用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一細B成績差是否應轉校重讀還是升小二加強催谷呢? ...
樓主: sepoct0910
go

小一細B成績差是否應轉校重讀還是升小二加強催谷呢?  

sepoct0910 發表於 18-5-30 14:38
班主任話要認多D字,平日上課對答如流,英語會話能力好,但一做文字中英文都出事。
...

平時的家課如何?常常錯?.....班主仼有沒有暗示是讀寫障礙?請原諒我直言,如果有其他原因,就要專業人士協助了。
天助自助者,  別再怨天尤人

sepoct0910 發表於 18-5-30 10:59
細仔就讀一線官津中文小一,讀左一年無一科合格,因為幼稚園讀happy School,所以上到小一好多字都唔識睇, ...
如果你沿用幼稚園教仔方法,重讀都無補於事!!
請不要將責任歸咎於讀幼稚園HAPPY SHCOOL, 難道你唔知小一課程係點而早早培養小朋友嗎??

Yanamami 發表於 18-5-30 12:18
無科合格喎……小-已經無科合格,夾硬上小二会有好結果?

科科紅...難以想像....應該有啲問題出現咗...

um...我當無讀寫障礙.
邊關幼稚園是否happy school 事?? 平日你有沒有同佢溫書?? 另外, 有沒有閱讀習慣?? 呢D家長要跟架wor!

sepoct0910 發表於 18-5-30 10:59
細仔就讀一線官津中文小一,讀左一年無一科合格,因為幼稚園讀happy School,所以上到小一好多字都唔識睇, ...

建議評估先,排除讀寫障礙,再睇係乜問題。

HK-MAN 發表於 18-5-30 15:38
如果你沿用幼稚園教仔方法,重讀都無補於事!!
請不要將責任歸咎於讀幼稚園HAPPY SHCOOL, 難道你唔知小一課程 ...
多一年catch up 會輕鬆d,當然要急起直追,加倍努力

haihaimom 發表於 18-5-30 16:22
建議評估先,排除讀寫障礙,再睇係乜問題。
唔知官津要排幾耐?點都好,約註校社工見下先

MrBeast 發表於 18-5-30 18:05
唔知官津要排幾耐?點都好,約註校社工見下先

好多評估完,證實唔係讀寫障礙,可能係學習態度問題都唔定。評估排幾耐,除咗睇表徵、學校有幾多學生排緊外,有時都要睇下家長夠唔夠煩。

回覆樓主

科科紅有2個原因
1)學校課程深
2)小朋友能力弱

改善:
1)轉次一或次二級學校
2)要求學校為小朋友進行智力評估
3)爭取學習支援及調適
4)請私人補習,天天溫習
5)買套漢字五百,天天伴讀認字
6)暑假安排學習時間表,每天中英數各半小時,重學小一課程。
7)每天伴讀中英文故事書各半小時
8)朗讀+背中丶英文課本文章

暑假過後必有氣色
不過要堅持下去喎

湘 發表於 18-5-30 20:56
科科紅有2個原因
1)學校課程深
2)小朋友能力弱

好多謝大家的意見。(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

回覆 的帖子

補充少少,讀寫障礙評估已包括智力評估,好多學校要求有評估報告才提供調適,但聽樓主所言,智力應該唔錯,所以更應盡快安排評估。

sepoct0910 發表於 18-5-30 21:02
好多謝大家的意見。(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
最好做定三手準備

haihaimom 發表於 18-5-30 21:33
回覆 湘 的帖子

補充少少,讀寫障礙評估已包括智力評估,好多學校要求有評估報告才提供調適,但聽樓主所言 ...
好奇一問,邊忽所言indicate 智力不錯?

MrBeast 發表於 18-5-31 07:30
好奇一問,邊忽所言indicate 智力不錯?

樓主話「平日上課對答如流,英語會話能力好」㗎嘛,即係老師教既都識,只係寫唔出,又唔係我做評估,我硬係唔知,不過樓主已經非常擔心,難道我還要落井下石乎?

贊成轉校重讀小一.     樓主不要氣餒,小朋友潛能無限,慢慢會變好的。 也贊成同時找專業評估,或者專業意見會有幫助。

Felix223 發表於 18-5-30 15:58
um...我當無讀寫障礙.
邊關幼稚園是否happy school 事?? 平日你有沒有同佢溫書?? 另外, 有沒有閱讀習慣??  ...

先評估下有無讀寫問題。另外係學習態度問題,樓主無多透露。

最後係閱讀習慣,呢樣長遠真係極重要。

家長要跟呢樣野,坦白講,細路從幼稚園開始已經無咩點跟。

佢絕對唔係自動波,更加唔係天才。癲起上來忘形,亦係要鬧要丙先開始做功課溫習。
但係長久以來洗腦式,佢知道功課考試學業係佢自己既事及責任,亦因為長期閱讀底子不錯,讓佢學業上算無痛苦跟到。

所以,小一無科及格係有QK。唔係簡單私補練習轉校就可解決問題,要搵出根本原因。

haihaimom 發表於 18-5-31 08:06

咁肯定佢冇語言發展問題,少樣concern

班主任話要認多D字,平日上課對答如流,英語會話能力好,但一做文字中英文都出事。
...

我個仔都係咁上學期考試和中期考试都係尾果渣,我在今次第三次考试前一個月找了個補習老師,老師好快找到小朋友最弱的地方,重點培訓,同時老師都有教小朋友的考試技巧。希望可以冇死得咁快。
因為我學校講明兩科主科唔合格要留班,如果真係唔得,我會接受留三十五,小朋友打好個底好重要。

...

阿仔都係讀happy school (幼稚園),都差唔多一樣。係上小一個暑假,發現阿仔英文對答同聽係無問題,但原來佢係文盲,唯有自己努力啲同佢做多啲閱讀理解,慢慢教,同佢一齊加油。阿仔由本來英文默書唔合格(極低分)到宜家終於默到有9字頭。
如果佢唔係有其他問題,就大家一齊努力,針對佢嘅弱項,陪佢做多啲練習,如果唔理佢照升或留級,都係唔會好。

回覆樓主

我仔11年12月31日,在地區性一線讀,英文Oral拿A、普通話B、中文剛合格、英數80以上⋯⋯我是用了很多努力去幫助他,但成績也只是中中⋯