用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 phonics vs Cambridge
go

[英文] phonics vs Cambridge

小兒k2
讀英文私幼
升K2暑假已開始學phonics
英文程度我覺得average啦
認讀尚可,不過oral麻麻
Overall 佢對中文嘅主動性大過英文
接著小一interview啦
知道而家至開始讀Cambridge都來不及拎張cert去interview
不過有感而家佢在外只學phonics唔夠全面
但讀Cambridge又要啲時間準備
怕兩邊一起讀兩頭唔到岸

大家能俾d意見嗎?

回覆樓主:

先學好phonics 先, 學到可以併到讀音。
可以的話, 請老師上門單對單同時phonics, oral, starters 一齊教, 快而且有效率好多。

baby7 發表於 18-5-31 08:53
小兒k2
讀英文私幼

想快自己教自己操,我之前k2下學期先發現原來出去學進展咁慢,學在好多個月當時仲未識睇及串字。用左兩個月時間自己教phonics+做past paper去考,滿盾。

hamufamily 發表於 18-5-31 09:47
想快自己教自己操,我之前k2下學期先發現原來出去學進展咁慢,學在好多個月當時仲未識睇及串字。用左兩個 ...
極度同意!
都係主張閱讀,閱讀,閱讀。
但唔係只係個細路自己去閱讀而個家長邊睇著佢邊玩手機吖!係要同佢一起閱讀和教佢。很多時候親力親為家長的成果,外判式家長是沒法體會的

寶貝豬媽媽    發表於 18-12-23 21:15
吳婉琳    發表於 18-5-31 17:21
吳婉琳    發表於 18-5-31 17:21

其實我覺得有沒有考證對考小ㄧ沒有什麼幫助!
反而是養成閱讀習慣真的有差!
我女兒考私小時沒有考證!
但有自己教phonics+閱讀故事書!目前有讓她去外面上starters!
所以不管什麼中文書或英文書拿到手內容都可以讀出七七八八!

chungque    發表於 18-5-31 16:27

阿女由細到大學過的興趣班 / 學術班,最有用就係phonics,終生受用

回覆樓主

學好phonics,搞掂左拼音,串字好easy
其實劍橋不需要係出面上堂,太貴
自己買啲模擬試卷同佢做下
佢熟習左個模式,然後教佢一定要翻睇,小心作答,考果45分鐘要專心,基本上冇乜問題

assado 發表於 18-5-31 09:40
先學好phonics 先, 學到可以併到讀音。
可以的話, 請老師上門單對單同時phonics, oral, starters 一齊教,  ...

請問係請net嗎?可以介紹嗎?

pizzafat 發表於 18-5-31 18:54
請問係請net嗎?可以介紹嗎?

不是net, 我不介紹老師, 她好full.

Eat_Sleep_Play 發表於 18-5-31 17:19
阿女由頭到大學過的興趣班 / 學術班,最有用就係phonics,終生受用

邊到學請問你小朋友?

baby7 發表於 18-5-31 08:53
小兒k2
讀英文私幼

Cambridge 唔洗出面學,自己買卷操挍掂,況且有Cambridge cert 對考小一冇用的,個個考直私或叩名津都有,所以冇關係的。臨塲佔九成重要。
相反學phonics 終生受用。學識百利而無一害。坊間嗰D AXC pathway , ‘Money’ Tree既phonics 學兩年都唔知學咗D乜,所以一定要搵1:1. 識教既半年已經有效果,嗰D diphthong , digraphs , silent letters, rules 好怏學識。我個細路一年班時已經睇Ronald Dahl 同Horrid Herny. 當然有D字識讀唔識解,但佢對英文好有自信同好執著發音。好幾次去中半山D公園玩,我個囝同班鬼仔玩,佢哋D媽媽重以為我個小朋友係讀國際學校.....

laabc 發表於 18-6-16 02:55
Cambridge 唔洗出面學,自己買卷操挍掂,況且有Cambridge cert 對考小一冇用的,個個考直私或叩名津都有, ...

同你一樣, 一對一教phonics, 係快好多。
P1 下學期已睇 Horry Henry 及 開始看Roald Rahl 的書。

laabc 發表於 18-6-16 02:55
Cambridge 唔洗出面學,自己買卷操挍掂,況且有Cambridge cert 對考小一冇用的,個個考直私或叩名津都有, ...

請問你地一對一的老師邊度搵?

assado 發表於 18-6-16 06:38

同你一樣, 一對一教phonics, 係快好多。

想問下你們一對一是一星期一堂?我其實上緊私人英文但more for oral...另出面center上phonics 但覺得phonics 似終爭d⋯⋯但用一星期一堂oral+phonics 怕不夠時間(I hr per class).  請指教(emoji)(emoji)

回覆樓主:

其實呢,自己教當然ok啦,但連我自己都唔識可以點呢? 我女在出面學既英文生字,我有d都唔識要佢教番我,外面大班學緊係佢私教咁好,phonics我問過美國生活的朋友,佢兩個小朋友在讀k同小學,佢話佢地果邊好快識哂。主要原因是語境, 同密集式,呢度我諗可能一星期一兩節課,又不是母語,係無咁易

521joanne 發表於 18-6-16 08:49
想問下你們一對一是一星期一堂?我其實上緊私人英文但more for oral...另出面center上phonics 但覺得phoni ...

我有同事,而家d仔都中學了,兩個英文超好,佢當年是揾native教,一星期3堂。一堂1hr或1.5hr. 成本好貴

想問下你們一對一是一星期一堂?我其實上緊私人英文但more for oral...另出面center上phonics 但覺得phoni ...

一位老師可教晒 oral, phonics, 或其他可同老師倾, 不用外面上堂要分phonics, oral, cambridge....

一星期一堂一定唔夠,就算一星期二,三堂都要父母每晚English bedtime story 先pick up 得快。當然教法係好重要,phonics 變素多,要小朋友掌握到要決,然後有自信地嘗試係最重要。另外如果冇語境或冇story time 既小朋友係好難學得好既,唔係技巧難學,而係語言同生活連繫唔到,所以就算有純熟的拼音技巧,但不懂意思的話就只會變成「純正㚈太空話既發音機器」。
所以外國人既小朋友學phonics 係快好多。

另外如想快D比小朋友學識自己睇書,可以先比 sight words 佢地學先,對於朗讀和閲讀的流暢度極度有幫助。
希望幫到你

laabc 發表於 18-6-16 16:18
一星期一堂一定唔夠,就算一星期二,三堂都要父母每晚English bedtime story 先pick up 得快。當然教法係 ...

請問學邊套phonics 比較好?

回覆樓主

謝謝各位意見!我其實明白學習語言從來都要浸出來,一星期一兩堂是不夠…除了金錢,但現今小孩咁多嘢學,要抽多日上英文真不易,每睌已盡量伴讀但也要重溫一些其他已學的東西⋯總之就是唔夠時間