用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇仔女(非英籍)在英國讀完U 留低在英工作 ...
go

有冇仔女(非英籍)在英國讀完U 留低在英工作

聽聞留學生U grad 後好少可以留低在英國工作. 可以留低嘅本身都有英籍.

請問有冇人(非英籍) U畢業後留低在英國工作?  讀咩科?  留低係找到咩工作呢?  

回覆 Spidermum 的帖子

我仔冇英籍,雖然未畢業,但在placement year,僱主有offer 比他,可等他畢業考慮留英工作。國際公司。
另朋友不是英籍,大學internship 已比offer,現留英做I bank,國際大行。

noel2010 發表於 18-5-30 19:44
回覆 Spidermum 的帖子

我仔冇英籍,雖然未畢業,但在placement year,僱主有offer 比他,可等他畢業考慮 ...
請問他們是受聘於海外公司在英國分公司上班還是英國本土公司聘請? 謝謝!

回覆 Anniemun 的帖子

英國公司直接聘請。

Spidermum 發表於 18-5-30 14:58
聽聞留學生U grad 後好少可以留低在英國工作. 可以留低嘅本身都有英籍.

請問有冇人嘅仔仔女女(非英籍) U畢 ...

我一年前問過升學中心此問題,Agent 話做了10多年英國升學,經她手在英國大學畢業,無論是持有英國護照/BNO/特區護照,全部都回港工作。

我身邊在英國讀完書,留英工作的人亦不少。現英國朋友兩夫妻都是以前英國留學生,另有讀工程的早年回流香港只是想陪兩老,大學畢業後一直留英工作。

其實都視付每個人的意願,我仔都十五十六考慮中。

db7mu23 發表於 18-5-31 20:49
我一年前問過升學中心此問題,Agent 話做了10多年英國升學,經她手在英國大學畢業,無論是持有英國護照/BN ...

睇能力和機遇啦,幾個朋友孩子留下在英做不同工作

poonseelai 發表於 18-6-1 06:56
睇能力和機遇啦,幾個朋友孩子留下在英做不同工作

半年前飯局聴朋友講
佢個仔剛剛成功入籍英國
個仔小學嗰陣
已被送去英國。

朋友話仔用10年逗留英國理由
揾英國律師攪
1萬多元(無問英鎊/港元)

回覆 db7mu23 的帖子

我仔讀小三,四時當時如果過去讀,可七年就入籍,之後政策改,要十年才可入籍,期間限制留英日子,所以唔想申請,就算去讀書或工作,和入籍又是另一回事。

noel2010 發表於 18-6-1 09:13
回覆 db7mu23 的帖子

我仔讀小三,四時當時如果過去讀,可七年就入籍,之後政策改,要十年才可入籍,期間 ...

好似
留英日子
10年 : 可離英450天

回覆樓主:

路過!之前朋友讀医/医科有關可有offers,佢地最後入籍英國但現好似政策改要有英籍/居英權才可入讀。。。題外钻英國醫療非常好,看豆豆先生便可 另外香港現交報税表,英税基本2X至4X起,比香港算高,有offers考慮很多因素留低定回港

db7mu23 發表於 18-6-1 09:20
好似
留英日子
10年 : 可離英450天
10年內只可離英450日,有D難度喎。 

Spidermum 發表於 18-6-1 12:21

呢個條件好難達到

Spidermum 發表於 18-6-1 12:21

朋友話,離境日數 ,律師會處理。

但我睇法 : 他日英國政府揸正來做,離境450日,已經好多學生過不到骨 !

我記得2012年時,還要限每年不可離英60天。

聽過朋友話  “在10年當中,單次離境天數不得超過180天,同時在10年內離境總天數不超過540天”。

回覆樓主:

題外話點解選英國移民?老人福利好但欧州其它國家差不多!另人工如一個教授同地鐵車長也不多…

brother4 發表於 18-6-2 12:39
題外話點解選英國移民?老人福利好但欧州其它國家差不多!另人工如一個教授同地鐵車長也不多…
...

....

在英國留學或工作,不等於想移民英國。我都叫呀仔不要入籍,他個人都感受到利和弊。今個暑假,公司叫他在倫敦工作三個月等開學,第一時間他已想到交稅交租已cover 不到人工,其實比的薪金相對香港已經好吸引。

964000 發表於 18-6-2 13:37
咁咪好,就係打算去個度做車長

自己打算做waiter中歺/酒家