用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 想自己教Cambridge
go

想自己教Cambridge

以前有聽過可以自己買教材教的,請問有媽媽可分享下嗎?謝謝

回覆樓主

請問有媽媽淘寶淘書嗎?

回覆 cczaza 的帖子

好多version ka

cczaza 發表於 19-1-7 14:57
請問有媽媽淘寶淘書嗎?

買past paper自己教
Good enough

Fun for starters 做左3、4個練習,寫字位置好細,放棄了
Kid's box  1,   遊戲成份太多,放棄……

之後淘宝買past paper ,做8 本加串字,準備去考

剑桥少儿英语考试全真试题第一级ABCDEFGHI

剑桥少儿英语一级考试Starters1 Starters2模拟真题2本 2018新版

408littlepig 發表於 19-5-11 20:11
Fun for starters 做左3、4個練習,寫字位置好細,放棄了
Kid's box  1,   遊戲成份太多,放棄……

請問listening and speaking點準備?

回覆 jwbj 的帖子

Past paper 內,兩樣都有

請問考writing, 是否小朋友自己睇題目作答?

408littlepig 發表於 19-5-11 20:14
剑桥少儿英语考试全真试题第一级ABCDEFGHI

剑桥少儿英语一级考试Starters1 Starters2模拟真题2本 2018新 ...

請問你係k2開始嗎?

回覆 Summer_tsui 的帖子

Yes, 我小朋友K2,9月開始,7月才考starters
準備K3,3月考movers

我地係慢慢學,唔急住考cert

回覆 小寶貝2018 的帖子

小朋友必須自己識睇题目

408littlepig 發表於 19-9-20 21:50

Yes, 我小朋友K2,9月開始,7月才考starters

我小朋友而家K2,可否分享下你點教,我想試下自己教,出面學太貴

首先淨係操pastpaper其實有啲危機
開始操卷 ,前提:
一向都有睇開英文書, 當時phonics方面已經差唔多學曬, 一路做cambridge 卷一路有繼續鞏固phonics

所以佢睇英文, 理解題目係冇問題!

k2開頭係比較慢,每星期做大概半個至四分之三個test, (1本有3個test ),約做了8本

每星期會串5至8個字, 都係啱啱嗰個星期學完嘅,然之後,下個星期先默書,再開新嘅test做

如是者……test裏面的字,會重複,所以佢重重覆覆咁樣串字

串字方面我係用主要用phonics嘅技巧
如果用唔到phonics嘅, 或者太難嘅字, 我會用少少圖像記憶法教佢, eg. on  i on,   兩個on夾住個 i

ele  ph   ant , 兩個e係大象耳朵夾住長臂鼻子,仲有隻蟻喺佢身上爬…………

你作得出故仔就 得㗎喇 !

我冇跟住word list 串字, 我只係順住佢做test內的 vocab

408littlepig 發表於 19-9-21 14:03

多謝你無私分享經驗

408littlepig 發表於 19-9-21 14:03

想請教一下你小朋友點樣算係學曬phonics? 弱弱一問,邊套phonics會比較易上手?

回覆 misswendyyan

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3741259&extra=&page=1
有興趣可以睇下我關於phonics嘅分享!

我指「差晤多」學哂phonics嘅意思係學曬RWI Set 1, set 2 sound,  
小朋友k2 初已經懂得拼讀 3個、4個音嘅字, desk, skirt, nose, chair...
Set 2 sounds 和 set 3 sounds 發音一樣,不過係有好多唔同變化嘅串法, eg. ay  ai, a_e , eigh, 發音完全相同, 所以 k2,整年我都不停加強phonics

基本上 k2 全年phonics, 串字, 睇書,做cambridge, 我係同步進行

回覆 misswendyyan 的帖子

答返你:  邊套phonics會比較易上手?

我覺得真係要按你自己嘅小朋友需要

PN 用letterland(因幼稚園用緊)
K1 用letterland 十 RWI , 想佢唔好依賴啲人物圖畫,同埋其實letterland啲圖畫太花
K2 用RWI 十 Floppy's  phonics sounds and letters
K3 繼續用Floopy's phonics (用埋CD rom玩)

Letterland 合2~3yr, 一掌握到26 個letter sound 已轉用RWI
RWI 着重blending, 所以好快識blend 3音、4音字,不过教材唔吸引(我skip 左writing part, 不合香港)

Floppy's phonics sounds and letters, 用返ORT 人物,小朋友有共鳴

有時同一個音, 為引佢興趣,我會用唔同教材去鞏固..., 無形中同一個音佢學咗三次

如Phonics cue(多贴紙,又簡單,大眾有售〉)

songbirds phonics (讀下故事,玩下CD rom,淘寶有售)

以上係我自己嘅個人經驗,用边套睇下配唔配合幼稚園,又或者你自己熟唔熟嗰啲教材