用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40區深水埗有關特殊學習需要(sen)支援學校 ...
樓主: Ccb1031
go

40區深水埗有關特殊學習需要(sen)支援學校

worldcat 發表於 18-6-2 18:27
理論係普教中,但係實際係粵教中。常識我所知都係粵教喎。合心水的話,可以留意開放日或直接問學校 ...

聖安黎緊小一改左喔

等我左問下用家先

Ccb1031 發表於 18-6-2 18:38
聖安黎緊小一改左喔

等我左問下用家先

打去學校問下最凖

Ccb1031 發表於 18-6-2 18:38
聖安黎緊小一改左喔

等我左問下用家先

聖安下年轉三考。
不知你女的程度,也無法和其他學校比較(因為我不了解其他學校)。講
我分享下聖安啦。
聖安學術程度適中,著重數學,小三才分精英班。 精英班是普教中,其他不是。

有sen 同學,有社工專門負責,好fd架,成日同sen 同學聊天。
但sen 始終在學術成績追唔上啦,一樣要考試做功課,其實感覺他們讀得唔開心…………   他們自己也知道的啊。

長協有比SEN支緩,有社工開班跟進,不要期望貼身跟進,不嚴重的SEN才好考慮。功課多普教中也是實情。

小小山 發表於 18-6-5 16:37
長協有比SEN支緩,有社工開班跟進,不要期望貼身跟進,不嚴重的SEN才好考慮。功課多普教中也是實情。
...

但難入同谷吧

回覆 Ccb1031 的帖子

每日10樣8樣功課, 有D小朋友在校已完成, 慢嘅7時前做哂.2測2考, 每星期默書, 中/英文間住.
好多課外活動, 最新有攀石

回覆樓主

基愛上次在無綫有個節目講融合教育,都有訪問基愛,有言語治療及感統比Sen 小朋友,而且有街坊小朋友讀緊,感覺良好,我仔輕微自閉,心儀也是這學校

Ccb1031 發表於 18-6-2 18:17
但留意番佢寫小一係以普通話教以粵語輔助

我對孖仔9月讀基愛小一, 禽日去左聽入學講座。

基愛小一係普教中, 之後就會俾家長自選普教中定粵教中。 校長話小一就算普教中, 寫作時都會用返粵語, 對字讀時才會用普通話, 等小朋友能理解意思。

常識科就一, 二年級用英文教, 之後轉返做中教常。希望資料幫到你。

聖多馬SEN用家,小朋友不開心,家長壓力大。我不想提太多,很影響我心情😢

juese 發表於 19-1-6 13:12
聖多馬SEN用家,小朋友不開心,家長壓力大。我不想提太多,很影響我心情😢 ...

其實融合教育,老師所謂之SEN basic course只聽過某種SEN個名,實質冇乜特別被trained過!課程也沒教老師如何處理SEN,所以每間學校受訓老師的%,其實冇乜意思!
前缐老師其實只憑經驗同良心,但並不是個個老師有耐性同愛心對待SEN, 當然,有少數包容些的學校是處理SEN處理得較佳,但大部份學校其實都好唔掂(恕我直言)!

Ccb1031 發表於 18-6-2 01:05
呢兩間比較差,怕牙女會無進步反而落差

識SEN小朋友轉佢五邑,開心咗好多!

回覆 小明粉絲 的帖子

我仔仔SEN都心儀基愛, 開課幾個月, 想了解一下你覺得學校點?