent 話學校未回覆可以申請與否⋯⋯
上網睇間學校已經接受報名,咁我好唔好自行上網申報呢?
咁會否duplicate 左?學校會reject 兩邊申請呢⋯⋯

etoile 發表於 18-9-5 21:03

我仔都係呢兩日top school wk interview. 睇學校資料,都真係收好多香港人同內地人