用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一細B成績差是否應轉校重讀還是升小二加強催谷呢? ...
go

小一細B成績差是否應轉校重讀還是升小二加強催谷呢?   [複製鏈接]

細仔就讀一線官津中文小一,讀左一年無一科合格,因為幼稚園讀happy School,所以上到小一好多字都唔識睇,是否應該轉校重讀小一,還是加強催谷?因為我都唔知學校會唔會俾佢升讀小二,如果升到上小二成績唔好都時想轉校好似仲難,所以想請教大家?
   6    0    0    0

sepoct0910 發表於 18-5-30 10:59
細仔就讀一線官津中文小一,讀左一年無一科合格,因為幼稚園讀happy School,所以上到小一好多字都唔識睇, ...
1. 俾D時間佢2. 唔識睇=/=幼稚園讀happy school, 一D關係都無, 睇書係從小開始, 唔睇書讀乜school都無用。從今日, 今個weekend, 今個暑假開始, 天天伴讀, 中文+英文, 薄薄的就可以。呢D嘢係日子有功。唔駛谷D乜。
3. 如果間學校係好既, 又要求你留班, 而小朋友亦只係因為閱讀能力令佢追唔上, 咁其實好易追返上。佢係細B, 留一年都係正常B, 你諗諗佢, 轉去一間淺既學校唔一定有著數。

都係果句, 俾D時間佢。我家個細B我都等到小三至見曙光。好彩佢由識坐已經在閱讀, 同埋係女仔, 所以好搞好多。俾D時間佢。

2jkidsfather    發表於 18-5-31 09:45

轉校,無科合格亦唔知有边间会收,只能轉去差-級既,願意?原校留班可能更好。

重讀小一好沮喪喎, 佢可能都唔開心, 一係利用暑假同佢重溫下小一既野, 或預備下小二

hy8838 發表於 18-5-30 11:58
重讀小一好沮喪喎, 佢可能都唔開心, 一係利用暑假同佢重溫下小一既野, 或預備下小二 ...
無科合格喎……小-已經無科合格,夾硬上小二会有好結果?

siden    發表於 18-5-30 13:48

若學校比你留就留,你要考慮的是若比你升,你會不會考慮轉校repeat p1

重讀小一好沮喪喎, 佢可能都唔開心, 一係利用暑假同佢重溫下小一既野, 或預備下小二 ...

所以最好升小一前決定大定細,by this i mean 是否真的能應付小一課程

回覆樓主

閱讀真係好緊要, 唔閱讀就算轉去邊我覺得都幫唔到件事, 由宜家開始, 每日搵d 適合佢程度嘅書一齊讀, 唔洗深, 每版一兩句都可以, 總之唔好俾佢覺得佢根本完全唔識睇, 挫佢興趣, 持之以恆, 一定有效果

閱讀係好,但遠水不能救近火,到到見效時,已經入左b3 中學,不過你都可以話讀書係靠自己

MrBeast 發表於 18-5-30 13:11
閱讀係好,但遠水不能救近火,到到見效時,已經入左b3 中學,不過你都可以話讀書係靠自己 ...
所以先了解下個小朋友只係唔識「讀」D字, 抑或完全跟唔上個課程。我當年阿細小一時都係文盲, 不過讀俾佢聽, 佢係閱讀理解都可以啱晒既。不過, 樓主小朋友科科唔合格又可能有其他問題, 因為就算係一線小學, 數學都有好多無文字既換算題, 識晒都不至於唔合格, 文字題最多1X分。不過, 中英兩科閱讀理解30-40分, 全部唔識就真係想合格都難。

小一沮喪好過小五六呈分先嚟沮喪。

little_yolky 發表於 18-5-30 13:30
所以先了解下個小朋友只係唔識「讀」D字, 抑或完全跟唔上個課程。我當年阿細小一時都係文盲, 不過讀俾佢聽, ...
所以人地情況唔清楚,我唔會立亂建議人repeat or not

回覆樓主

每天陪讀
私補
做練習

MrBeast 發表於 18-5-30 13:37
所以人地情況唔清楚,我唔會立亂建議人repeat or not
但係如果如樓主講科科唔合格, 都好難有得升班吧?

little_yolky 發表於 18-5-30 13:38

This is exactly what I’m wondering.

All subjects failed, it’s nearly impossible to be promoted to P2 at a “normal” first tier government primary school.

回覆樓主

先認清問題所在,小一好多學校有讀卷,當然讀卷同自己睇係兩回事,不過先認清小朋友係理解定認字問題。一個暑假日日認字,相信可以追番既.
另一方面,小朋友係咪未適應小學生活?我唔係指happy sch 去津校,而係小學學習摸式同幼稚園完全唔同,小朋友在學校開唔開心呢⋯⋯

little_yolky 發表於 18-5-30 13:38
所以其實未必有得揀,擔心㑹不會被勸退仲好

sepoct0910 發表於 18-5-30 10:59
細仔就讀一線官津中文小一,讀左一年無一科合格,因為幼稚園讀happy School,所以上到小一好多字都唔識睇, ...

相信你仔仔已考了最少兩次考試吧?家長日見老師時,班主任有沒有提到仔仔的情況?成績不理想,是真的因為不識字,還是其他原因例如不專心?班主仼有沒有建議如何改善?
你應該先找出主要原因,否則轉校亦未必有作用。

Yanamami    發表於 18-5-30 14:36
天助自助者,  別再怨天尤人

Lu324 發表於 18-5-30 13:47
先認清問題所在,小一好多學校有讀卷,當然讀卷同自己睇係兩回事,不過先認清小朋友係理解定認字問題。一個 ...

已經一年咯,都未適應……上学期有讀卷……我諗紧会唔会有其他学习问題楼主無講……

Mrs.Luckycat 發表於 18-5-30 14:29
相信你仔仔已考了最少兩次考試吧?家長日見老師時,班主任有沒有提到仔仔的情況?成績不理想,是真的因為 ...

班主任話要認多D字,平日上課對答如流,英語會話能力好,但一做文字中英文都出事。
‹ 上一主題|下一主題