用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一細B成績差是否應轉校重讀還是升小二加強催谷呢? ...
樓主: sepoct0910
go

小一細B成績差是否應轉校重讀還是升小二加強催谷呢?   [複製鏈接]

我黎分享好消息!

上年教對家姐同細佬(小一),家姐懶懶 d 但係保持到好成績,細佬又懶又唔專心讀書,對書本完全冇興趣。我去教佢果陣,次次都又喊又扭,任何題目都唔好做,連簡單填色填英文字母都唔肯。

今年竟然大轉變,可能係因為中文同數學成績突然有 9 字(冇做練習),又或者見到自己同家姐距離越來越遠,佢突然好有鬥心。佢竟然話想我教佢英文,練習都同我做曬。今日有準備功課同小遊戲,我以為佢都會貪玩,點知佢好堅決要做曬先玩,仲話要入精英班。希望佢 keep 到呢團火。

所以小一成績差,小二未必唔會有好轉。努力吖!

Phyllisyam 發表於 18-6-21 19:00
應該一般小學好難留班,我仔小學直頭出通告話學校同教育處都唔主張留班,我朋友個女又係成績差,阿媽想留 ...

初小課程簡單,一個暑假有心其實可以追番好多。如果有信心幫到小朋友,唔留就唔留。

MrBeast 發表於 18-6-21 19:09
我都lai 過幾次野,e加 b 咀唔敢出聲

係ga,不過有時傾計講吓講吓,就容易講錯嘢。我都久唔久提醒自己。

回覆樓主

其實好多細仔細女到高小成績唔一定唔好,只是自理能力差D。
‹ 上一主題|下一主題