用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一細B成績差是否應轉校重讀還是升小二加強催谷呢? ...
樓主: sepoct0910
go

小一細B成績差是否應轉校重讀還是升小二加強催谷呢?   [複製鏈接]

sepoct0910 發表於 18-5-30 10:59
細仔就讀一線官津中文小一,讀左一年無一科合格,因為幼稚園讀happy School,所以上到小一好多字都唔識睇, ...

我同你情況好似, 小朋友係年尾12月最尾果2日出世, 做左超細b.
考試未至於科科唔合格, 但長期係75%成績, 要跟得好貼, 我同佢上學期勁辛苦。 但下學期睇通左, 佢有努力, 係成續唔夠前,睇多2年先再算。
決定做細b果時, 已知道條路會比較辛苦, 大家加油

10Week3Day - 3.55cm
11Week4Day - 5.25cm
14Weeks4Days - 8.86cm

幸福黃太太 發表於 18-6-7 21:05
我同你情況好似, 小朋友係年尾12月最尾果2日出世, 做左超細b.
考試未至於科科唔合格, 但長期係75%成績 ...

我覺得合格就可以,因為你有見到佢的付出。我女黎緊都升小一同你女一樣12月廿幾號出世,哥哥而家讀緊小一,都係細b,剛開始都辛苦,因為幼稚園太happy,所以哥哥係半文盲,妹妹應該係嚴重啲,因為懶啲。。。
我見到佢地有盡力,但考出黎不如意都無法,搵出原因,下次努力。不過我地唔係一線小學,所以無你地咁難

細仔就讀一線官津中文小一,讀左一年無一科合格,因為幼稚園讀happy School,所以上到小一好多字都唔識睇, ...
其他都唔可以話happy school關係,我仔都係happy school,今年都係小一,同班有個同一間幼稚園的中文比我仔好好多,我仔文盲,但佢同學好叻,相信家人作出左好大努力的成果。另外,有時心態好重要,第一次考試我仔溫書,考試都合格,但睇得出做野好唔小心,第2次中文唔合格,佢話跟唔上老師讀卷的速度,當中都有好多小錯。
有時佢地唔明白點解要考試,就覺得唔緊要,當做功課咁做。求其做完就算。
樓主,有無問過小朋友或睇到啲卷有咩問題?雖然我地唔係名校,亦唔清楚佢的功課情況,但唔搵原因,轉校或重讀未必改善到呢個情況。

回覆樓主:

真心請教,點樣令文盲童可以突飛猛進?阿女逃避學中文,試過自己教揾人教,讀寫似k2程度,九月上中小小一,想揾方法暑假完盡快趕上進度,我都好担心中文零分。佢又唔似讀寫障礙,英文數學又完全做到,老師話佢自信心差,阻礙佢學習中文,有冇同路人教路?

casschoi 發表於 18-6-7 23:53
真心請教,點樣令文盲童可以突飛猛進?阿女逃避學中文,試過自己教揾人教,讀寫似k2程度,九月上中小小一, ...
這summer 每日伴讀

四季有時!

sepoct0910 發表於 18-5-30 14:38
班主任話要認多D字,平日上課對答如流,英語會話能力好,但一做文字中英文都出事。
...

咁數學丶常識呢? 默書情況又點? 會唔會係讀寫障礙?

正常計如果科科唔合格都真係冇理由仲格硬上,問題係轉校會唔會有更多針對性既支援幫倒小朋友? 當然,轉唔轉倒亦係問題

MrBeast 發表於 18-5-30 12:21
若學校比你留就留,你要考慮的是若比你升,你會不會考慮轉校repeat p1

repeat 小一..... 你估有咩學校會收....

學校好難比你留小一,一二線嘅津校依家D學位非常珍貴,佢地會留比叩門位。

回覆樓主

幾年前,我囡都係超細囡從 happy school 幼稚園上小一。

幼稚園畢業時我估計識得的中文字唔過50個。

不過小一都跟得上,仲pick up 得好快喎

其實官小已經好好,起碼一定冇加快/加深啲課程,小一基本上啲野同啲谷的幼稚園 差不多。

而且開頭老師都會讀卷,唔洗識睇卷,只要識寫下啲字就得喇喎?

你唔會成年依家先留意到問題?有冇問返小朋友,佢係上堂聽唔明,定係啲字記唔到?

數學又點?要識寫的唔多...

你試下攞啲課文問下佢,佢識幾多?

單單只話唔合格,唔會知道問題所在。

如果佢真係有讀寫障礙,咁佢係會認字同寫字都困難的...

小一只係過渡期,你要多啲跟進

回覆 casschoi 的帖子

其實爸爸或媽媽都要付出努力的, 我女有補中文, 老師亦好好, 不過我自己都會一星期有3晚同佢睇下書, 問下佢本書講咩....你都可以的!

siden 發表於 18-5-30 13:47
This is exactly what I’m wondering.

All subjects failed, it’s nearly impossible to be promoted t ...

朋友女在元朗官立,全科28-50分,佢媽說可以升。但我心擔心

回覆樓主

其實識得好多朋友仔一年班都係全科唔合格,但學校都唔會比留班的,因為無位,趁暑假搵D中,英數全科補嘅暑期班,重溫一下成個小一課程,希望二年班可以追返上去,或者買D小一閲讀理解當故事書陪佢一齊做

lui 發表於 18-6-21 10:42
朋友女在元朗官立,全科28-50分,佢媽說可以升。但我心擔心

佢媽話升得,邊個咁講唔得 亞媽呻仔女嘢,好似對猫猫要順住掃毛。持唔同意見,分分鐘被抓傷。

之前有個朋友家長猛鬧佢仔英文老師,有朋友仗義執言,話其實老師唔錯。嘩,對方即刻情緒激動...

Jane1983 發表於 18-6-21 18:33
佢媽話升得,邊個咁講唔得  亞媽呻仔女嘢,好似對猫猫要順住掃毛。持唔同意見,分分鐘被抓傷。

之 ...

不是她媽大概說学校俾升,但我擔心。一路上几難追。唔多Po 我唔知原来留班位咁保贵

lui 發表於 18-6-21 18:37
不是她媽大概說学校俾升,但我擔心。一路上几難追。唔多Po 我唔知原来留班位咁保贵
...

其實一間間學校,亦個個家長對留班態度唔同。幾年前識人個女係名女校,小二被學校叫留班,係無得商量果種,唔留就要走。佢嬲到不得了,估佢寧願照升,暑假急起直追。

Jane1983 發表於 18-6-21 18:49
其實一間間學校,亦個個家長對留班態度唔同。幾年前識人個女係名女校,小二被學校叫留班,係無得商量果種 ...

應該一般小學好難留班,我仔小學直頭出通告話學校同教育處都唔主張留班,我朋友個女又係成績差,阿媽想留班,班主任都係叫佢暑假追番D課程,暗示無得留班,但我估名校唔同,因為佢唔想D成績差的小朋友升上去拖低D成績,所以會留班,甚或勸退

lui 發表於 18-6-21 18:37
...
又有一theory, 有得救先叫留,冇得救升唔到中自然流失

MrBeast 發表於 18-6-21 19:02
又有一theory, 有得救先叫留,冇得救升唔到中自然流失

我其實都覺全科不合格都几難,我细个系细一年多讀書都未試过唔合格。

Jane1983 發表於 18-6-21 18:33
佢媽話升得,邊個咁講唔得  亞媽呻仔女嘢,好似對猫猫要順住掃毛。持唔同意見,分分鐘被抓傷。

之 ...
我都lai 過幾次野,e加 b 咀唔敢出聲
‹ 上一主題|下一主題